SK: Seitsemää McDonald’sia pää­kaupunkiseudulla pyörittävän yrittäjän ravintoloissa vakavia ongelmia

Suomen Kuvalehden haastattelemien työntekijöiden mukaan puutteita on hygieniassa ja työoloissa.

McDonald’s kuuluu maailman suurimpiin pikaruokaketjuihin. Kuvan ravintola ei ole jutussa mainitun yrittäjän omistuksessa.

17.6. 11:37

Osassa pääkaupunkiseudulla toimivista pikaruokaketju McDonald’sin ravintoloista on vakavia ongelmia, jotka liittyvät muun muassa hygieniaan ja työoloihin.

Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti laajassa artikkelissaan.

SK haastatteli kuutta henkilöä, jotka ovat työskennelleet saman yrittäjän omistamissa McDonald’s-ravintoloissa. Haastateltavien joukossa oli niin työntekijöitä kuin väliportaan esihenkilöjä. Heillä on useiden vuosien työkokemus.

Lehden mukaan yrittäjä Esa Soininen pyörittää yhteensä seitsemää McDonald’sia Helsingin Ala-Tikkurilassa, Hakaniemessä, Pitäjänmäellä ja Töölössä sekä Vantaan Kaivokselassa, Varistossa ja Tuupakassa. Ne työllistävät noin 500 ihmistä.

Kaikkiaan Suomessa on vajaat 70 McDonald’sia.

”Ruoanturvallisuus- ja hygieniaohjeistusten noudattaminen oli [työntekijöille] hankalaa: useimmat pitivät puhelinta mukanaan tuotantoalueilla, eivät pesseet käsiään säännöllisesti, kaivoivat korvaa tai raapivat hiuksiaan ja sen jälkeen koskivat ruokaan”, yksi haastateltavista kertoi SK:lle.

SK:n haastattelemien työntekijöiden mukaan ruokaturvallisuusohjeiden noudattamisessa oli puutteita. Neljä kertoi tilanteista, jossa asiakkaille tarjoiltiin roskikseen kuuluvaa ruokaa.

Yksi työntekijä kertoi, ettei uskaltanut itse syödä ravintolassa tilojen saastaisuuden takia.

McDonald’sin verkkosivujen mukaan yritys varmistaa ruuan turvallisuuden ja puhtauden useiden eri laatustandardien avulla.

Työntekijät nostivat esille myös kiristyneen työtahdin ja siitä johtuvan uupumisen.

”Ikävää, että tällaista tietoa on tullut. Ruoan ja henkilökunnan turvallisuus ovat mäkkärin kivijalat”, vastasi yrittäjä Soininen Suomen Kuvalehdelle.

”Nämä ovat henkilökunnan mielipiteitä, mutta arvostan niitä.”

Viime vuonna uutisotsikoihin nousivat huonot työolot pikaruokaketju Hesburgerissa ja ongelmat kahvilaketju Espresso Housessa.

Lue lisää: Kun ”superstara” ei enää jaksa tehdä maailman parasta kahvia – Suomen suurimman kahvilaketjun työolot ovat ajaneet nuoria väsymykseen

Lue lisää: Hesburgerin lupaukset työolojen parantamisesta saavat työntekijöiltä ristiriitaisen vastaanoton: ”Ehdotetut asiat eivät tunnu hyödyllisiltä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat