Helsinki antaa noin sata omistamaansa asuntoa Ukrainasta paenneille

Helsingin kaupunginhallitus myönsi kaupunkiympäristön toimialalle enintään 170 000 euron määrärahan kustannuksiin, jotka liittyvät Ukrainasta paenneille tarkoitettuun majoituspalveluun.

Ukrainasta saapuneita sotaa pakenevia ihmisiä Jätkäsaaressa Helsingissä 16. maaliskuuta.

23.6. 12:52

Helsinki alkaa tarjota suorassa omistuksessaan olevia vapaarahoitteisia asuntoja Ukrainasta paenneille henkilöille, kertoo kaupunki tiedotteessaan.

Tätä varten Helsinki on solminut sopimuksen kohdennetun majoituspalvelun tuottamisesta Luona-nimisen yhtiön kanssa. Luona vastaa muun muassa Helsingin vastaanottokeskusten toiminnasta.

Kaupungin tiedotteen mukaan soveltuvia vapaita asuntoja on noin sata, ja niihin on mahdollista asuttaa noin 450 kuntamallin piiriin kuuluvaa henkilöä.

Kuntamalli on nopea ja väliaikainen ratkaisu, jolla kunta voi tuottaa vastaanottokeskuksille ja tilapäistä suojelua tarvitseville henkilöille majoituspalveluja.

Tällä pyritään varmistamaan se, että Ukrainasta paenneet henkilöt voivat jäädä siihen kuntaan, johon he ovat Suomeen saapuessaan asettautuneet.

Sopimuskausi päättyy syyskuun lopussa ja mahdollinen optiokausi maaliskuun alussa ensi vuonna.

Nyt sovittu majoituspalvelu maksaa Helsingille 186 000 euroa kuukaudessa. Korvauksia Luonalta kaupunki saa 154 000 euroa kuukaudessa.

Korvaus perustuu maahanmuuttoviraston kuntamalliin, jolla korvataan kunnille tilapäistä suojelua hakevien ja saavien majoittamisen ja muiden vastaanottopalveluiden tuottamisen kustannuksia.

Tämä tarkoittaa, että kaupungin kustannettavaksi jää 32 000 euroa kuukaudessa.

Tähän ja mahdollisiin muihin majoitukseen liittyviin kustannuksiin Helsingin kaupunginhallitus myönsi maanantaina kaupunkiympäristön toimialalle enintään 170 000 euron määrärahan.

Tilapäinen suojelu perustuu EU:n direktiiviin, joka on käytössä Suomessa nyt ensi kertaa. Se mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeasti ja turvapaikkamenettelyä kevyemmällä menettelyllä.

Suomessa suojelua annetaan Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata kotimaahansa Venäjän hyökkäyssodan takia.

Lisäksi suojelua saavat muun muassa Euroopan ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaiset ja kansalaisuudettomat, jotka ovat oleskelleet Ukrainassa laillisesti ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat