Työhousut olivat suosittu juhlavaate ammattikoululaisten valmistujaisjuhlissa.

Amikset juhlivat arkisesti

Miten juhlivat ammattikoulusta valmistuneet? HS kävi katsomassa Vantaan Varian ja Espoon Omnian juhlamenoja. Yksi valmistuu työhousuissa, toinen Hugo Bossin puvussa, kolmas kirpputorimekossa.


4.6. 14:58 | Päivitetty 5.6. 6:28

Varian pihalla näkyvät ensimmäiset työhousut. Sisällä juhlasalissa nuori levoton buutsi naputtaa Myyrmäen ammattiopiston juhlasalin lattiaa kuin miettien, miten nopeasti pääsee ulos kaasuttamaan prätkää.

Äidit ja tytöt istuvat penkeillä, pojat seinän vieressä. Tytöillä näkyy juhlavia asuja. Poikien pukeutuminen on arkista, mutta poikkeuksia löytyy. Joukosta erottuu esimerkiksi lierihattu ja kravatti. Muutamat isät ja isoisät ovat panostaneet juhlatyyliin. Yhdellä herralla on tuliterät lenkkarit, toisella korvakorut ja kolmannella hohtava rusetti.

Reija Laitinen asettelee leivokset paikoilleen.

Varian juhlapuheissa kerrotaan menneiden aikojen ammateista. Tukkijätkä, rotanpyytäjä, herättäjä ja työpaikkalukija kuulostavat eksoottisilta. Yhtä kiehtovia ovat tulevaisuuden työt: virtuaalimatkapalveluiden arkkitehti ja tunnelman tuottaja.

Toisen asteen tutkintotodistuksen saaneet pyörittävät omalta osaltaan tämän päivän yhteiskuntaa.

Icaro Brazil Turunen, Jere Virokannas, Joonas Vänskä, Erkki Pesonen ja Martti Kämäräinen juhlasalissa.

Katse harhailee, kun Suvivirren sanat heijastetaan lakanalle. Kappaleen aikana ei näy kyyneleitä eikä kuulu nyyhkytystä.

Helpotusta on havaittavissa ilmassa, kun väki alkaa valua kohti kahvitilaisuutta.

Sähkö- ja automaatioalalta valmistunut Jesse Johansson.

Aaro Turkka valmistui sähkö- ja automaatioalalta.

Salin ulkopuolella poikaystäväänsä odottava tyttö kertoo, että häntä ei huvita olla toista kertaa sisällä kuuntelemassa juhlallisuuksia, koska hän valmistui jo kuukausi sitten.

Kahvilaan on katettu yksisarvisen värisiä leivoksia. Pojat miekkailevat ruusuilla, ja äänen volyymi nousee.

Ulkona on railakkaampaa. Autonasentajat istuvat konepellin päällä ja luukuttavat räppiä.

Matkailulinjalta valmistunut Iiris Muanda kertoo ostaneensa juhlapäivää varten sinisen pitkän mekon. ”Olen horoskooppimerkiltäni kalat, ja sekin varmaan vaikutti siihen, että valitsin merensinisen. Sovitin varmaan sataa ennen kuin löysin tämän Bik Bokista.” Sattumalta leninki sopii myös tutkintohatun siniseen nauhaan. Mekon pituus paljastaa Muandan romantikoksi. ”Välillä olen liiankin hölmö romantikko”, hän sanoo.

Jesse Lönngren valmistui it-tukihenkilöksi. Päivän tyyli syntyi vahingossa. ”Katsoin vaatekaappiin ja ajattelin, että otan sieltä tuon, tuon ja tuon. Vedän nämä päälle, kun lähden hienompaan ravintolaan.” Lönngrenin paidan viimeistelee musta liivi, ja harmaiden housujen jatkona ovat Niken punaiset Air Jordanit. Koripallolegenda Michael Jordanin suunnittelemat tossut osuvat Lönngrenin lempiväriin. Se on viininpunainen. ”Onnistunut”, Lönngren summaa juhlatunnelmansa.

Ict-linjalta valmistunut Marco Rautiainen on pukeutunut mustaan. Vaatteet ovat samat kuin arkena.

”Tulin tänne suoraan töistä, eikä tämä päivä eroa mitenkään muista. Mielestäni on turha juhlistaa valmistumista, pitää vaan mennä eteenpäin. Juhlat tuntuvat usein pakotetuilta. Ja amisjuhlat ovat amisjuhlat. Kaikki tulevat paikalle, pälättävät vähän aikaa keskenään ja lähtevät myöhemmin kukin omalle taholleen juhlimaan.”

It-tukihenkilöksi valmistuneen Panu Lampisen juhlatyyliin kuuluvat sortsit ja t-paita, jossa lukee teenage. ”Tässä sanassa kiteytyy tämän päivän tunnelma.”

Leipuri-kondiittoriksi valmistuneen Vera Vilénin mekko löytyi kirpputorilta. ”Ajattelin, että kokomustalla mennään, koska se on lempivärini.” Klassinen mekko saa potkua arkisista mustista tennareista. Vilénin tyylillinen valinta samppanjan ja skumpan kestää puoli sekuntia. ”Mieluummin skumppa kuin samppanja.”

Chen Li valmistui leipuri-kondiittoriksi.

Leipuri-kondiittorilinjalta valmistuneen Abinui Muyahin värikäs neuleasu on hankittu Kamerunista. Muyah kunnioittaa mekolla sekä juhlaa että toista kotimaatansa. ”Tämä ei ole minulle pelkkä mekko, vaan tässä on tarina! Kamerunissa on englantilainen ja ranskalainen osa, ja mekkoni on englantilaiselta puolelta. Olemme lähellä valtamerta, joten meillä on palmupuita. Lippumme on vihreä, punainen ja keltainen, ja mekko toistaa lipun värejä.”

Leipuri-kondiittori-alan perustutkinnon suorittanut Laila Ali hymyilee. Huivissa kimaltavat koristekivet, ja kukat kukkivat hillityn vaalean malvan värisessä pitkässä leningissä. Ali kertoo tilanneen juhlahuivin netistä. ”Syy on yksinkertainen. Näin koristeellisia ei ole myynnissä Suomessa.”

Omnian ero Vantaan Variaan konkretisoituu miesten pukujen suuremmassa määrässä. Putkimiehiksi valmistuneet ovat kuitenkin päättäneet juhlia arkivaatteissa.

”Ei, emme suostu haastatteluun emmekä kuviin. Ai miksi? No siksi.”

Eemi Ronkainen valmistui puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut Tommy Österman juhlii Hugo Bossin puvussa. ”Puvun valitsin itse, ja puku sopii erittäin hyviin tämän päivän fiiliksiin. Kotona odottavat pienet kekkerit sukulaisten kesken. Illemmalla lähden ulos kavereiden kanssa.”

Oikaisu 5.6. kello 6.26: Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneen nimi on Tommy Österman, ei Tommi Österman, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat