Sambakulkue tanssi läpi auringon­paisteisen Helsingin kahden vuoden tauon jälkeen

Tanssijat pyörähtelivät samban tahdissa, kun kulkue lähti liikkeelle Tuomiokirkon edestä kohti Pohjoisesplanadia.

Gato de Sato -taiteilijanimellä esiintyvä sambaaja tuli karnevaaleihin nykyisestä kotikaupungistaan Wienistä. Hän on syntyisin samban kotimaasta, Brasiliasta. ”Opetan täällä muutamassa samba-workshopissa ja lennän takaisin Wieniin sunnuntaina.”

11.6. 18:45

Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi..”

Juontajaparivaljakko laski ääneen sekunteja Senaatintorille pystytetyltä lavalta.

Tuomiokirkon edessä rivi tanssijoita odotteli värikkäissä asuissaan ja sulkapäähineissään. Sambakoulujen kulkue oli valmiina tanssimaan Helsingin keskustan läpi.

Tuomiokirkon ja yliopiston portaat olivat täynnä katsojia, ja katujenvarsilta kuroteltiin päitä, kameroita ja kännyköitä, jotta tungoksessa saisi edes jotakin nähtyä ja kuvattua.

”Nyt!” lavalta kahjahti.

Rummut pärisivät ja laulu kaikui Senaatintorin rakennusten seinistä. Tanssijat pyörähtelivät samban tahdissa, kun kulkue lähti liikkeelle Tuomiokirkon edestä kohti Pohjoisesplanadia.

Suvi Mannermaa (vas.), Saila Sarell ja Milja Mäkelä edustavat kokkolalaista Samba el Gambo -koulua. Sarell suunnitteli koulunsa visuaalisen ilmeen sambakarnevaaleihin, mutta jokainen ompeli pukunsa itse. ”Niiden tekemiseen meni kymmeniä iltoja ja satoja tunteja”, kertoi Mannermaa.

Helsingin sambakarnevaalia ei järjestetty kahteen vuoteen koronaepidemian takia, joten meno oli tällä kertaa ehkäpä tavallistakin riehakkaampi. Juontajat joutuivatkin toppuuttelemaan tanssijoita:

”Muistakaa, että arvostelutuomarien alue on Pohjoisesplanadilla. Kaikkia paukkuja ei kannata panna likoon vielä tässä vaiheessa.”

Muistutus oli aiheellinen. Aurinko porotti taivaalta armottomasti, ja hiki nousi pintaan pelkästään tanssijoita katsellessa.

Avustajat seurasivat kulkueen vierellä, ja ensimmäisiä vesipulloja tarjottiin tanssijoille jo yliopiston kohdalla.

Matkaa oli taitettu vasta muutamia kymmeniä metrejä.

Jenni Lundberg tuli karnevaaleille Kokkolasta tyttärensä Juulian kanssa. ”Koulumme Samba el Gambo ei osallistu tänä vuonna kisaan. Tulimme tänne fiilistelemään ja pitämään hauskaa.”

SambakarnevaaliN huipennus ei ollut vain näytös yleisölle vaan myös suomalaisten sambakoulujen välistä kilpailua.

Sambakulkueen kärjessä tanssi itseoikeutetusti edellisten, vuoden 2019 karnevaalien voittajakoulu: helsinkiläinen Império do Papagaio.

Koulu on Suomen suurin ja sambakisojen kestomenestyjä. Voittoja sillä on jo 15.

”Mukana meillä on tässä kulkueessa parisataa ihmistä, kun avustajat lasketaan mukaan”, kertoi Império do Papagaio -yhdistyksen puheenjohtaja eli presidentti Johanna Vehmas.

Hän soittaa rumpua koulunsa rytmiryhmässä.

Koulut tekevät jokaiseen kisaan uuden ohjelman ja uudet puvut. Império do Papagaion tämän vuoden ohjelma oli nimeltään Amazon – Tarujen vihreä Eldorado.

”Meidän porukkamme on pukeutunut vaaleanpunaisiksi delfiineiksi. Koulumme hahmot kuvaavat näissä karnevaaleissa Amazonin alkuperäiskansojen tarujen ja legendojen olentoja.”

Helsinkiläisen sambakoulu Império do Papagaion rytmiryhmä pukeutui vaaleanpunaisiksi delfiineiksi. Koulun presidentti Johanna Vehmas edessä keskellä.

Sambakulkue eteni Tuomiokirkolta Unioninkatua pitkin Pohjoisesplanadille, jossa arvostelutuomarit odottivat.

Império do Papagaion koristeellinen auto avustajien saattamana.

Império do Papagaion tanssijan hymy ei hyytynyt kuumasta auringonpaisteesta huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat