Karnevaali­­kulkueita, ”solmeilua” ja Auringon tarkkailua tähtitornilta – HS kokosi viisi tärppiä Helsinki-päivän ilmais­tapahtumista

Helsinki-päivää vietetään virallisesti sunnuntaina, mutta myös lauantaina on luvassa kymmeniä tapahtumia.

Vuonna 2018 Helsinki-päivänä nähtiin muun muassa sirkustaiteilijoita.

10.6. 2:00 | Päivitetty 11.6. 8:48

Viikonloppuna kaupunkilaisille järjestetään runsaasti ohjelmaa eri puolilla kaupunkia. Virallinen Helsinki-päivä on sunnuntaina 12. kesäkuuta, mutta myös lauantaina on luvassa kymmeniä tapahtumia.

Ohjelmanumeroiden lisäksi Helsinki-päivän juhlintaa viedään myös kaupunkilaisten luokse: esimerkiksi lauantai-iltana tanssitaiteen ammattilaisten Halkoo-esityskulkue liikkuu monien metroradan varrella olevien asuinalueiden läpi, sunnuntaina taas pelastuslaitos järjestää toiminnallisia rasteja useissa eri kohteissa keskustan ulkopuolella.

Useat kulttuuri- ja liikuntapaikat tarjoavat Helsinki-päivänä maksuttoman sisäänpääsyn.

Esimerkiksi monet uimahallit ympäri Helsinkiä tarjoavat ilmaisen uinnin aukioloaikojensa puitteissa. Myös Uimastadion ja Kumpulan maauimala tarjoavat ilmaisen uintikerran ulkoaltaissaan sunnuntaina.

Taiteen parissa maksuton sisäänpääsy on muun muassa Kansallismuseossa, Didrichsenin taidemuseossa sekä Kaapelitehtaan museoissa.

Helsinki-päivänä on myös mahdollisuus kurkata sisään kartanoihin, jotka aukeavat yleisölle vain harvoin. Sunnuntaina voi vierailla Herttoniemen kartanossa, Lauttasaaren kartanossa ja Tamminiemen huvimajalla.

Helsinki-päivän tapahtumat sulkevat Pohjoisesplanadin liikenteeltä lauantaina kello 15–01. Silloin kadun valtaavat sambakarnevaalien kulkue sekä 400-metrinen pöytä, jonka ääreen kaupunkilaiset voivat kerääntyä illastamaan.

Helsinki-päivää on vietetty vuodesta 1959 alkaen. Helsingin syntymäpäivänä pidetään päivämäärää 12.6.1550, jolloin kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin Vantaanjoen suulle.

HS kokosi viisi tärppiä päivän viettoon:

Ihan tanssissa! Helsinki-päivä Stoassa. Helsinki-päivänä Stoan aukio muuttuu idän suurimmaksi tanssilavaksi. Aukiolla liikutaan lajista toiseen: perinteisestä lavatanssista hiphopin kautta latinalais­amerikkalaisiin tunnelmiin ja salsaan. Lavalla Dallapé, Sofa, Ramithawi ja Break the Fight, mukana tanssittajia, shuffle-opastusta ja työpajoja. Kulttuurikeskus Stoa (Turunlinnantie 1) klo 14–17. Vapaa pääsy.

Solmeilua ja vanhan talon tarinoita. Helsinki-päivänä voi vierailla klo 11–17 Helsingin kantakaupungin vanhimmassa asuinrakennuksessa, vuonna 1816 rakennetussa Ruiskumestarin talossa, jonka vaiheista uusi tutkimus on paljastanut runsaasti aiemmin tuntematonta tietoa. Piharakennuksen pienessä kamarissa voi tutustua klo 12–15 hieman erikoisempaan 1800-luvun käsityötekniikkaan: makrameehen eli solmeiluun, jolla valmistetaan aikanaan hyvin suosittuja nyöreistä tai langoista solmimalla ja punomalla tehtyjä koristeita. Ruiskumestarin talo (Kristianinkatu 12) klo 11–17. Vapaa pääsy.

Rokkasopan Helsinki-päivän hulinat. Rokkasopan Helsinki-päivän keikka Linjojen puistossa. Biisi-sana-kuva-bongaus­suunnistus, jossa luvassa herkulliset palkinnot. Lasten taidepajassa maalaamista, piirtämistä ja katuliituilua. Leikkipuisto Linja (Castréninkatu) klo 12–14. Vapaa pääsy.

Aurinkonäytös.Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan aurinkonäytöksissä Kaivopuiston tähtitornin havaintolaitteet suunnataan turvallisesti kohti päivätähteämme Aurinkoa. Auringon magneettinen aktiivisuus on voimistumassa, ja tähden pinnalla näkyy pilkkuja ja muita piirteitä. Näytöksiin voi saapua lauantaina ja sunnuntaina kello 13–15 välisenä aikana.

Helsinki Samba Carnaval -karnevaalikulkueet.Värikkäät sambaryhmien karnevaalikulkueet käynnistyvät lauantaina Senaatintorilta klo 15 alkaen. Kulkue siirtyy Senaatintorilta Hallituskatua, Unioninkatua ja Pohjoisesplanadia pitkin Mannerheimintielle. Mannerheimintieltä kulkue jatkaa Aleksanterinkatua Mikonkadun kulmaan asti. Suomalaiset sambakoulut kilpailevat kulkueessa Suomen-mestaruudesta.

Lisää tapahtumia löytää HS-menokoneesta osoitteesta www.hs.fi/menokone/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat