Helsinki järjestää kilpailun löytääkseen uutta käyttöä Kätilöopiston sairaalalle

Sisäilmaongelmien vuoksi suljetulle ja historiansa vuoksi arvokkaalle sairaalarakennukselle etsitään uutta tarkoitusta.

Kätilöopiston sairaalaa vuonna 2019.

27.5. 20:20

Helsingin kaupunki järjestää suunnittelukilpailun Kätilöopiston sairaalan korttelista.

Tarkoituksena on löytää kaupungille kumppani ja korttelille uusi käyttötarkoitus, mutta niin, että suojeltavat sairaalarakennukset kunnostetaan.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kilpailusta tarkemmin ensi tiistain kokouksessaan. Kaksivaiheisen kilpailun voittajan olisi tarkoitus olla selvillä syksyllä 2023.

Kilpailuun osallistuakseen pitää olla kokemusta vaativasta korjausrakentamisesta.

Synnytykset Kätilöopistolla loppuivat loppusyksystä 2017, koska 1960-luvulla avatussa sairaalassa oli vakavia sisäilmaongelmia. Sittemmin sairaala tyhjeni kokonaan, ja myös Metropolian opiskelijat lähtivät siivestään toiselle kampukselle.

Helsingin kaupunki on jo pitkään väläytellyt kilpailun mahdollisuutta, koska Kumpulaan halutaan lisää asuntoja ja kaupunki omistaa sairaalarakennukset.

Samalla osallistujille muistutetaan, että Kätilöopiston sairaaloissa on syntynyt puoli miljoonaa helsinkiläistä. Rakennuksella on siksi suuri historiallinen ja symbolinen arvo.

Suurin osa rakennuksista saa siksi suojelumerkinnän, kun alueen asemakaavaa muutetaan.

Kilpailun voittajan pitää siis osata korjata, mutta säilytettävien rakennusten lisäksi alueelle on mahdollista suunnitella uutta. Tiedotteessaan kaupunki puhuu asunnoista, liiketiloista, majoitustoiminnasta tai vielä tarkemmin määrittelemättömästä muusta toiminnasta.

Alue varataan kilpailun voittajalle kahdeksi vuodeksi, jonka aikana voittanutta ideaa voidaan kehitellä eteenpäin.

Asemakaavaa on tarkoitus valmistella voittajaehdotuksen pohjalta niin, että se tulisi poliitikkojen käsiteltäväksi vuonna 2024.

Lue lisää: Kätilöopisto halutaan muuttaa asuintaloksi – Helsinki käynnistää suunnittelukilpailun

Lue lisää: Äidit panivat tupakaksi supistusten välissä, isät karkotettiin synnytyssalista – Lukijoiden muistot kertovat, millaista hullunmyllyä pian suljettavan Kätilöopiston meno on välillä ollut

Lue lisää: Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

Lue lisää: Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat