Espoon lasten­suojelun johtavat sosiaali­työntekijät tekivät kantelun työn­antajastaan ja vaativat alaisilleen lisää palkkaa

Lastensuojelusta puuttuu niin paljon työntekijöitä, että johtavat sosiaalityöntekijät valittivat itse asiasta aluehallintovirastoon.

Neuvotteluhuone Espoon keskuksen lastensuojelun tiloissa vuonna 2020.

19.6. 9:20

Espoon lastensuojelusta puuttuu niin paljon sosiaalityöntekijöitä, että se vaarantaa vakavasti lastensuojelun asiakkaina olevat perheet, sanovat johtavat sosiaalityöntekijät.

Tämä ei ole siinä mielessä poikkeuksellista, että vastaavia laajoja ongelmia saada tarpeeksi päteviä ammattilaisia töihin on kaikissa kunnissa. Sekään ei ole enää ainutlaatuista, että työntekijät valittavat perheiden puolesta aluehallintovirastoon.

Espoossa valituksen ovat kuitenkin tehneet keväällä nimenomaan johtavat sosiaalityöntekijät. Valituksessa sanotaan myös poikkeuksellisen suoraan yksi keino kriisin ratkaisemiseksi nopeasti: palkankorotus alaisille.

Tätä johtavat sosiaalityöntekijät perustelevat sillä, että Espoo maksaa nykyisin sosiaalityöntekijälle vähemmän kuin toiset kunnat, joiden sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuulle.

Sote-uudistus pakottaa käytännössä hyvinvointialueet harmonisoimaan palkkoja eli nostamaan niitä, jos samasta työstä maksetaan osassa aluetta huonommin ja toisaalla paremmin.

Johtavat sosiaalityöntekijät katsovat kuitenkin, että ilman puuttumista palkkoihin Espoo ei juuri tähän hätään saa tarpeeksi päteviä sosiaalityöntekijöitä töihin. Tilanne ei korjaannu pelkästään työhyvinvointiin puuttumalla.

Espoossa lasketaan, että jos kaikki avoinna olevat sosiaalityöntekijän paikat olisivat täynnä, Espoossa päästäisiin lain säätämiin rajoihin yhden sosiaalityöntekijän vastuulla olevien asiakkaiden määrästä.

Näin ei ole. Toukokuussa paikoista oli täyttämättä 15 prosenttia, mutta vaje ei jakaudu tasaisesti. Alueella Matinkylä–Olari–Tapiola liki puolet paikoista oli vailla pätevää työntekijää.

Johtavat sosiaalityöntekijät kertovat kantelussaan lisäksi, että useita sosiaalityöntekijöitä on uupumuksen vuoksi pitkään poissa töissä. Osa tekee osa-aikaista työtä

Johtavat sosiaalityöntekijät kertovat tekevänsä puuttuvien työntekijöiden töitä itse. Lisäksi Espoo on palkannut töihin esimerkiksi loppuvaiheen opiskelijoita, joilla ei vielä kuitenkaan ole valtaa tehdä lastensuojeluun liittyviä päätöksiä.

Tämä taas valituksen tekijöiden mielestä lisää uupumusta entisestään ja vaarantaa perheitä, jotka joutuvat odottamaan. Ongelma on myös, että monia perheitä pitäisi auttaa jo varhaisemmassa vaiheessa peruspalveluissa niin, että heidän ongelmansa eivät edes kasvaisi lastensuojelua vaativiksi.

Johtavat sosiaalityöntekijät katsovat, että Espoon johto ei ole tehnyt riittävästi tilanteen ratkaisemiseksi.

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan poliitikot käsittelivät tämän viikon kokouksessaan vastausta valitukseen.

Lisää palkkaa ei suoraan luvata, sen sijaan perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja on esittänyt erillistä sitouttamispalkkiota pitkään töissä olleille. Sosiaalityöntekijöiden työtaakkaa keventämään on myös keväällä palkattu sihteereitä. Lisäksi Espoo kokeilee parhaillaan uutta mentorointimallia.

Lue lisää: Kodin ulko­puolelle sijoitettujen lasten määrä kaksin­kertaistui 20 vuodessa, vaikka tavoite oli päin­vastainen: Nyt koko lasten­suojelu­laki uudistetaan

Lue lisää: ”Pientäkään osaa ei ole toteutettu” – Kaiken nähnyt asiantuntija nostaa esiin hätkähdyttävän seikan suomalaisesta lastensuojelusta

Lue lisää: Espoo avasi ensimmäisen superneuvolansa – Tältä siellä näyttää

Lue lisää: Meidän kaikkien on suojeltava lapsia

Lue lisää: Lastensuojelun työntekijät on saatava pysymään alalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat