Kurvin asukkaita turhauttaa alueen rauhattomuus: ”Minua pelottaa huumeiden aiheuttama arvaamaton käytös”

Asukkaat toivovat päihdetyöhön ja järjestyshäiriöihin pitkäaikaisempaa strategiaa. Asunnottomia auttava järjestö haluaisi takaisin Vaasanpuistikon läheisyyteen.

Osa ihmisistä on kokenut rauhattomuuden lisääntyneen Sörnäisten metroaseman läheisyydessä.

20.5. 18:01

Helsingin Kurvi on pitkään ollut kohtaamispaikka, jossa katujen karu puoli pääsee esiin. Asunnottomat ja päihteidenkäyttäjät tapaavat tyypillisesti Kurvin suunnalla ja Vaasanpuistikossa, eli tuttavallisemmin Piritorilla.

Pandemia-aika näyttäytyi erityisen julmana heille, joiden kotina ovat Kallion kadut. Matalan kynnyksen palvelut ovat kärsineet etäajasta, ja tulos näkyy rauhattomuutena kaduilla.

HS uutisoi torstaina, että Uff ja Fida siirtävät liikkeensä pois Kurvista, sillä osa asiakkaista ei enää uskalla tulla liikkeisiin sisälle.

Lue lisää: Yritykset lähtevät Kurvista pelon vuoksi – "Asiakkaat eivät uskalla tulla myymälään sisälle"

”Kun Vaasanpuistikon remontti alkoi, ongelmat ovat pahentuneet selvästi”, sanoo alueella asuva Sirpa Lindström.

Vaasanpuistikon julkinen vessa on poissa käytöstä remontin vuoksi, mikä on saattanut vaikuttaa ongelmien näkyvyyteen. Vihreissä vessoissa huumeiden käyttö ei samalla tavalla näy ohikulkijoille.

Sirpa Lindström käy mieluummin keskustan kaupassa metrolla kuin lähikaupassaan Vaasanpuistikossa.

Lindström ihmettelee, miten tilanne voi olla sellainen, että ihmiset käyvät huumekauppaa päivänvalossa.

”Kaikki, jotka haluavat niitä aineita, tulevat juuri tänne. Ei poliisi tähän puutu, vaikka poliisi niin sanoo.”

Poliisi on ilmoittanut tehostavansa huumekaupan valvontaa kolmeksi viikoksi 16. toukokuuta alkaen.

Lue lisää: Poliisi haluaa saattaa ”Piritorin” huume­kauppiaat rikos­vastuuseen: ”Poliisi ei ole kiinnostunut vain isoista kaloista”

Lindström on asunut alueella viisi vuotta, mutta välttelee Vaasanpuistikon lähikaupassa käymistä ja kulkee metrolla keskustaan kauppaan.

”Minulla ei ole mitään näitä ihmisiä vastaan, mutta minua pelottaa huumeiden aiheuttama arvaamaton käytös.”

Arvaamattomuudesta huolimatta hän ajattelee, että kaupunkitila kuuluu kaikille.

”Kyllähän kaikkien ihmisten kuuluu olla täällä. Ymmärrän, että on monenlaisia tilanteita elämässä, milloin voi ajautua käyttämään huumeita.”

Pierpaolo Capra ajattelee, että Helsingissä tehdään hyvää päihdetyötä.

Kurvissa pari vuotta asunut Pierpaolo Capra on huomannut rauhattomuutta erityisesti kesäisin, jolloin Katri Valan puistoon kerääntyy paljon ihmisiä.

”Kerrostalomme kellariin murtauduttiin juuri. Levottomuudet ovat lisääntyneet, mutta näyttää siltä, että myös poliisi on useammin liikkeellä.”

Capra kertoo asuneensa aiemmin vielä ”pahemmalla” alueella, ja siihen verrattuna hänellä on turvallinen olo Kurvissa.

”Ei ole tietenkään mukavaa kävellä aamulla kotiovesta ja nähdä ihmisiä piikittämässä huumeita, mutta eivät nämä ihmiset ahdistele muita.”

Capra haluaa myös kehua päihdetyötä.

”Minusta täällä autetaan näitä ihmisiä hyvin. Suuremmissa kaupungeissa ongelma lakaistaan useammin maton alle.”

Vaasanpuistikon laidalla olevan kerrostalon taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mette Åström on turhautunut siihen, että hänen mielestään poliisi ja kaupunki eivät tee oma-aloitteisesti yhteistyötä alueen asukkaiden kanssa.

Åströmin mukaan taloyhtiön asukkaita saattaa pelottaa mennä kotiinsa, mutta siitä huolimatta heillä ei ole mitään tietoa, mitä asioille voisi tehdä.

”Olisi olennaista esimerkiksi kertoa asukkaille, millaisessa tilanteessa on hyvä soittaa hätäkeskukseen tai minne voi soittaa, jos löytää huumeneulan kotioveltaan.”

Åström toivoo kaupungilta selkeitä tavoitteita ja strategiaa, miten Vaasanpuistikon tilannetta kohennetaan. Alueen viihtyisyyden kannalta esimerkiksi tehostettu jätehuolto olisi tarpeen, hän sanoo.

Åströmin mielestä alueen asukkaille pitäisi myös viestiä paremmin. Nyt asukkaat eivät tiedä, millä tavoin ongelmiin puututaan vai puututaanko lainkaan, hän toteaa.

”Täällä saattaa olla päihdetyöntekijöitä jalkautuneina tai poliisin tehostettua valvontaa, mutta se ei näy asukkaille mitenkään. Poliiseja näkyy hyvin harvoin jalkautuneina kadulle.”

Jimi Siren on tottunut uhkatilanteisiin R-Kioskilla.

Kurvin R-Kioskin myyjä Jimi Siren kertoo tottuneensa uhkatilanteisiin.

”Joskus pelottaa, mutta apua saa kyllä vartijoilta. Pari päivää sitten oli viimeksi uhkatilanne päihtyneen henkilön vuoksi.”

Siren ei uskalla luottaa siihen, että apua tilanteeseen saataisiin pysyvämmin.

”Pelkään pahoin, että kun poliisin tehovalvonta päättyy, kaikki retkahtaa ennallaan.”

Poliisi on kertonut, että yhtenä tehovalvonnan tavoitteena on päihteidenkäyttäjien ohjaaminen hoitoon.

Lue lisää: Poliisi on poistanut tällä viikolla jo pari­sataa päihteiden käyttäjää Kurvista: ”Poliisinkin silmin häiriötä on”

Vailla vakinaista asuntoa ry:n eli Vva:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola näkee Kurvin tilanteen taustalla nimenomaan palveluiden puutteen.

”OIemme olleet alueella aiemmin, ja palvelut ovat olleet siellä saatavilla, niin alue on saattanut olla hieman rauhallisempi. Ihmiset ovat saaneet apua eikä heidän ole tarvinnut häröillä siellä ympäriinsä.”

Vva:n matalan kynnyksen apua tarjoavat tilat olivat aiemmin Vaasanpuistikon laidalla, mutta heidän vuokrasopimuksensa irtisanottiin joulukuussa 2020. Yhdistyksen mukaan syynä olivat naapureiden valitukset.

”Luullaan, että kun palvelut otetaan pois niin nämä ihmiset lähtisivät pois, mutta he aiheuttavatkin yhä enemmän häiriöitä.”

Vva toivoo, että Kurvin suunnalta löytyisi järjestölle uudet tilat. Tällä hetkellä järjestö toimii Pasilassa väliaikaisissa tiloissa.

”Jos ihminen on huonossa kunnossa, on pitkä matka tulla Sörnäisistä Pasilaan avun perässä.”

Tiivola kehuu Norjan mallia esimerkkinä pitkäaikaisesta ja aina saatavilla olevasta avusta päihteiden käyttäjille.

”Palvelun pitäisi olla ihmistä lähellä aina, jolloin ihminen voi hakeutua avun piiriin omasta tahdostaan. Mitä enemmän palveluita on tarjolla, sitä enemmän sen pariin voidaan hakeutua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat