Sairaan­hoitaja­opiskelija sai koko kevään töistä 300 euroa – Kymmenet työntekijät ovat jääneet ilman palkkaa Vantaalla

Vantaan kaupungin ongelmat horjuttavat työntekijöiden luottamusta kaupunkiin.

Vantaan palkanmaksun ongelmat koskevat kymmeniä työntekijöitä.

19.6. 2:00 | Päivitetty 19.6. 15:39

”Tuntuu kuin olisi tehnyt töitä turhaan”, sanoo Vantaan kaupungilla työskentelevä sairaanhoitajaopiskelija.

Hän on ollut käytännössä ilman palkkaa maaliskuusta saakka. Toukokuussa tilille tipahti ilman selitystä 300 euroa, mutta muuta ei ole herunut. Palkkaa on jäänyt saamatta arviolta noin 6 000 euroa.

”Olen suostunut tekemään viikonloppu­vuoroja ja jopa 14 tunnin päiviä, jotta saisin hyvin lisiä ja hälyrahoja, mutta en olekaan saanut yhtään mitään. En edes tiedä, tuleeko palkka joskus”, sairaan­hoitaja­opiskelija sanoo. Hän esiintyy jutussa nimettömänä omasta toiveestaan.

Sairaan­hoitaja­opiskelija on työskennellyt Vantaan kaupungilla yli puoli vuotta. Määräaikainen työsopimus olisi vielä jatkunut kesän jälkeenkin, mutta hän sai irtisanouduttua sovittua aikaisemmin. Syynä ovat palkan­maksu­ongelmat.

Opiskelija kertoo maksaneensa laskuja ylioppilaslahjaksi saamillaan rahoilla. Lisäksi hän on ottanut opintolainaa.

”Kyllähän tämä on vienyt motivaatiota tältä alalta. Ainakaan Vantaan kaupungille en enää mene töihin, jos vain mitä tahansa muuta löydän.”

Omaishoitajan sijaisuuksia tekevä Maarit Hovipuro saa Vantaalta sosiaalipalkkiota.

Hänen kohdallaan ongelmat alkoivat maaliskuussa, kun palkasta verotettiin virheellisesti 60 prosenttia. Ongelma korjautui kuitenkin viikossa.

Huhtikuussa palkkiota ei tullut ollenkaan.

”Palkanlaskennan työntekijä sanoi, että siellä on niin valtava määrä sähköposteja, ettei kukaan ehdi käsitellä niitä.”

”Sain huhtikuussa ystävällisen vastauksen, jossa asiaa pahoiteltiin. Minulle luvattiin, että huhtikuun palkkio maksetaan toukokuun viimeinen päivä.”

Palkkiota ei kuitenkaan kuulunut – eikä ole kuulunut vieläkään. Uuden järjestelmän kautta tuli yksittäinen, odotettua pienempi palkkio.

”Sain kaksi identtistä palkkatodistusta yhdestä ja samasta palkkiosta. Siitä ei kuitenkaan selvinnyt, mitä aikaa palkkio koskee. Lisäksi tiedot työn kestosta olivat aivan väärin.”

Hovipuro yritti useaan otteeseen soittaa palkanlaskentaan, mutta puhelu ei mennyt läpi. Hän odotteli 30–45 minuuttia, jonka jälkeen linja meni itsestään kiinni.

”Kun puhelu vihdoin kesäkuussa meni läpi, palkanlaskennan työntekijä sanoi, että siellä on niin valtava määrä sähköposteja, ettei kukaan ehdi käsitellä niitä.”

Hovipuro ei tiedä, onko hänelle tulossa kesäkuun lopussa palkkiota.

Hovipurolla päätoimeentulo tulee muualta, joten summat eivät ole suuria. Kaikilla ei ole kuitenkaan yhtä hyvä tilanne.

”Moni omaishoitaja elää osittain tämän palkkion turvin. Kuinka ne vanhat ihmiset osaavat hoitaa tätä asiaa itsenäisesti? Kaikilla ei ole edes sähköpostia.”

Vantaan sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden palkanmaksusta sekä Vantaan maksamista sosiaalipalkkioista on huhtikuun alusta saakka vastannut Husin liikelaitos Hus Asvia.

Maksuongelmia on ollut Hus Asvian palvelupäällikkö Terhi Karppisen mukaan erityisesti sosiaalipalkkioiden, eli esimerkiksi juuri omais­hoito­palkkioiden kohdalla. Hän arvioi, että ongelmat koskevat noin 55 ihmistä Vantaan 1  000 sosiaalipalkkion saajasta.

Näissä tapauksissa ongelmat johtuvat Karppisen mukaan siitä, että tietosuojaa on pyritty parantamaan. Tämä on aiheuttanut ennakoimattomia muutoksia.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä on puolestaan 4 500. Karppinen ei tiedä tarkkaan, kuinka montaa työntekijää ongelmat koskevat, mutta hän sanoo, että ongelmia on ”lukuisia”.

Nämä voivat johtua muun muassa erilaisista inhimillisistä virheistä ja järjestelmien välillä tehdyistä tietojen siirroista.

Toisaalta uudessa järjestelmässä on myös kyse siitä, osaavatko kaikki käyttää sitä oikein. Opettelemista voi olla työtuntien ja poissaolojen kirjauksessa, esihenkilön tekemässä hyväksynnässä sekä palkanlaskennan uusissa käytännöissä.

”On yksittäisiä teknisiä haasteita, mutta isompi asia on saada 5 500 ihmisen paletti pyörimään, että kaikki tietävät miten pitää toimia.”

”Ammattitaitoisia palkanlaskijoita ei tule ovista ja ikkunoista.”

Paljon on siis kyse siitä, saadaanko uudet käytännöt viestittyä tarpeeksi hyvin.

Lisäksi Karppinen myöntää, että työvoimapula koskee myös palkanlaskijoita.

”Ammattitaitoisia palkanlaskijoita ei tule ovista ja ikkunoista.”

Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoo, että viestinnässä on ollut haasteita, koska monesti ei ole etukäteen tiedetty, mitä ongelmia tulee vastaan.

”Huhtikuussa tyypillisimmät ongelmat liittyivät lisien maksamiseen. Siellä on myös yksittäisiä tapauksia, joille palkka ole tullut ollenkaan. Tietysti jokainen tällainen tapaus on pahoiteltava.”

Hus Asviaan siirtyessä palkkaa tuli yhtä aikaa kahdesta eri järjestelmästä. Esimerkiksi toisen järjestelmän kautta sattuivat tulemaan lisät ja toisesta kuukausipalkka. Tämä hämmennys ja tietämättömyys on ruuhkauttanut palveluita.

Koska ongelmat sitten ratkeavat?

”Kyllä me toivomme, että kesäkuun aikana päästäisiin niin sanotusti normaaliin”, Lievonen sanoo.

Lievonen ei tiedä, että palkanmaksu­ongelmien vuoksi olisi ollut irtisanoutumisia, eikä tieto välttämättä hänelle asti kulkeudu.

”Tietenkin itse toivoisin, etteivät ihmiset näin nopeita johtopäätöksiä tekisi. Ovathan nämä kaupungit vakavaraisia organisaatioita, jotka pyrkivät hoitamaan asiat mallikkaasti.”

Vantaa on siirtymässä syyskuun alussa Sarastia-järjestelmään sosiaali- ja terveystoimea ja pelastustoimea lukuun ottamatta. Helsingillä on ollut viime kuukausina ongelmia Sarastia-järjestelmän kanssa.

Lievonen takaa, että Sarastiaan siirryttäessä yritetään ottaa opiksi Helsingin ongelmista.

”On tietysti mahdotonta ennakoida, paljonko lisätyötä tarvitaan. Aiomme kiinnittää viestintään entistä enemmän huomiota. Nyt pyritään jo ennalta kertomaan, mitä tapahtuu ja mitä voi tapahtua.”

Ongelmia saattaa suuressa muutoksessa silti tulla.

”Syyskuun palkkanauhaa kannattaa varmaan jokaisen katsoa todella tarkkaan.”

Lue lisää: Työn­tekijälle maksettiin vahingossa yli 370 000 euron palkkio Vantaalla

Lue lisää: ”Absurdia”– Sadoilla Helsingin kaupungin työntekijöillä on edelleen palkka saamatta

Lue lisää: Palkatta jäänyt Helsingin kaupungin työntekijä myy omaisuuttaan somessa, jotta saisi maksettua vuokransa ja ruokittua kissansa

Lue lisää: Helsingin kaupunki on epä­onnistunut työn­tekijöidensä palkan­maksussa – pormestari Vartiainen: ”Olemme todella pahoillamme”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat