Tuhopoltossa palaneen Perkkaan kappelin raunioilla pidetään jäähyväismessu

Poliisi kaipaa edelleen silminnäkijöiden havaintoja palosta.

Kappelin paloa sammutettiin kiirastorstaina.

9.6. 10:53

Kiirastorstaina tuhopolton vuoksi palaneen Espoon Perkkaan kappelin raunioita aletaan raivata vasta juhannuksen jälkeen. Näin siksi, että seurakunta haluaa ensin järjestää jäähyväismessun kappelin vierellä.

Kirkon tiloista luopumiseen liittyy omia perinteitään. Kun jumalanpalveluksia ei enää jossain tilassa järjestetä, pidetään tyypillisesti jäähyväismessu, jossa ehtoollista nautitaan viimeistä kertaa ja alttari riisutaan. Tila lakkaa näin olemasta pyhä tila.

Perkkaalla ei palon jälkeen ole enää olemassakaan salia tilaisuuden järjestämiseen. Seurakunnassa halutaan silti pitää messu edes pihalla.

"Jäähyväismessu on kuitenkin ihmisille merkittävä tilaisuus surra ja jättää hyvästejä tärkeälle paikalle. Tämä on paikka, johon liittyy paljon muistoja, Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo sanoo tiedotteessa.

Salo sanoo, että osa seurakuntalaisista toivoo, että kappeli rakennetaan uudelleen. Menetys on kuitenkin siinä mielessä korvaamaton, että tuhoutunutta Espoon toiseksi vanhinta kirkkorakennusta ei varsinaisesti ole mahdollista entisöidä.

Palosta saatiin pelastettua kastemalja, ehtoollisvälineitä, kirkkotekstiilejä ja vanha kirkonkello. Eteisessä sijainnut Anna Sahlsténin Hyvä paimen -taulu sai vain pieniä vaurioita, mutta muu on mennyttä.

Kun kappelin tiloja ei ole nyt käytössä, seurakunta on joutunut siirtämään osan toiminnoistaan osalle seurakuntalaisista hankalampien kulkuyhteyksien päähän.

Poliisi tutkii paloa tuhotyönä. Tietoja voi edelleen ilmoittaa poliisille sähköpostitse vihjeet.espoo@poliisi.fi tai soittamalla vastaajaan numerossa 0295 413 031.

Perkkaan kappeli valmistui vuonna 1929 talkoovoimin.

Jäähyväismessu sunnuntaina 26.6. kello 14 Perkkaan kappelin pihamaalla.Messu on kaksikielinen. Jos sää sallii, messun jälkeen tarjotaan kirkkokahvit.

Lue lisää: Miksi palaneen kappelin hiiltyneitä rauniota ei ole purettu Espoossa? ”Yli kuukausi on mennyt, niin täytyy olla jokin syy”

Lue lisää: Poliisi epäilee Perkkaan kappelin tuli­paloa tuho­poltoksi

Lue lisää: Palossa tuhoutunut historiallinen kappeli yritettiin polttaa kahdesti vuonna 2009 – asukkaat kokoontuvat raunioille jättämään hyvästit rakkaalle rakennukselle

Lue lisää: Perkkaan kappeli Espoon Leppä­vaarassa tuhoutui tuli­palossa – ”Oikein vatsaan sattuu, kun niin kaunis kirkko menee”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat