Peruskoulunsa päättäneet eivät jää ikävöimään etäkoulua: HS seurasi nuorten päättäjäis­juhlintaa Helsingissä

Nuoriso kokoontui Helsingissä lauantaina tuttuun tapaan Hietaniemen uimarannalle eli Hietsuun. Alkuillasta paikalla oli enemmän poliiseja kuin kesäloman alkua juhlistavia nuoria.

Luukas Rantala, Leo Tiittala ja Tomas Värri kuvailivat fiilistä kaikin puolin hyväksi, kun yhdeksän vuoden koulutaival oli taputeltu.

4.6. 22:08

Sateisen iltapäivän jälkeen Hietsun uimarannalla on suorastaan kuuma.

Paikalle odotetaan runsaasti koulujen päättymistä juhlivia nuoria kuten aiempinakin vuosina, mutta kello kuudelta alueella on vielä enemmän poliiseja kuin teini-ikäisiä.

Ensimmäisten joukossa paikalle saapuvat salibandyharrastuksen kanssa toisiinsa tutustuneet Luukas Rantala, Tomas Värri ja Leo Tiittala.

Matkakaiuttimen kanssa Hietsun kallioilla kulkeneet kaverukset ovat mitä iloisimmalla tuulella, sillä he ovat juuri päättäneet peruskoulun. Nyt on vuorossa kahden viikon jännittävä odottelu ennen kuin tulevat lukiopaikat selviävät.

Lauantaina alkuillasta Hietaniemen uimarannalla oli enemmän lapsiperheitä, urheilijoita ja poliiseja kuin koulujen päättymistä juhlivia nuoria.

Rantala on saapunut Helsinkiin juhlimaan Keravalta asti, Värri Vihdistä saakka. Ystävysten mukaan Hietsussa on parempia kavereita kuin kotikulmilla.

Illan suunnitelmissa kolmikolla on pitää hauskaa. Koko yläasteaikaa leimannutta etäopiskelua ei tule ikävä.

”Etäopetus sopii joillekin, joillekin ei. Mulle se ei sopinut, siinä piti ottaa paljon vastuuta itse kaikesta”, Tiittala toteaa. Kaverit ovat samaa mieltä: opettajilta ei saanut tarpeeksi apua.

Samaa mieltä ovat lauantaina Meilahden yläasteelta peruskoulun päättötodistukset saaneet Minea ja Venla. Haastateltavat halusivat esiintyä jutussa pelkillä etunimillään.

”Etäopetus oli tosi vaikeaa, siinä ei oikein oppinut mitään”, Venla sanoo.

Ystävysten mielestä yhdeksäs luokka oli jo helpompi kuin yläasteen kaksi ensimmäistä vuotta. Maskeihin oli totuttu, ja sai palata jo melkein normaaliin.

Lauantaina tarkoitus on juhlia Hietsussa, mutta maanantaina Venlalla alkavat kesätyöt.

Hän työskentelee kesäkuun Kivelän seniorikeskuksessa, josta kokemusta on kertynyt jo yläasteen TET-harjoittelusta. Syksyllä Venlaa odottavat lähihoitajaopinnot.

Venla ja Minea kuvasivat päivän tapahtumia Instagramiin ja Snapchatiin.

Osa ysiluokan päättäneistä piti etäopetuksesta. Ystävykset Emmi Ovaska ja Aino Kokko ovat ensimmäistä kertaa Hietsussa juhlimassa koulujen päättymistä.

”Osa varmasti koki etäopiskelun rankkana, mutta itse tykkäsin siitä. Se oli rennompaa”, Ovaska sanoo. Hän kuitenkin kertoo toivovansa, että tulevien lukio-opintojen aikana kaikki kolme vuotta voitaisiin viettää paikan päällä koulussa.

”Sai nukkua pidempään ja olla koko päivän pyjamassa”, Kokko kertoo etäopetuksen parhaiksi puoliksi.

Kaverisuhteitaan Kokko piti yllä virtuaalisilla välituntitapaamisilla, joita hän järjesti ystäviensä kanssa.

Aino Kokko ja Emmi Ovaska toivoivat, että tulevaisuudessa ei tarvitsisi opiskella etänä.

Sosiaalisen median merkitys korostui etäkoulun aikana. Se mahdollisti myös ystävyyssuhteiden solmimisen ilman maantieteellisiä rajoitteita.

Helsinkiläinen Tuisku Laajalahti on tutustunut tamperelaisiin Peppi Salmiseen ja Jitta Jänkälään nuorten suosiman Snapchat-sovelluksen kautta.

Tänään kaveriporukka aikoo katsoa tunnelmaa Hietsussa ja jatkaa matkaa ehkä Kaivopuistoon.

Lauantaina ei myöskään aiota miettiä liikaa tulevaa. Lukioon suuntaava Laajalahti kertoo etäopetusajan olleen haastavaa, koska usein nukkuminen vei voiton opiskeluun keskittymisestä.

”Tulevaisuuden toiveena on kehittyä street-tanssijana. Jos pääsen kilparyhmään, treenejä on neljästi viikossa. Yritän järjestää aikaa sekä tanssille että opiskelulle”, hän sanoo.

Amin Barech, Peppi Salminen, Jitta Jänkälä ja Tuisku Laajalahti kuvailivat aiempien vuosien menoa Hietsussa ”chilliksi”.

Aiempien vuosien levottomuudet puhuttivat Hietsuun saapuneita nuoria.

Poliisin läsnäolo koettiin positiiviseksi asiaksi, sillä monet olivat lukeneet esimerkiksi vuoden 2020 joukkotappelusta.

Nyt poliisi olikin läsnä erittäin näkyvästi.

Felicito Ilan ja Heri Rusmana suuntasivat hyvällä fiiliksellä kohti Hietsun uimarantaa. Takana oli peruskoulu, edessä kesäloma, jonka kaverukset halusivat viettää kotona.

Alkuillasta poliisit ehtivät ojentaa vastoin sääntöjä sähköpotkulaudoilla liikkuneita, mutta illan pääpaino on komisario Simo Kauppisen mukaan yleisestä järjestyksestä ja nuorten turvallisuudesta huolehtimisessa.

”Koulujen päättäjäiset on perinteisesti se päivä, kun nuoret lähtevät liikkeelle ja valitettavasti usein pitävät hallussaan alkoholituotteita”, hän toteaa.

Kauppinen kertoo poliisin kiertelevän erityisesti nuorten suosimissa paikoissa eli Hietsussa, Kaivopuistossa sekä keskustassa esimerkiksi Kampin alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat