Pride-kulkue marssi kahden vuoden tauon jälkeen Helsingissä: ”Rakastan juhlia ja olla ylpeä itsestäni sellaisena kuin olen”

Kulkueen matka alkoi Senaatintorilta puoliltapäivin ja päätyi Kaivopuistoon. Poliisin mukaan kulkue sujui rauhallisesti.

2.7. 10:25 | Päivitetty 2.7. 17:40

Lauantaina Helsingin Senaatintori täyttyy sateenkaaren väreihin pukeutuneista juhlijoista. Helsinki Pride -marssi on juuri alkamassa.

”Aivan mahtava fiilis”, kulkueen alkua odottava Tulikukka Velhonsydän tiivistää tunnelman.

Vieressä seisova Riikka Tuomi iloitsee, että pääsee vihdoin osallistumaan tapahtumaan. Kumpikin kertoo osallistuvansa marssiin ensimmäistä kertaa. Sitä on odotettu.

Helsinki Pride on seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjä tukeva kulttuuri- ja ihmisoikeus­tapahtuma. Perinteistä kulkuetta ei nähty kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi.

Poliisi arvioi marssijoiden määräksi noin 70 000–80 000 henkilöä, kun vuonna 2019 osallistujia oli järjestäjän mukaan 130 000. Kulkue sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Lähtölaskenta Senaatintorilla alkaa, ja kellon lyödessä 12 kulkue aloittaa matkansa kohti Kaivopuistoa.

Aurinko paahtaa täydeltä taivaalta, mutta tunnelma on energinen ja innostunut. Moni kantaa sateenkaarilippuja ja ilmapalloja, osalla on vähemmistöille oikeuksia vaativia kylttejä mukana.

Kasarmikadulla ihmiset tanssivat. Edellä ajava rekka soittaa The Weather Girls -yhtyeen kappaletta It’s Raining Men, ja perässä seuraava kulkue laulaa mukana.

Noin tunnin marssin jälkeen ensimmäiset osallistujat saapuvat Kaivopuistoon. Kulkue päättyy siellä järjestettävään puistojuhlaan, joka on käytännössä valtava piknik.

Nurmikolla sateenkaarilippujen päällä istuvat Sara Auvinen ja Paula Hautaniemi ystävineen. He kertovat marssineensa kulkueessa, ja viettävät nyt päivää puistojuhlassa.

Vesipulloja on varattu mukaan paljon, sillä ulkona on kuuma. Helteestä huolimatta kulkue oli hieno kokemus.

“Oli ihanaa olla kulkueessa. Odotin pitkään, että tänne vihdoin pääsisi koronan jälkeen”, Auvinen kertoo.

Kuvassa istuvat oikealta vasemmalle Paula Hautaniemi, Jade Malmbäck, Aada Lagström, Sara Auvinen ja Yasemen Nieminen. Nuoret kertovat tulleensa tapahtumaan eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Parasta Pridessä on Hautaniemen mielestä yhteisöllisyys ihmisoikeuksien juhlistaminen. Auvinen kertoo, että kulkueen turvallisuus mietitytti etukäteen hiukan.

Viime viikolla Oslossa kaksi ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui 42-vuotiaan miehen alettua ammuskelemaan homobaarissa. Tällä viikolla Helsingin keskustakirjasto Oodissa oli poliisioperaatio, kun aikuiset yrittivät häiriköidä lasten satutuokiota, jossa satuja luki drag-artisti.

Lauantaina tunnelma oli kuitenkin iloinen ja kulkue rauhallinen. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että on hienoa, kun Pride kuitenkin järjestettiin.

“Rakastan juhlia ja olla ylpeä itsestäni sellaisena kuin olen”, Auvinen sanoo.

Ihmiset kokoontuivat Senaatintorille ennen Pride-kulkueen lähtöä.

Juhlijoita Senaatintorilla.

Pääministeri Sanna Marin osallistui lauantaina Pride-kulkueeseen.

Paula Talvikki (vas.) ja Alina Turunen osallistuivat Helsinki Pride 2022 -tapahtuman puistopiknikiin Kaivopuistossa Pride-kulkueen päätteeksi.

Oskari Autio (vas.) ja Jatta Herlevi ystäviensä kanssa Kaivopuistossa.

Sumera Sheikh (vas.) ja Kristina Sutela piknikillä Kaivopuistossa.

Kaivopuistoon kerääntyi paljon juhlijoita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat