Poliisin tehovalvonnan seuraukset näkyvät jo kaduilla Sörnäisissä

Poliisin tehovalvonta on rauhoittanut Sörnäisten Kurvia, kerrotaan alueella toimivasta yrityksestä. Päihteidenkäyttäjät puhdistus ajoi yhä ahtaammalle.

Vaasanpuistikossa on tehovalvontajakson päätteeksi ollut rauhallisempaa – ainakin väliaikaisesti. Kuva vuodelta 2017.

8.6. 18:57

Poliisin kolmen viikon tehovalvontajakso Kalliossa ja erityisesti Vaasanpuistikossa eli Piritorina tunnetulla aukiolla päättyi sunnuntaina.

”Poliisin tehovalvonta alueella oli positiivinen kokemus, joka paransi tilannetta heti”, kommentoi Tiia Häyry Vaasanpuistikon laidalla toimivasta Helsingin Pantista.

Häyry on tuntenut Piritorilla liikkumisen turvalliseksi aiemminkin, mutta yritystoimintaa on häirinnyt roskaaminen sekä ikkunoiden sotkeminen ja rikkominen.

Häyry kertoo, että katuelämä rauhoittui samalla kun näkyvä huumekauppa siirtyi valvonnan aikana pois poliisin silmistä. Ihmismäärä on ollut alueella selvästi alhaisempi ja aluetta sotkettu vähemmän.

”Tehovalvonnan jälkeen tilanne palautuu kuitenkin luultavasti entiselleen, jos ongelman syihin ei puututa. Ymmärrämme hyvin, että ihmisten häätäminen paikasta toiseen on vain kosmeettinen toimi.”

Erityisesti Vaasanpuistikon remontti on useiden alueen asukkaiden mielestä lisännyt levottomuuksia. Työmaan vuoksi kaventuneet kulkuväylät ruuhkauttavat aluetta ja hankaloittavat liikkeisiin kulkua.

”Pelkästään metroaseman remontin valmistuminen helpottanee tilannetta huomattavasti”, Häyry sanoo.

Lue lisää: Kurvin asukkaita turhauttaa alueen rauhattomuus: ”Minua pelottaa huumeiden aiheuttama arvaamaton käytös”

Yliannostuksien ehkäisyyn keskittyvän ODE-hankkeen projektikoordinaattori Suvi Helle on keskustellut monien päihderiippuvaisten nuorten kanssa tilanteesta. Poliisin toimet ovat ajaneet päihteidenkäyttäjiä entistä ahtaamalle.

Tehovalvonnan seuraukset ovat olleet huumeidenkäyttäjien näkökulmasta sekavia.

”Porukka on hajaantunut kuka minnekin. Tämä aiheuttaa sen, että kadulle jalkautuva etsivä päihdetyö ei löydä näitä ihmisiä”, Helle sanoo.

Helle korostaa, että on paljon ihmisiä, jotka ovat kaikkien päihdepalveluiden ulkopuolella. Silloin etsivä päihdetyö on heidän ainoa yhteytensä palveluihin.

Jos päihderiippuvainen on kaikkien palveluiden ulkopuolella, riskejä on Helteen mukaan lukuisia.

Ravitsemuksen kanssa voi tulla merkittäviä ongelmia, kun ihminen ei saa rahaa sosiaalitoimistolta tai Kelalta. Mikä tahansa päihteisiin liittyvä tai liittymätön sairaus kuten tulehdus, verenmyrkytys tai psykoosi voi jäädä hoitamatta.

HS uutisoi maanantaina, että Helsingissä huumeidenkäyttäjien hiv-tartunnat ovat lisääntyneet.

Lue lisää: Huumeidenkäyttäjien hiv-tartunnat rajussa nousussa pääkaupunkiseudulla

Lisäksi tehovalvonnan seuraukset voivat näkyä lisääntyneinä riskeinä itse päihteidenkäytössä. Huumeiden saatavuus voi olla hetkellisesti heikompaa, mikä aiheuttaa riippuvaisella ihmisellä vieroitusoireita.

Helteen mukaan moni voi päätyä kokeilemaan ainetta, jota ei yleensä käytä. Silloin ihminen ei tunne käyttämänsä aineen vaikutuksia. Toisaalta tauon jälkeen ihminen saattaa haluta ottaa suuremman annoksen huumaavaa ainetta, jolloin riski yliannostukseen kasvaa.

”Kun vihdoin löytää etsimäänsä ainetta, sitä helposti ottaa innokkaasti vähän liikaa.”

Vieroitusoireiden kourissa harkinta voi olla entistä matalampaa, jolloin sekakäyttö saattaa yleistyä. Lisäksi kiireesti huumaavaa ainetta kaipaava päätyy todennäköisemmin pistämään huumetta ulkona.

”Ulkona pistäminen on aina terveysriski, kun on likaiset kädet eikä muutenkaan puhtaat olosuhteet.”

Helle uskoo, että naapureidenkin viihtyvyyttä parantaisi matalan kynnyksen palveluiden lisääminen.

”Torilla norkoilu on merkki siitä, ettei ole mitään muutakaan paikkaa, mihin mennä. Ei se kenestäkään hauskaa ole.”

HS uutisoi aiemmin siitä, miten poliisi ohjaa ihmisiä päihdepalveluihin, joiden pariin on käytännössä hyvin hankalaa päästä.

Lue lisää: Kaduilla Sörnäisissä on ”villi meno”, ja siksi poliisi ryhtyi ohjaamaan päihde­ongelmaisia hoitoon – Karu todellisuus on kuitenkin aivan toinen

A-Klinikkasäätiön vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Pihla Putkonen on ollut jalkautuneena alueella myös tehovalvonnan aikana.

”Poliisi ohjaa ihmisiä pois, mutta käytännössähän ihmiset vain liikkuvat paikasta toiseen. Ympärillä olevat asukkaat varmaan hetken aikaa huomaavat, että siellä on rauhallisempaa, mutta ei tämä pidemmällä aikavälillä auta mitään.”

Matalan kynnyksen palveluiden lisäksi Putkonen painottaa huumeiden käyttötilojen vaikutusta.

”Käyttötilat rauhoittaisivat tällaisia julkisen tilan häiriöitä.”

Poliisi kieltäytyi kommentoimasta tehovalvonnan seurauksia HS:lle. Poliisin viestinnästä kerrottiin, että tuloksista tiedotetaan ensi viikolla.

Lue lisää: ”Poliisin kevätsiivous ei auta”, väittää Piritorilla norkoileva Susanna HS:lle – Huume­kaupan tehovalvonta Kalliossa on jatkunut pian viikon

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat