Mies pyöritti Airbnb-bisnestä kaupungin vuokra-asunnossa – Helsinki sai irti­sanoa vuokra­sopimuksen

Helsingin hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden päätöksen, jonka mukaan kaupungin vuokra-asunnon vuokrasopimuksen sai irtisanoa majoitustoiminnan vuoksi.

22.6. 9:25

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja ei voi käyttää jatkuvasti majoituspalveluna, linjaa Helsingin hovioikeuden tuore päätös.

Hovioikeus hylkäsi helsinkiläisen miehen valitukset, jotka koskivat Malminkartanossa sijaitsevan kaksion vuokrasopimuksen irtisanomista.

Mies sai Helsingin kaupungin vuokra-asunnot oy:lta varoituksen toukokuussa 2018. Asuntoon hän oli muuttanut kolme vuotta aiemmin.

Asunnossa oli harjoitettu vuokraustoimintaa oikeuden arvion mukaan jo pidempään, ja asunnon vuokraaminen Airbnb-sivuston kautta jatkui varoituksesta huolimatta.

Mies jatkoi Airbnb-isännöintiä myös oikeudenkäyntien aikana. Kohteesta oli Airbnb-palvelussa 170 käyttäjäarviota.

Airbnb on majoituspalvelu, jonka nettisivun kautta voi vuokrata yksityishenkilön asunnon omaan käyttöönsä. Airbnb perii vuokran, ottaa siitä välityspalkkion ja maksaa loput vuokranantajalle.

Kaupunki purki miehen vuokrasopimuksen lokakuussa 2018. Tästä käynnistyi pitkä prosessi, jossa vuokrasopimuksen päättämistä puitiin niin käräjäoikeudessa kuin hovissa.

Mies vastusti vuokrasopimuksen päättämistä, sillä hänen mukaansa vuokraustoiminnasta ei aiheutunut vuokranantajalle haittaa. Miehen mukaan kyseessä oli sallittu lyhytaikainen, asunnon osittainen luovutus kolmannen osapuolen käyttöön eikä alivuokrausta oltu erikseen kielletty vuokrasopimuksessa.

Mies vuokrasi kaksionsa ainoata makuuhuonetta sekä keittiötä ja kylpyhuonetta. Käräjäoikeus katsoi, että koko asunto oli silloin Airbnb-vuokralaisen hallussa. Mies itse oli useimmiten poissa vuokrauksen aikana.

Hovioikeus joutui arvioimaan, oliko majoitustoiminta riittävä syy vuokrasopimuksen päättämiseen.

Hovioikeuden mukaan keskeistä oli se, onko huoneistoa käytetty muuhun tarkoitukseen kuin vuokrasopimusta tehtäessä oli edellytetty.

Päätöksessä otettiin huomioon se, että kaupungin vuokra-asuntojen asukasvalinta tehdään sosiaalisen tarkoituksenmukaisuuden ja taloudellisen tilanteen perusteella.

Mies itse vastusti vuokrasopimuksen päättämistä myös sillä perusteella, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on vaikea löytää Helsingissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat