Kallion päivä­koti­pulaan ei olekaan luvassa helpotusta lähi­aikoina – Koulun pihalle suunniteltu päivä­koti pistettiin jäihin

Kallion ala-asteen koulun pihalle suunniteltiin uutta päiväkotia. Rakennus­hanke keskeytettiin, sillä päiväkoti olisi ollut Helsingin kaupungille liian kallis.

Kallion ala-asteen koulu on rakennettu vuonna 1910.

20.6. 12:48

Helsingin Kallioon pitkään kaavailtu uusi päiväkoti ei toteudukaan suunnitellusti.

Päiväkoti Kalevalle oli määrä rakentaa uudet tilat Kallion ala-asteen koulun pihalle Neljännelle linjalle. Päiväkotiin olisi mahtunut 120 lasta. Suunnitelma ilahdutti alueen lapsiperheitä, sillä Kalliossa on merkittävä pula päiväkotipaikoista.

Kyseiseen paikkaan päiväkotia ei rakenneta, sillä se olisi Helsingin kaupungille liian kallis.

"Meillä on talousarvion noudattamisohje, joka antoi hankkeelle hintakaton. Päiväkotihanke olisi ylittänyt kustannuskaton niin roimasti, ettei sille ole mitään toteutumisen edellytyksiä”, sanoo kaupunkiympäristön toimialan asiakasyksikön päällikkö Päivi Etelämäki.

Päiväkodille etsitään Etelämäen mukaan uusia tiloja kuumeisesti, mutta tiiviisti rakennetussa kantakaupungissa sopivia tontteja on niukasti. Yksi varteenotettava sijainti on kuitenkin tiedossa.

”Selvityksen perusteella vaikuttaa siltä, että osoitteessa Ensi linja 1 sijaitseva kiinteistö voitaisiin muuttaa päiväkodiksi. Toki hankepäätöstä ei vielä ole.”

Rakennuksessa toimii nyt muun muassa yritysneuvonta ja start up -palveluja tarjoava Helsingin kaupungin yksikkö Newco Helsinki.

Päiväkoti Kaleva toimi aiemmin Siltasaarenkadun ja Toisen linjan kulmassa virastotalossa, joka purettiin kevään 2020 aikana. Päiväkoti joutui väistötiloihin Kaisaniemeen, jossa se on ollut koko tämän ajan.

Mikäli Ensi linjalla sijaitseva kiinteistö todetaan sopivaksi, siihen mahtuisi Etelämäen arvion mukaan vähintäänkin 120 lasta eli sama määrä, mitä oli suunnitelmissa mahduttaa Neljännelle linjalle.

”Kallion ala-asteen tontti on aika napakka. Ensi linjalla olisi enemmän tilaa.”

Päiväkodin valmistumista saadaan joka tapauksessa odottaa. Ensin pitää tehdä hankepäätös, sitten hankesuunnitelma ja sitten kilpailutus, jonka jälkeen vasta rakentaminen voi päästä alkamaan.

”Aikaisinta realismia on se, että vuoden 2024 kuluessa päiväkoti voisi olla toiminnassa”, Etelämäki sanoo.

Päiväkodin rakentamisen ohella myös Kallion ala-asteen koulu on ollut määrä peruskorjata, ja alun perin hankkeet olivat kytköksissä toisiinsa. Kun päiväkodin uudisrakentamisesta Neljännelle linjalle luovuttiin, viivästyi myös koulun perusparannuksen aloittaminen.

"Koulu on ollut alkuvuodesta lähtien väistötiloissa kahdessa eri osoitteessa, 1–3 luokat Aleksis Kiven koulun pihalla ja 4–6 luokat Sturenkadulla. Me vanhemmat olemme huolissamme siitä, kuinka kauan lapset joutuvat olemaan väistötiloissa”, sanoo Taru Taipale Kallion ala-asteen koulun vanhempainyhdistyksestä.

Asiakasyksikön päällikkö Etelämäki vakuuttaa, että koulun peruskorjaushanke on etenemässä.

"Viivästymää on ollut, koska urakat oli kytketty toisiinsa ja sitten toisesta luovuttiin."

Helsingin kaupungilla on tavoitteena aloittaa koulun peruskorjauksen rakennustyöt syyskuun lopussa ja rakennustyöt valmistunevat elokuussa 2024.

Edellinen peruskorjaus koululle on tehty 1960-luvulla, ja rakennus alkaa olla sekä tiloiltaan että tekniikaltaan kehnossa kunnossa. Peruskorjauksen yhteydessä on tarkoitus kunnostaa myös piha.

Lue lisää: Helsinki aikoo ahtaa 120 lapsen päiväkodin Kallion alakoulun pihalle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat