Kouluihin ajetaan nyt maksutonta välipalaa Helsingissä

Välipalan tarjoamista on perusteltu muun muassa terveellisten ruokailutottumusten edistämisellä.

Kaupunkipoliitikot esittävät maksutonta välipalaa kouluihin.

2.6. 11:51

Helsingin kouluissa saatetaan alkaa tarjoilla välipalaa, jos valtuustoaloite menee läpi. Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan piti käsitellä aloitetta tiistaina, mutta se jätti asian pöydälle.

Nora Grotenfelt (r) ja 26 muuta valtuutettua ehdottavat, että kaupunki tarjoilee iltapäivisin maksuttoman välipalan koululaisille, joiden tunnit jatkuvat lounaan jälkeen yli kolme tuntia.

Aloitteen mukaan välipalan tarjoaminen tasaisi oppilaiden välisiä sosioekonomisia eroja, turvaisi jaksamista, edesauttaisi oppimista ja lisäisi terveellisiä ruokailutottumuksia.

Valtuutetut toteavat aloitteessa, että aterioiden nauttiminen 3–4 tunnin välein muodostaa säännöllisen ateriarytmin ja on yksi peruselementti ruokailutottumuksissa, jotka edistävät hyvinvointia.

Lausuntoehdotuksessa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas tunnistaa säännöllisten aterioiden merkityksen.

Samalla hän muistuttaa, että talousarviossa ei ole varattu rahaa välipalatarjoiluun, joka vaatisi kouluilta myös henkilöstöä ruokailun valvontaan. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan peruskouluissa opiskelee noin 46 000 oppilasta.

Lausuntoehdotuksen mukaan välipalan tarjoaminen harrastuksiin osallistuville koululaisille maksaisi noin 327 000 euroa ja sen valvonta noin 172 000 euroa vuodessa.

Jos välipala tarjoiltaisiin oppilaille, joiden koulupäivä jatkuu yli kolme tuntia lounaan jälkeen, kustannukset olisivat noin 4,3 miljoonaa euroa. Valvonta maksaisi noin 268 000 euroa vuodessa.

Välipalan tarjoaminen päivittäin kaikille joka koulussa kustantaisi noin 9,3 miljoonaa euroa ja valvonta noin 575 000 euroa vuodessa.

Järvenkallaksen mielestä kouluissa voidaan tarjota maksullista välipalaa, jos oppilaan koulupäivä kestää lounaan jälkeen yli kolme tuntia tai oppilas osallistuu harrastustoimintaan.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jälkeen aloite menee kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lopullisesti välipalatarjoilusta päättää kaupunginvaltuusto.

Viime syksynä Helsinki päätti aloittaa kokeilun, jossa valituissa kouluissa tarjotaan maksutonta aamupalaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat