Jengipomo Milan Jaff tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen – Oikeus: Omien ”kunniaa” suojeltiin väkivallalla

Räppäri Milan Jaff sai yhteensä kymmenen vuoden tuomion tapon yrityksestä ja muista rikoksista Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin katujengejä koskevaa oikeudenkäyntiä maaliskuussa.

31.5. 13:05 | Päivitetty 31.5. 14:15

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi räppäri Milan Jaffin yhteensä kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen niin sanotussa katujengijutussa. Rangaistukseen sisältyy kahden aiemman ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntöönpano ehdottomana.

Tuomio tuli pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Lisäksi oikeus tuomitsi Yahue Mahdi Mohamudin, artistinimeltään Cavallinin, yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Kaikkiaan oikeus antoi tuomion 11 henkilölle useilla eri rikosnimikkeillä.

Käräjäoikeus sovelsi osaan teosta niin sanottua koventamisperustetta.

Oikeus katsoi, että rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, koska rikollisen toiminnan motiivina on ollut ryhmän ja sen jäsenten pyrkimys suojelemaan ryhmän ja sen jäsenten ”koskemattomuutta” ja ”kunniaa” vakavalla väkivallalla ja sen uhalla.

Koventamisperustetta käytettiin sellaisten rikosten kohdalla, joissa on todistetusti ollut kyse kahden ihmisryhmän välisestä kostonkierteestä ja kostamiseen tai ”kunnian säilyttämiseen” liittyvistä teoista tai suunnitelmista. Tällaisiksi katsottiin muun muassa hyökkäyksen suunnittelu Kaivohuoneelle, pahoinpitely Helsingin keskustan hotellissa sekä Espoon omakotitalon ammuskelu.

Näiden lisäksi tuomioita annettiin lukuisista muistakin rikoksista.

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin muun muassa syytteitä tapon yrityksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä ryöstöstä sekä useista pahoinpitelyistä. Syytekohtia oli yhteensä 19 ja vastaajia 15.

Yksi pahoinpitelysyyte hylättiin.

Vakavimmat tuomiot kuuluvat syyskuussa Espoon Leppävaarassa tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen ja Kaivohuoneen tapahtumaan kohdistetun hyökkäyksen suunnittelusta.

Käräjäoikeus tulkitsi Espoon tapahtumat tapon yritykseksi, sillä tekijöillä oli riittävästi tietoa siitä, että ammuskelun kohteena olleessa talossa olijoita olisi voinut kuolla. Omakotitalossa Espoon Leppävaarassa oli ammuskelun aikaan meneillään juhlat ja osa laukauksista osui ikkunaan, jonka takana oleskeli ihmisiä.

Jaff ja Mohamud ampuivat oikeuden mukaan 22 kaliiperin ampuma-aseella 10 laukausta, joista neljä oli kohdistettu talon ikkunoihin.

Kaivohuoneen hyökkäyksen suunnittelussa taas oikeus katsoo tekijöiden olleen tietoisia odotettavissa olevasta tappelusta ja siinä mahdollisesti käytettävistä aseista. Oikeuden mukaan tekijät ovat yksituumaisesti kokoontuneet tekemään vakavaa rikosta, joka on keskeytynyt heistä riippumattomista syistä, poliisin toimien vuoksi.

Jaff kielsi oikeudessa suunnitelleensa hyökkäystä ja olleensa Kaivopuistossa Helsingissä vain saadakseen hyviä kuvia itsestään rantamaisemissa. Tällä reissulla poliisi kuitenkin pysäytti Jaffin auton ja seurueen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää: Syyttäjä: Helsingin Kaivohuoneelle aiottiin viime kesänä iskeä ”hyökkäysvaunulla”

Jaffilla on ennestään useita tuomioita ja syytteitä.

Häntä syytetään parhaillaan murhan yrityksestä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi maaliskuun lopussa Jaffin epäiltynä murhan yrityksestä. Kyse on elokuussa 2021 Vantaan Leinelässä tapahtuneesta espoolaisen ja helsinkiläisen katujengin yhteenotosta. Molempien jengien jäsenten epäillään ampuneen aseella toisiaan kohti.

Yhteenotossa kaksi henkilöä loukkaantui. Helsinkiläiseen jengiin kuuluva 23-vuotias mies loukkaantui vakavasti, ja hänen kaverinsa jättivät hänet autolla Peijaksen sairaalan eteen. Espoolaiseen jengiin kuuluva nuori mies loukkaantui lievästi.

Lue lisää: Räppäri Milan Jaff vangittiin murhan yrityksestä epäiltynä

Lue lisää: Poliisi tutkii Vantaan jengi­ammuskelua kahtena murhan yrityksenä – ”Useita laukauksia vaihdettiin kesäyössä”

Tuomioitakin on ennestään jo useita.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi maaliskuussa Jaffille yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelystä. Jaff pahoinpiteli entuudestaan itselleen tuntemattoman ikätoverinsa kotibileissä Kotkassa toukokuussa vuonna 2020. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi huhtikuun lopussa Jaffin pahoinpitelystä ja näpistyksestä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Rikokset tapahtuivat tammikuussa 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat