”Tämä on ensiasunnon ostajille herkkupaikka” – Sijoittajat myyvät nyt kiihtyvällä tahdilla Helsingin keskustan pieniä ja vanhoja asuntoja

HS kokosi hakukoneen, jonka avulla voi tarkastella pääkaupunkiseudun omistusasuntomarkkinoiden kehitystä postinumeroalueittain.

Kantakaupungin vanhat, mutta ajanmukaistetut asunnot ovat hyvin haluttuja. Sen sijaan ajanmukaistamattomat yksiöt menevät nyt huonosti kaupaksi myös ydinalueilla.

15.7. 2:00 | Päivitetty 15.7. 15:18

Pääkaupunkiseudulla myytävien asuntojen määrä on lähtenyt nousuun tämän vuoden aikana.

Pandemia sai ostajat ryntäämään asuntomarkkinoille, joten vuosina 2020–2021 tarjonta laski kasvaneen kysynnän vuoksi. Nyt tarjonta on kuitenkin palaamassa kohti normaalia.

Toukokuussa 2022 asuntoja oli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa myynnissä yhteensä 12 273, mikä on enemmän kuin kertaakaan vuosikymmenen vaihteen jälkeen.

Lue lisää: Asuntojen kysyntä on rauhoittunut ja tarjontapula on helpottamassa, ennustavat kiinteistönvälittäjät

”Huumavuodet asuntokaupassa ovat ohi”, vahvistaa Marina Salenius.

Salenius on Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja.

Vaikutukset näkyvät myyntiajoissa ja asuntojen hinnoissa.

Kun tarjontaa on paljon, asuntojen myyntiajat hidastuvat. Nyt myös pitkään jatkunut hintojen nousujohteinen trendi on hidastumassa.

”Pienten asuntojen hintakehitys on nollatasolla tai joskus jopa negatiivista. Suuremmissa asunnoissa kehitys on ollut suotuisampaa”, Salenius sanoo.

Suurten asuntojen markkinat ovat siis edelleen myyjälle suopeita. Pienten asuntojen kohdalla taas voi hyvin sanoa, että nyt on ostajan markkinat.

Samaa sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Yksiöiden ja pienten kaksioiden kautta omistusasumiseen pääsee nyt aiempaa helpommin kiinni.

”Tämä on ensiasunnon ostajille herkkupaikka”, Kyhälä toteaa.

HS vertaili myynnissä olleiden asuntojen määrän kehitystä pääkaupunkiseudulla tämän vuoden tammikuun ja toukokuun välillä. Erityisesti Helsingin kantakaupungissa asuntoja on tammikuuhun verrattuna runsaasti tarjolla.

Ilmiötä selittää kantakaupungin pienten asuntojen määrä. Kantakaupungin suosio asunnonostajien keskuudessa on vankka, mutta pienten asuntojen kohdalla kysynnän ja tarjonnan suhde on Helsingissä nyt kääntynyt ostajia suosivaksi.

Keskusta-alueella on paljon pieniä asuntoja, joista sijoittajat haluavat eroon. Yksi syy on se, etteivät pienet asunnot mene enää vuokralle yhtä helposti kuin aiemmin.

”2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä yksityiset valkokaulussijoittajat ostivat paljon asuntoja, jotka kelpasivat vuokramarkkinoille. Silloin sinne kelpasi melkein mikä vaan. Kun taas tällä hetkellä vuokramarkkinoilla edellytetään ajanmukaista, hyvin korkeatasoista asumista”, Kyhälä selittää.

Vanhoja ajanmukaistamattomia asuntoja on vaikea vuokrata, joten ne siirtyvät omistusasuntomarkkinoille. Tämä selittää kantakaupungin myytävien asuntojen runsautta. Koko Helsinkiin on myös valmistunut viime vuosina paljon yksiöitä, joten sekä ostajilla että vuokralaisilla riittää valinnanvaraa.

HS kartoitti toukokuussa Helsingin vuokramarkkinoiden kehitystä aluekohtaisesti.

Vaikka tarjolla olevien vuokra-asuntojen määrä on tänä keväänä laskenut, niitä on edelleen tarjolla enemmän kuin kertaakaan vuosina 2019–2020.

Lue lisää: Helsingin vuokramarkkinoilla tapahtui jyrkkä käänne – Katso oman alueesi kehitys HS:n hakukoneesta

Suosittujen asuntojen sijainneissa on Kyhälän mukaan tapahtunut selkeitä muutoksia. Esimerkiksi useita Itä-Helsingin alueita on uudistettu, ja niiden suosio kasvaa edelleen. Pandemia-aika vahvisti trendiä, jossa ihmiset haluavat kotiinsa enemmän tilaa.

Lue lisää: Ainutlaatuinen renessanssi Itä-Helsingissä: Näin parjattu metrolähiö nousi uuteen kukoistukseen

HS koosti Oikotieltä saadun datan perusteella aineiston, jossa myynnissä olevien asuntojen määrää voi tarkastella postinumeroalueittain. Valikon avulla voit tarkastella oman postinumeroalueesi myyntitarjonnan muutoksia vuodesta 2019 alkaen.

Jos alueen kehitystä kuvaa laskeva käyrä, on todennäköistä, että alueelta on myyty mittausjakson alussa paljon uusia asuntoja. Uudessa asunnossa asutaan tyypillisesti vähintään kaksi vuotta, jolloin asunnot eivät ole kierrossa.

Esimerkiksi Kalasataman alueella tämä näkyy hyvin: asuntoja oli vuonna 2019 myynnissä parhaimmillaan lähes kolmesataa, mutta vuoden 2021 alkaessa määrä oli laskenut alle neljänkymmenen.

Jos muutosta kuvaa nouseva käyrä, syynä voivat olla joko uutena tarjolle tulleet asunnot tai alueen vetovoimaisuuden vähentyminen.

Esimerkiksi Kalliossa myyntiin tulleiden asuntojen määrä on kasvanut, mikä selittyy pitkälti sillä, että yksiöiden kysyntä on heikentynyt.

Ruskeasuon kohdalla nousujohteista trendiä selittää ainakin se, että alueelle on juuri valmistunut uusia asuntoja.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä Helsingin markkinoille on tullut noin 40 prosenttia enemmän uusia asuntoja verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Myynnissä olevien asuntojen kasvuun on kuitenkin vaikuttanut myös ostajien vähentyminen. Kyhälän mukaan Kiinteistömaailman asiakasportaalissa on käynyt 15 prosenttia vähemmän ostajia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Sodan ohella yhteiskunnassa on alettu keskustella nousevista koroista, eivätkä yleiset taloudelliset näkymät ole Kyhälän mukaan parhaimmillaan. Rahan hinnan ja saatavuuden muutokset vähentävät asunnon ostoa suunnittelevien ihmisten määrää.

Kyhälän mukaan asuntolainamarkkinoilla ei kuitenkaan ole erityisiä uhkakuvia.

”Ongelmat ovat kulutuslainapuolella. Asuntolaina on todella vakaata, ja siellä on vakuusarvot taustalla. Näille vakuusarvoillehan ei ole käynyt mitään.”

Kyhälä muistuttaa, että suomalainen asuntokauppa on täysin tarvelähtöistä.

”Yhden lisähuoneen hankkiminen on yleensä ruuhkavuosien suurin murhe. Tällä hetkellä se maksaa 100 000 euroa Helsingissä.”

Oikaisu 15.7.2022 klo 15.15: Kirjoituksessa puhuttiin kahdessa eri kohdassa Uudellamaalla myynnissä olevista asunnoista. Kyse oli pääkaupunkiseudusta eli Helsingistä, Espoosta, Vantaasta ja Kauniaisista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat