Lautamiehet vapauttivat jälleen seksuaalirikoksesta epäillyn vastoin tuomarin päätöstä – Perusteena valemuistot ja kosto

Lautamiesten äänestyskäyttäytyminen erityisesti seksuaalirikosjutuissa on herättänyt keskustelua viime aikoina.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi seksuaalirikossyytteen lautamiesäänin.

8.6. 15:37

Lautamiesten ja tuomareiden toisistaan poikkeava linja seksuaalirikosjutuissa on saanut jatkoa.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tiistaina kaikki syytteet vuosien takaisista epäillyistä seksuaalirikoksista lautamiesäänin. Ammattituomari olisi tuominnut 60-vuotiaan syytetyn kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Miestä syytettiin kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhdestä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ensimmäinen teko olisi tapahtunut vuonna 2009, toinen 2011 ja kolmas 2014–2016. Jokainen syyte koski yksittäistä tapahtumaa, jossa oli kyse muun muassa sukuelinten koskettelusta, mutta ei yhdynnästä.

Käräjäoikeuden tuomio on salainen, mutta oikeus antoi asiasta julkisen selosteen.

Lautamiehet viittaavat perusteluissaan muun muassa ihmismielen luomiin valemuistoihin.

Kyse ei heidän mielestään ole välttämättä tietoisesta tosiasioiden vääristämisestä, vaan uhrilla on virheelliset muistikuvat varsinkin, kun aikaa on kulunut paljon.

Lautamiehet myös katsoivat, että asianomistajan epäluotettavien kertomusten syynä voi olla pyrkimys vahingoittaa syytettyä kostotarkoituksessa. Koston syytä ei julkisessa selosteessa eritelty.

Lautamiehet arvioivat asianomistajan saaneet vaikutteita muualta ja pitivät hänen käytöstään ristiriitaisena. He myös katsoivat, ettei väitettyihin rikoksiin tullut tukea välillisestä näytöstä.

Käräjätuomari oli asiasta toista mieltä. Hänen mukaansa henkilötodistelu sekä kirjalliset todisteet ja viestit tukivat asianomistajan sinänsä uskottavaa kertomusta.

Osin syytettä tuki myös syytetyn oma näyttö, niin henkilötodistelu kuin kirjalliset todisteet. Vähintään ne heikensivät syytetyn kuvailemia vaihtoehtoisia tapahtumienkulkuja ja todennäköisyyttä siitä, että hyväksikäyttöväitteet olisivat olleet perättömiä.

Käräjätuomari kuvaili syytettä tukevaa näyttöä riittävän kattavaksi, vahvaksi ja vakuuttavaksi ottaen huomioon tapahtumista kuluneen ajan.

Syytetty esitti useita vaihtoehtoisia syitä asianomistajan väitettyihin vääriin kertomuksiin. Ne olivat käräjätuomarin mielestä niin epätodennäköisiä tai epäuskottavia, että ne voidaan riittävällä varmuudella poissulkea.

Tuomiosta on mahdollisuus valittaa Helsingin hovioikeuteen.

Lautamiesten äänin syntyneet tuomiot ovat viime aikoina herättäneet paljon keskustelua.

Keskustelu lautamiehistä sai vauhtia Keski-Suomen käräjäoikeuden päätöksestä, jossa raiskaussyyte hylättiin lautamiesäänin.

Lautamiehet äänestävät ammattituomarin kumoon vain harvoin, mutta kun näin tapahtuu, kyse on yleensä seksuaalirikosjutusta.

Lue lisää: Kun lauta­miehet äänestävät tuomarin kumoon, kyse on yleensä seksuaali­rikoksesta – HS keräsi tuoreita tapauksia, joiden taustalta paljastuu erikoisia perusteita

Oikeudenhoidon ammattilaiset eli syyttäjät, asianajajat ja tuomarit ovat jo vuosia halunneet kammeta lautamiehet pois käräjäoikeuksista. Lautamiesjärjestelmä maksaa rahaa ja teettää lisätyötä, mutta siitä saatava hyöty on vähäinen.

Myös oikeusministeriön asettama laaja neuvottelukunta suositteli vuonna 2013 oikeudenhoidon uudistamisohjelmassa, että pitkällä aikavälillä koko lautamiesjärjestelmästä luovuttaisiin.

Eduskuntaryhmistä ainoastaan keskusta ilmoitti HS:n kyselyssä haluavansa pitää kiinni lautamiesjärjestelmästä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat