Alaikäisten tekemät ryöstöt ovat yleistyneet, poliisi huolissaan ilmiöstä

Poliisin nuorisoryhmällä on tutkinnassa yli 80 ryöstöä toukokuun loppuun mennessä Helsingissä.

Alaikäisten tekemissä ryöstöissä kohteena ovat yleensä toiset alaikäiset.

14.6. 11:18

Alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrä on kasvanut Helsingin alueella viime vuoteen verrattuna, Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan.

Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmälle on kirjattu 65 ryöstörikosilmoitusta alkuvuoden aikana tammi–huhtikuussa. Ryöstöissä yksi tai useampi epäilty on alaikäinen.

Pelkästään toukokuussa poliisi on kirjannut lähes 20 rikosilmoitusta ryöstöistä.

Kohteena nuorten ryöstöissä ovat yleensä toiset alaikäiset. Nuoret ryöstävät ikätovereiltaan muun muassa käteistä rahaa, erilaisia vaatteita ja asusteita, puhelimia, kuulokkeita sekä muuta helposti päältä vietävää omaisuutta.

Joskus epäillyt sopivat uhrien kanssa tavaroiden tai huumausaineiden kaupasta verkossa tai somessa ja anastavat tuotteet tai rahat myyntitilanteessa.

Alaikäisten tekemien ryöstörikosten tilastollista vertailua eri vuosina vaikeuttaa poliisin tilastointitapa, jossa ryöstö tilastoidaan alaikäisen tekemäksi, jos varmuudella joku epäilty on alaikäinen.

Virallisen rikostilaston perusteella alaikäisten tekemiä ryöstörikoksia oli tammi-huhtikuun aikana vain 48, vaikka Helsingin poliisin nuorisoryhmän tutkittavaksi oli ohjattu samalla jaksolla 65 ryöstöä.

Saman virallisen rikostilaston perusteella alaikäisten tekemiä ryöstörikoksia oli vuonna 2021 yhteensä 92, vuonna 2020 yhteensä 137 ja vuonna 2019 yhteensä 156.

Tilastomääriä nostaa poliisin tapa kirjata jokainen alaikäinen epäilty erikseen, vaikka kyse olisi yhdestä ja samasta ryöstöstä.

Tyypillisesti nuoret tekevät ryöstöjä ryhmässä, kun taas täysi-ikäiset suorittavat ryöstön yleensä yksin. Ryhmässä ryösteleviä nuoria yhdistää esimerkiksi kieli- tai kulttuuritausta, lastenkotitausta tai asuinalue. Lähes aina epäilty on poika.

Suuri osa ryöstörikoksia tekevistä nuorista on 15–17-vuotiaita. Joissakin harvoissa tapauksissa epäilty voi olla jopa alle 12-vuotias.

Rikoskomisario Marko Forssin mukaan nuoret käyttävät toisinaan väkivaltaa ryöstöissä, mutta yleisempää on pelkkä uhkaaminen.

Poliisin tutkintaa vaikeuttaa, ettei ryöstön kohde, todistaja tai kanssaepäilty yleensä halua kertoa asiasta.

Forssin mukaan on yleistä, että alaikäisten tekemissä ryöstörikoksissa epäiltynä on nuoria, jotka ovat hatkassa eli poistuneet ilman lupaa lastensuojelulaitoksesta tai jättäneet palaamatta sinne.

”Heidän osallistumisensa ryöstöihin on yleistä, mutta tarkkaa lukua poliisi ei pysty antamaan. Vähintään epäillyt ovat nuoria, jotka ovat olleet tekemisissä lastensuojelun kanssa”, Forss sanoo.

Hatkaaminen on erittäin yleistä Helsingissä. Vuonna 2021 Helsingissä poliisille kirjattiin 600 virka-apupyyntöä sen takia, että lapsi oli hatkannut. Hatkanneilla on itsellään riski joutua rikosten tai hyväksikäytön kohteeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat