Elokapinan aktivisteille sakkoja – Meloivat ison risteilijän viereen Helsingin edustalla

Seitsemän melojaa sai tuomion, osan kohdalla syyte ehti vanhentua.

Queen Elizabeth -risteilyalus lähdössä satamasta syyskuussa 2019.

7.6. 14:25

Helsingin käräjäoikeus on maanantaina antanut tuomionsa tapauksessa, jossa Elokapina osoitti mieltään risteilyalusten päästöjä vastaan.

Seitsemän melojaa sai kaksikymmentä päiväsakkoa niskoittelusta poliisia vastaan.

Mielenosoitus oli syyskuussa vuonna 2019. Syytteen mukaan meloen liikkuneet mielenosoittajat häiritsivät Helsingin Länsisatamasta lähdössä ollutta risteilyalusta Queen Elizabethiä melomalla laivan läheisyydessä, vaikka poliisi antoi heille käskyn poistua.

Lue lisää: Katuja tukkiva Elokapina on tosi­asiassa suuri media­­sirkus – HS:n selvitys näyttää kapina­teatterin takana toimivan hiotun organisaation

Mielenosoittajat kiistivät syyllisyytensä. He sanoivat, etteivät olleet kuulleet tai ymmärtäneet poliisin käskyä. He sanoivat osoittaneensa mieltä risteilyalusten hiilidioksidipäästöjä ja erityisesti luksusristeilyjä vastaan.

”Tarkoituksena oli myös ollut saada poliisi paikalle, mistä olisi tullut pieni välikohtaus ja saatu mediahuomiota juuri ennen laivan lähtöä”, oikeuden papereissa kuvataan yhden mielenosoittajan lausuntoa oikeudessa.

Elokapina kommentoi tuomiota tuoreeltaan sanomalla, että ”rikollista on ylikulutukseen perustuva elämäntapa”.

Oikeudessa todistanut poliisi kertoi, että poistumiskäsky oli toistettu useita kertoja komentokaiuttimella niin kovalla äänenvoimakkuudella, että lähellä olleella olisi pitänyt olla kuulovaurio, jottei hän olisi kuullut käskyä.

Syyttäjä vaati rangaistusta lisäksi vielä kolmelle muulle ihmiselle, mutta heitä ei tavoitettu määräajassa ja asia raukesi heidän osaltaan ennen oikeudenkäyntiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat