”Noloa” – Helsinkiläinen Annemaria Laitinen on uransa huipulla ja joutuu silti lainaamaan rahaa äidiltään

Laitinen ei osta uusia vaatteita, ei käy ulkona syömässä ja on siirtänyt hammaslääkärissä käyntiä ja uusien silmälasien ostamista. HS:n laskuri näyttää kuinka paljon inflaatio syö tulojasi.

Erityisluokanopettaja Annemaria Laitinen on jättänyt monta asiaa, johon hän on aiemmin käyttänyt rahaa. Hän ei esimerkiksi ole ostanut uusia vaatteita, eikä käynyt ulkona syömässä ystävien kanssa.

24.5. 16:07

Helsinkiläinen Annemaria Laitinen muutti neljä vuotta sitten tyttärensä kanssa kerrostalosta Puotilasta rivitaloon Vartiokylään. Silloin hän ajatteli, että vaikka rahaa ei jää liikaa, hän selviää maksuista.

Niin hän olisi selvinnytkin, jos hinnat eivät olisi nousseet, niin kuin nyt on käynyt.

Viime syksystä alkaen Laitinen on huomannut, että hänen käteen saamansa noin 3  000 euron erityisluokanopettajan palkkansa kuluu huomattavasti nopeammin kuin ennen. Eikä aina edes riitä seuraavaan palkkapäivään asti.

Pakollisten menojen kuten entisen ja nykyisen asunnon lainojen lyhennysten, nykyisen kodin vastikkeen ja autokulujen jälkeen hänellä jää noin 1 000 euroa kuussa ruokaan ja muuhun elämiseen.

”Olen pitänyt kipurajana sitä, että tilillä on 600 euroa rahaa. Silloin alan hyvin tarkkaan katsoa ostoksiani. Pari kertaa raja on jo alittunut ja palkka ei ole riittänyt.”

Laitisen on pitänyt nöyrtyä ja lainata rahaa äidiltään ja hyvätuloiselta pikkuveljeltään.

”Minä, aikuinen nainen. Noloa. Äidin ja veljeni lisäksi olen lainannut rahaa tyttäreni säästötililtä. Kaikki aion kyllä maksaa takaisin, eli en ota niitä lahjoituksina.”

HS:n hintalaskurin mukaan hintojen nousu on nostanut Laitisen menoja vuodentakaisesta vain noin 37 eurolla. Pieni ero entiseen selittyy sillä, että Laitinen on joutunut vähentämään menojaan tuntuvasti aiemmasta.

Laitinen ei ole pitkään aikaan ostanut uusia vaatteita eikä kenkiä, hän on siirtänyt hammaslääkärissä käyntiä, uusien silmälasien hankkimista, uuden astianpesukoneen ostoa rikkinäisen tilalle ja auton huoltoa. Useimmista lehtitilauksista Helsingin Sanomia lukuun ottamatta hän on luopunut.

Saunaa hän lämmittää harvoin.

”Kahvinjuontia olen vähentänyt, sillä kahvipaketin hinta on kova. Jos aamulla jää kahvia, en todellakaan heitä sitä lavuaariin. Lämmitän sen uudelleen iltapäivällä.”

Ruokakaupassa Laitinen etsii alennushintaisia oranssilla lapulla merkittyjä tuotteita.

Annemaria Laitinen on välillä myös pohtinut muuttoa Kotkaan, jossa on Helsinkiä halvempaa. Hänen teini-ikäisen tyttärensä ei halua muuttaa ja Laitinen itsekin rakastaa asua kotikaupungissaan Helsingissä.

Kasvaneet menot ovat vaikuttaneet myös Laitisen vapaa-ajan viettoon.

”Ennen kävin usein tyttäreni ja tuttujen kanssa kahvilla tai ulkona syömässä, en enää.”

Ulkomaanmatkat äiti ja 14-vuotias tytär ovat joutuneet unohtamaan.

”Kadehtien katson muiden päivityksiä lomamatkoilta. Minäkin haluaisin tarjota tyttärelleni samaa kuin ennen.”

Laitinen on aina ollut kulttuurinharrastaja. Hän on liittynyt mukaan Helsingin kaupungin järjestämään kulttuurikaveri-toimintaan. Hän pääsee sillä tavalla edullisesti kulttuuritapahtumiin, kun tarjoutuu jonkun ihmisen kulttuuriseuraksi.

Tyttären vaatteista ja harrastuksista hän ei ole vielä joutunut tinkimään. Niistä hän säästää viimeiseksi. Perheessä on myös kolme lemmikkikoiraa.

Laitisen taloyhtiössä on ulkoputkiremontti ja hän miettii, miten remonttikuluista selviää. Hän on miettinyt sitäkin, pitääkö nykyisestä kodista sittenkin luopua ja muuttaa takaisin halvempaan kerrostaloon.

Onpa hän pohtinut muuttoa Helsinkiä halvempaan Kotkaankin, jossa hänen äitinsä asuu.

”Tyttärellä on täällä ystävät ja hän ei halua muuttaa. Minäkin rakastan Helsinkiä, koska olen asunut täällä niin pitkään. En minäkään haluaisi muuttaa.”

Tulevaisuus ja hintojen nousun jatkuminen hirvittävät Laitista. Hänen palkkansa tuskin paljon nousee, vaikka elinkustannukset nousevat.

”Olen ollut 27 vuotta töissä ja voi sanoa, että nyt olen erityisluokanopettajana urani huipulla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat