Poliitikot ovat teettäneet selvityksen selvityksen perään Vantaan palveluyhtiön kohtalosta – sopua ei silti synny

Kokoomus olisi valmis myyntiin, sosiaalidemokraatit pitäisivät koko Vantin kaupungin omistuksessa.

Vantaa yhtiöitti kaupungin siivous- ja ateriapalvelut 10 vuotta sitten kovan poliittisen väännön jälkeen. Yhtiön kohtalosta on keskusteltu sen jälkeen.

14.6. 10:23

Vantaan palveluyhtiö Vantin tulevaisuus hiertää poliitikkojen välejä niin paljon, että kaupungin konsernijaosto ei maanantainakaan päässyt yksimielisyyteen asiasta.

Äänestyksen jälkeen enemmistö päätti, että Vantin puhtauspalveluista tehdään uusi selvitys. Selvitys on kolmas laatuaan lyhyen ajan sisällä.

Äänestyksessä vain sosiaalidemokraatit jäivät kannattamaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd) esitystä Vantin jatkosta kaupungin omana inhouse-yhtiönä.

Kokoomus, perussuomalaiset, vihreät ja Liike Nyt kannattivat asian palauttamista uuteen valmisteluun. Konsernijaoston enemmistö haluaa, että Vantin puhtauspalvelut arvioidaan uudelleen, ja ostopalveluiden määrää lisätään merkittävästi siten, että myös pienemmät yhtiöt voivat osallistua kilpailutuksiin.

Vantaa hankkii jo nyt noin neljänneksen siivouksesta ostopalveluna. Parin vuoden takaisessa selvityksessä ilmeni, että kilpailijoihin verrattuna Vantin siivous oli vuonna 2018 ulkopuolisia palveluntuottajia kalliimpi ja hitaampi. Ateriapalveluissa se selvisi paremmin.

Vantin siivouksen hinta oli tuolloin 25 prosenttia kalliimpi kuin ulkopuolisella palvelutuottajalla, jolla oli vastuullaan 15 vantaalaista päiväkotia.

Lue lisää: Raportti antaa tylyn kuvan Vantaan palveluista: siivous jopa 25 prosenttia yksityistä kalliimpaa – sen sijaan kouluruoka on selvästi kilpailijoita halvempaa

Enemmistö konsernijaostossa haluaa, että selvitys päivitetään nykytiedoilla.

”Kokoomus olisi ollut valmis luopumaan heti Vantin puhtauspalveluista. Alalla on toimivat palvelumarkkinat, ja säästetyt eurot voitaisiin kohdentaa kouluille ja päiväkodeille”, kommentoi kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen.

Demariryhmä lähetti kokouksen jälkeen tiedotteen, jonka mukaan kaksi aiempaa selvitystä osoittivat, että Vantti on kilpailukykyinen.

”Mielestämme asian palautuksen ja uuden selvityksen sijaan resurssit olisi pitänyt laittaa heti konkreettisesti palveluprosessien kehittämiseen. Erityisesti Vantin puhtauspalveluiden työntekijöiden osalta tilanne on kohtuuton, epävarmuus omien työpaikkojen säilymisestä jatkuu edelleen, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen totesi tiedotteessa.

Kaupungin kokonaan omistama Vantti tuottaa ateria-, puhtaus- ja kiinteistöpalveluita kaupungin kiinteistöihin. Työntekijöitä sillä on lähes tuhat, ja sen liikevaihto on 49 miljoonan euron luokkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat