Helsingin paraati­paikalle on kaikessa hiljaisuudessa kaivettu valtava monttu – Lasi­palatsin naapuriin rakentuu uusi viihdekeskus

Vanhan linja-autoaseman yhteyteen rakentuu Kulttuurikasarmi, johon tulee muun muassa useita ravintoloita ja elokuvateatteri.

Helsingin entisen linja-autoaseman luuranko lepää teräspalkkien päällä. Rakennuksen alle louhittavaan tilaan tulee elokuvateatteri, kertoo työmaapäällikkö Matti Simula.

16.6. 9:15

Lasipalatsin korttelissa Helsingin Kampissa avautuu ensi vuonna uusi Kulttuurikasarmi-niminen viihdekeskus.

Aiemmin muun muassa linja-autoasemana palvelleeseen rakennukseen tulee ravintoloita, baareja, kolmesalinen elokuvateatteri, tapahtumatila, lasipaviljonki ja laululava.

Hanke nytkähti jälleen yhden askeleen eteenpäin keskiviikkona, kun Kulttuurikasarmin peruskivi muurattiin Helsingin apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr) johdolla.

Työmaan aitojen sisäpuolella, jonne ohikulkijan silmä ei näe, odottaa yllätys. Vanhasta kultaharkkomaisesta rakennuksesta on jäljellä enää lähinnä kantavat rakenteet. Sisältä menee uusiksi käytännössä kaikki.

1830-luvulta peräisin olevan historiallisen kiinteistön alle rakennusyhtiö SRV louhii paraikaa tiloja Bio Rexin elokuvateatterille.

Sr2-merkinnällä suojellun arvorakennuksen luuranko lepää 75 teräspaalun päällä. Kymmenen metriä syvästä kuopasta on kaivettu maata noin 900 kuorma-autollisen verran.

Rakentaminen on erityisen tarkkaa puuhaa myös siksi, että alapuolella kulkee metro. Tämän vuoksi työmaalla tehdään jatkuvaa tärinäseurantaa.

Mitään arkeologisia löydöksiä työmaan kaivauksissa ei ole toistaiseksi tullut vastaan.

Kulttuurikasarmin alla on monttu, jonka syvin kohta on kymmenen metriä. Tuleva Kulttuurikasarmi on entisen kasarmialueen ainoa jäljellä oleva rakennus.

Hanke on ollut haastava myös arkkitehdille.

”Rakennetaan Helsingin ydinkeskustaan pääkulkureittien ja valtaväylien varrelle. Rakennetaan suojelukohdetta ja isosti uutta sen ympärille erittäin sensitiivisessä ympäristössä”, sanoo Sarlotta Narjus arkkitehtitoimisto Sarcista.

”Kun tehdään näin keskeisellä paikalla, on monta mielipidettä arkkitehdin mielipiteen lisäksi, millä tavalla tätä pitäisi lähestyä.”

Yksi ehdotus oli rakennuksen korottaminen, mutta se todettiin Narjuksen mukaan liian radikaaliksi ratkaisuksi. Uusi, Narinkkatorin puolelle rakennettava lasipaviljonki on mitoitettu ykköskerroksen korkuiseksi. Sen päälle tulee kattoterassi.

Arkkitehti Sarlotta Narjus ja Kulttuurikasarmi hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen Helsingin uuden viihdekeskuksen työmaalla.

Kulttuurikasarmin on määrä valmistua syksyllä 2023. Tarkoituksena on kehittää keskeinen kohtaamispaikka kaupunkilaisille ja elävöittää Lasipalatsin aluetta.

Kiinteistön ensimmäisen kerroksen ravintoloita ja toisen kerroksen tapahtumatilaa alkaa pyörittää Noho Partners.

Nohon varatoimitusjohtaja Jarno Suominen ei halua vielä tässä vaiheessa paljastaa tarkkaan, millaisia ravintoloita tiloihin tulee. Ainakaan fine diningia ei hänen mukaansa ole luvassa.

”Kokonaisuudessa on neljä erilaista ravintolaa”, Suominen suostuu sanomaan.

Hän vertaa Kulttuurikasarmia Svenska Teaternin rakennukseen Pohjoisesplanadilla, jossa Noholla on kaksi erilaista ruokaravintolaa, baari ja yökerho.

Asiakastilojen lisäksi kiinteistössä on varaus Pisararadan asemaa varten, kertoo työmaapäällikkö Matti Simula SRV:stä.

Pisararata on Helsingin keskustan alle suunniteltu lähijunien pisaran mallinen rata, joka alkaa Pasilasta ja kiertää tunnelissa Töölön, Helsingin keskustan ja Hakaniemen kautta takaisin Pasilaan. Rakentamispäätöstä radasta ei ole tehty.

Havainnekuva näyttää, millaista Kulttuurikasarmista on suunniteltu. Uusi lasipaviljonki rakennetaan Narinkkatorin puolelle ja laululava Lasipalatsinaukiolle.

Helsingin kaupunki myi kunnostettavan rakennuksen 700 000 eurolla Konstsamfundet-yhdistykselle viime vuonna.

Yhdistys omistaa myös Lasipalatsia hallinnoivan kiinteistöyhtiön ja samassa korttelissa toimivan Amos Rex -taidemuseon.

Kulttuurikasarmi oli alun alkaen Suomen sisällissodassa tuhoutuneen Turun kasarmin talousrakennus. Helsingin linja-autoasemana se palveli vuosina 1935–2005.

Nykyisen Lasipalatsin paikalla oli aiemmin Turun kasarmi. Se tuhoutui Suomen sisällissodan aikana vuonna 1918. Kulttuurikasarmi oli alkujaan Turun kasarmin talousrakennus.

Lue lisää: Helsingin ydinkeskustaan perustetaan uusi "viihdekeskus" – Havainnekuvat esittelevät suunnitelman

Lue lisää: Helsinki myy ydinkeskustasta historiallisen kasarmin omakotitalon hinnalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat