Poliisi kyllästyi sähköpotkulautojen villiin käyttöön –  Nyt otteet tiukkenevat

Helsingin poliisi lupaa tänä kesänä määrätä liikennevirhemaksuja tai sakkoja sähköpotkulautailijoille entistä pontevammin.

Satunnaisia ohikulkijoita ja potkulautoja parkissa Helsingin rautatieaseman liepeillä kesäkuun alussa.

9.6. 14:29 | Päivitetty 9.6. 15:12

Helsingin poliisi lupaa kesällä puuttua näkyvämmin törttöilyyn liikenteessä myös, kun muut ihmiset vaarantava ajaa sähköpotkulautaa.

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein julkaisi keskiviikkona Twitterissä videon, jolla näkyvälle potkulautailijalle poliisi antoi Helsingin keskustassa kymmenen päiväsakkoa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Videolla on kävelijöitä suojatiellä ja suojatien eteen pysähtynyt auto, josta potkulauta kaahaa ohi.

Pasterstein kertoo, että sähköpotkulautojen valvonta on yksi Helsingin poliisin omista painotuksista tänä kesänä.

Sakkoja tavallisempi seuraus on 40 euron liikennevirhemaksu. Sen voi saada esimerkiksi kaverin kyydittämisestä, jalkakäytävällä ajamisesta tai yksisuuntaisen kadun ajamisesta väärään suuntaan.

Päiväsakkojakin kuitenkin määrätään ja niiden yhteydessä myös rikosuhrimaksuja.

Jos sakot saa toistuvasti, kyseeseen voi tulla myös sähköpotkulaudan menettäminen valtiolle. Jos lauta on vuokralla, seuraus voisi olla tekovälineen menettämisen sijaan korkeintaan tuhannen euron periminen menettämisseuraamuksena. Tätä tosin Helsingissä ei ole vielä tapahtunut.

Mutta ero on siis tässä: aiemmin poliisi jakeli potkulautailijoille lähinnä huomautuksia, nyt voi joutua herkemmin maksamaan.

”Tässä on nyt useampi vuosi harjoiteltu, pelkät huomautukset eivät enää riitä. Alueellisesti laajemmat ongelmat painottuvat Helsinkiin ja poliisi puuttuu niihin nyt siksi tänä kesänä painokkaammin”, Pasterstein sanoo.

Liikenteen vaarantamisia nähdään viikonloppuiltoina ja -öinä. Osa ajaa päihtyneenä, joskin päihtymys itsessään ei vielä potkulaudan kanssa ole rikos. Siitä voi saada rangaistuksen vasta, jos päihtyneenä vaarantaa jonkun muun ihmisen turvallisuuden.

Valvontaa tehdään sekä erikseen että muun liikenteen valvonnan yhteydessä.

Tässä esimerkiksi moottoripyörällä, mönkijällä tai polkupyörällä liikkuvat poliisit ovat tärkeitä, koska poliisiautolla vastakkaiseen suuntaan kaahaavan sähköpotkulautailijan tavoittaminen ei aina onnistu.

Lue lisää: Helsingistä tuli vapaa temmellyskenttä sähköpotkulaudoille

Lue lisää: Sähköpotkulauta näyttää olevan liian vaikea ongelma päättäjille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat