Miksi Foreca lupaa Helsinkiin tällekin viikolle huomattavasti lämpimämpää säätä kuin Ilmatieteen laitos? ”Pitää olla tarkkana”

Asiantuntijan mukaan ennuste-erot ovat tavallisia juuri Helsingin säätä tarkasteltaessa.

Hietaniemen uimarannalla Helsingissä riitti auringon palvojia kesäkuussa 2020.

28.6. 9:50 | Päivitetty 28.6. 10:26

Kuluvalle viikolle luvataan mukavan lämmintä kesäsäätä – mutta kuinka lämmintä? Se riippuu pitkälti siitä, mikä taho on ennusteen takana. Yksityinen sääpalvelu Foreca ja julkinen sääpalvelu Ilmatieteen laitos antavat usein hieman toisistaan poikkeavia säätiedotuksia ja -ennusteita.

Esimerkiksi seuraavalle kymmenelle päivälle Foreca lupaa Helsinkiin useita asteita lämpimämpää säätä kuin Ilmatieteen laitos. Forecan mukaan 25 asteen helleraja ylittyy kuluvan viikon jokaisena päivänä reippaasti. Perjantaille ja sunnuntaille luvataan 30 asteen hellettä ja lauantaille sen ylikin.

Ilmatieteen laitos on eri linjoilla: sen mukaan viikko on viileämpi. Helleraja ylittyy vain niukasti tai ei lainkaan. 30 asteen hellelukemia Ilmatieteen laitos ei lupaa lainkaan.

Mistä useiden asteiden ennuste-erot johtuvat?

Vanhempi yliopistonlehtori Jouni Räisänen Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta selittää eroavaisuuksia Helsingin sijainnilla. Juuri pääkaupunki on Räisäsen mukaan poikkeuksellisen vaikea ennustettava.

"Helsinki on erittäin kinkkinen, koska se sijaitsee rannikolla. Lämpötilaerot kaupungin rantaviivan ja pohjoisempien osien välillä voivat olla huomattavia.”

Tämä johtuu Räisäsen mukaan merituulesta: on vaikea ennustaa, kuinka kauas mantereelle asti se vaikuttaa lämpötiloihin viilentävästi.

”Jo Vantaan ennusteet ovat paljon vakaampia.”

Hän itse kertoo seuraavansa enemmän Ilmatieteen laitoksen ennusteita – mutta lähinnä tottumuksesta eikä siksi, että luotettavuudessa olisi eroja.

”Jos katsoo Helsingin ennustetta useamman kerran saman aamupäivän aikana, ne saattavat muuttua useammankin kerran, kun tehdään uusia laskelmia ja päivitetään tietoja.”

Toinen selittävä tekijä ennuste-eroihin on Räisäsen arvion mukaan ajoitus sen datan käyttämisessä ja julkaisussa, jonka Ilmatieteen laitos ja Foreca ovat saaneet.

”Siinä pitää olla tarkkana. Ennusteiden taustalla on tietokonemalleilla ajetut numeeriset sääennusteet, jotka ajetaan kaksi kertaa vuorokaudessa. Joskus Ilmatieteen laitoksen ja Forecan säätiedot eroavat, koska jommallakummalla on ollut pohjalla tuoreempi ja toisella vanhempi ennuste.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat