Helsingin Hermanninrantaan halutaan kaupungin­osa autottomalle elämän­tavalle

Helsinki suunnittelee alueelle puurakenteisia kerrostaloja ja osin luonnonmukaiseksi jäävää ”biodiversiteettipuistoa”.

Kalasatamasta pohjoiseen sijaitsevia rantoja kesällä 2021.

18.6. 11:27

Kalasataman pohjoispuolelle Hermanninrantaan suunnitellaan koteja 5 500 ihmiselle.

Alueelle hahmotellaan yhdeksää asuinkorttelia, joissa olisi enimmäkseen puurakenteisia kerrostaloja. Lisäksi tarkoituksena on rakentaa koulu, kaksi päiväkotia, urheilukenttä, leikkipuisto ja kaksi pysäköintilaitosta.

Nykyinen Hermannin rantapuisto jää puistoksi ja asukkaiden virkistyskäyttöön. Sen ja talojen väliin aiotaan rakentaa rantapromenadi.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistain kokouksessa omalta osaltaan aluetta koskevan asemakaavan. Kaavoituksesta päättää myöhemmin valtuusto.

Jos kaavoitus etenee suunnitellusti, Hermanninrantaa rakennettaisiin enimmäkseen tämän vuosikymmenen loppupuolella, osin päällekkäin sen eteläpuolelle jäävän Verkkosaaren kanssa. Sitä myöhemmin valmistuisi vielä Kyläsaaren alue.

Lautakunnassa keskustelua herätti lähinnä parkkipaikkojen määrä. Tiukan äänestyksen jälkeen poliitikot esittävät, että näin lähellä sujuvaa joukkoliikennettä voitaisiin rakentaa tavanomaista vähemmän parkkipaikkoja suhteessa asuntojen määrään.

Kaavaehdotuksessa todettiin jo ennen tätä, että Hermanninranta rakennetaan niin, että se kannustaa elämään ilman autoa. Pysäköintiä keskitetään enemmän pysäköintilaitoksiin kuin katujen varteen.

Alueen isot kokoojakadut liittyvät Hermannin rantatiehen. Henkilöautojen lisäksi sitä pitkin kulkee myös joukkoliikennettä, kuten vuonna 2024 valmistuvaksi suunniteltu Kalasataman raitiotie.

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille luvataan sujuvia yhteyksiä. Esimerkiksi suunnittelualueen eteläosan Kyläsaarenkadusta on tarkoitus tehdä pyöräkatu ja siten osa baanaverkkoa.

Lue lisää: Nykyinen jättömaa muuttuu 5 000 asukkaan ”ekoalueeksi”: Tällainen kaupunginosa nousee Kalasataman pohjoisosaan

Hermanninranta on enimmäkseen täyttömaata. Alueella on nykyisin melko luonnonmukaisen puiston ja ajoittain veden alle jäävän rannan lisäksi veneiden talvisäilytyspaikka sekä pientä teollisuutta. Rannalla toimii myös pieni Sompasauna.

Kaupungin pitkän ajan tavoitteena on yhdistää Kalasataman ja Arabianrannan alueet.

Laajalla puurakentamisella pyritään tekemään rakentamisesta ekologisempaa. Täyttömaalle rakentaminen vaatii paljon paalutustöitä, mikä lisää alkuvaiheessa hiilijalanjälkeä. Siksi rakentamisessa pyritään muuten mahdollisimman hyvään ympäristön kannalta.

Hermanninrantaan halutaan siksi tavanomaista enemmän vehreyttä sisäpihoille ja myös yleisille alueille kuten katujen varsille.

Rantapuistosta on tarkoitus järjestää erikseen suunnittelukilpailu, koska siitä olisi tarkoitus tulla uudenlainen, osin edelleen luonnontilaan jäävä ”biodiversiteettipuisto”. Puiston rakentamisessa otettaisiin huomioon myös tulviminen.

Lue lisää: Helsingin väkiluvun ennustetaan ylittävän 700 000:n rajan vuonna 2028 – Kartta näyttää, minne kasvun odotetaan keskittyvän

Lue lisää: Sompasauna avautui uudelle paikalle Hermannin­rantaan – ”Toivomme, että tänne ei tultaisi sillä asenteella, että muut hoitavat”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat