Kehä III:n alle suunnitellaan valtavaa energiavarastoa – luolasto täytetään 140-asteisella vedellä

Vantaan Energia lopetti hiilenpolton tänä keväänä, kun jätevoimalan laajennus valmistui. Nyt suunnitellaan valtavaa lämpövarastoa.

Vantaan Energian lämpöluolasto on tarkoitus louhia noin 50 metrin syvyyteen osittain Kehä III:n alle.

17.6. 14:35

Vantaan Energian suunnitelmat jättimäisestä maanalaisesta lämpövarastosta Kuninkaalassa ovat askelen lähempänä toteutumistaan.

Kehä III:n alle suunnitellun tunnelikokonaisuuden maanalainen asemakaava on Vantaan kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.

Miljoonan kuution suuruisesta lämpöluolastosta on tulossa valtavaa. Kuumaa 140-asteista vettä lämpöluolastoon mahtuu lähes viisinkertainen määrä Eduskuntataloon verrattuna.

Lämpövaraston ajoyhteyksiä on viime vaiheessa tarkennettu. Ajotunnelin suuaukkosijoittuu nyt Kehä III:n ja Vanhan Porvoontien ramppialueen sisäpuolelle.

Energiayhtiö kertoi hankkeestaan puolitoista vuotta sitten. Liiketoimintajohtaja Kalle Patomeren mukaan suunnitelma ei ole millään tavoin vanhentunut, pikemminkin päinvastoin.

”On entistä tärkeämpää päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Se on nyt ensisijainen päämäärä”, Patomeri luonnehtii.

Lue lisää: Vantaan Ikean vieressä pulputtaa pian kiehuva maanalainen järvi – Lämmittäisi kokonaisen kaupungin vuoden ajan

Vantaan Energia lopetti kivihiilen polttamisen tänä keväänä, kun jätevoimalan laajennus Ojangossa valmistui.

Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on kehittyä hiilinegatiiviseksi eli päästöt aiotaan painaa alle nollan.

Yhtiöllä on tätä tavoitetta varten vireillä useita hankkeita, joista maanalainen lämpövarasto on nyt etenemässä kohti toteutusta. Jättimäinen kausivarasto antaa mahdollisuuden säilöä energiaa muun muassa auringosta, tuulesta sekä hukkalämmöstä, jota kertyy esimerkiksi datakeskuksista.

Luolastoon on tarkoitus varastoida energiaa yhteensä 90 gigawattituntia. Energiamäärä on niin suuri, että sen avulla olisi mahdollista huolehtia keskikokoisen suomalaiskaupungin lämmöntarpeesta koko vuoden ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat