Metsän kaataminen asuntojen tieltä Helsingin Malminkartanossa alkoi epäilyttää poliitikkoja – Täydennys­rakentaminen aseman ympäristöön voisi säästää metsää

Kaupunkiympäristölautakunta palautti yksimielisesti Malminkartanon suunnitelman valmisteluun ja odottaa, että Kartanonmetsän luontoselvitykset valmistuvat.

”Kylämäki” on yksi ehdotuksista, joita asukkaat saivat kommentoida. Kuva: Helsingin kaupunki

7.6. 12:15 | Päivitetty 7.6. 18:50

Malminkartanon metsä on noussut poliittisen kiistan kohteeksi Helsingissä.

Malminkartano on yksi Helsingin kaupungin kaupunkiuudistusalueista, ja sinne suunnitellaan lähivuosina runsaasti sekä uudis- että täydennysrakentamista.

Kaupunkiuudistuksissa on kyse alueiden kasvojen kohotuksesta uudella rakentamisella. Uusien asuintalojen ja palveluiden toivotaan nostavan alueen vetovoimaa ja hidastavan uhkaavaa eriytymistä.

Kaupunkiympäristö­lautakunta käsitteli Malminkartanon kehittämistä ohjaavia suunnitteluperiaatteita tiistaina.

Alkuperäisessä ehdotuksessa Kartanonmetsän reunoille olisi ollut luvassa runsaasti lisärakentamista. Suunnitelmana oli myös rakentaa uusia kulkuväyliä metsän läpi.

Muun muassa Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Malminkartanon asukasyhdistys ovat vastustaneet Malminkartanon keskiosaa koskevia muutoksia. Suunnittelu­periaatteita koskeneen esityksen mukaan luontoarvot olisi kartoitettu tarkemmin vasta asemakaavoituksen yhteydessä.

Lue lisää: Metsän päälle suunnitellaan kerrostaloja Helsingin Malminkartanossa

Kaupunkiympäristö­lautakunta päättikin yksimielisesti palauttaa Malminkartanon suunnittelun vielä valmisteluun. Lautakunta katsoi, että kokonaisuuteen voidaan ottaa perustellummin kantaa vasta sitten, kun Kartanonmetsästä on tehty kattavat luonto­selvitykset.

Lautakunnan mielestä luonto- ja virkistysarvojen tulee ohjata riittävästi Kartanonmetsän alueen kokonaisuutta.

”Meille on tärkeää, että Malminkartanon kehittäminen etenee, mutta Kartanonmetsän osalta luontoarvot tulee selvittää tarkemmin ennen kuin suunnitteluperiaatteissa edetään”, sanoi lautakunnan varajäsen Olli-Pekka Koljonen (sd).

Vihreiden valtuustoryhmän Otso Kivekäs kokee haastavana sovittaa yhteen Malminkartanon kulttuuriarvot, Kartanonmetsän merkittävät luontoarvot ja toisaalta tarpeen uudistaa ja vahvistaa aluetta.

”Malminkartanon suunnittelu on todella vaikea tehtävä. Juuri tässä sovittamisessa on ehkä syytä katsoa tarkemmin luontoarvoja”, Kivekäs sanoi.

Lautakunnan mielestä metsää voidaan säästää, jos vielä uudelleen katsotaan täydennysrakentamisen ja purkavan saneerauksen mahdollisuudet Malminkartanon alueen sisällä. Kaupunkiympäristön apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr) mukaan niin voidaan pitää kiinni tavoitteesta saada Malminkartanoon lisää uusia asuntoja. Näin uusien asukkaiden määrä on riittävä myös palveluiden parantamiseen.

Täydennysrakentamisessa painotettaisiin aseman ympäristöä, jossa alueen kulttuuriympäristön piirteet voivat saada uuden kerroksen.

Yksi kaupunkiuudistuksen tavoitteista on ehkäistä asuinalueiden eriarvoistumista muun muassa asuntokantaa monipuolistamalla. Yli puolet Malminkartanon asunnoista on vuokra-asuntoja. Tämä todennäköisesti tarkoittaisi omistusasuntojen rakentamista alueelle.

Alueen keskellä sijaitseva Kartanonmetsä on noin 15 hehtaarin kokoinen alue, jolla on paikallisten mukaan suuri merkitys paitsi asukkaiden viihtyvyydelle, myös luonnon monimuotoisuudelle.

Asukkaiden mukaan Kartanonmetsän kallioiden huipulla olevat männyt voivat olla jopa satoja vuosia vanhoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat