Helsingissä tuli myyntiin neliöhinnaltaan yksi koko Suomen historian kalleimmista asunnoista – ”Se menee ihan varmasti”

Etelä-Helsingissä myydään hulppeaa kattohuoneistoa. ”Puhutaan kaupungin kalleimmista julkisuuteen tulleista myyntihinnoista”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Kunnostettavan rakennuksen kalleimpaan asuntoon kuuluu myös rakennuksen katolla oleva torni. Kuva on otettu ennen remonttia.

30.6. 13:21

Helsingin Ullanlinnassa myydään kattohuoneistoa, jonka velaton neliöhinta on 25 700 euroa. Kyseessä on todennäköisesti yksi Helsingin historian kalleimmista neliöhinnoista.

Asunto sijaitsee osoitteessa Merikatu 5.

Asunto kattaa rakennuksen koko ylimmän kerroksen. Sen velaton myyntihinta on lähes 7 miljoonaa euroa. Neljän huoneen ja keittiön asunnossa on 272 neliötä ja neljä kattoterassia. Asuntoon kuuluu myös rakennuksen katolla oleva torni.

Ullanlinnan alueella asuntojen keskimääräiset neliöhinnat liikkuvat yli 9 000 eurossa ja koko Helsingissä hieman vajaassa 6 000 eurossa.

Merikatu 5:lle tehdään parhaillaan suurta kasvojen kohotusta. Remontin yhteydessä kaikki asunnot tulivat myyntiin.

Asuntoja myy Familiam varainhoito. Yritys osti rakennuksen vuonna 2021. Kauppahintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Edellisen kerran talo oli kaupan vuonna 2019, jolloin Suomen Punainen Risti myi sen 24,4 miljoonalla eurolla Grand Residence Development -nimiselle yritykselle.

Kiinteistöön ollaan uudistamassa yhteensä 25 läpitalon huoneistoa.

”Ilmastointi tehdään. Sähkötekniikka uusitaan. Putket ja viemärit uusitaan...”, kertoo Familiam varainhoidon sijoituksista vastaava Omar Bisi.

Kiinteistön kallein 25 700 euron neliöhintainen asunto on vielä vapaana.

Bisin mukaan kiinnostusta on kuitenkin ilmaantunut.

”Ainakin kymmenen vakavasti kiinnostunutta mahdollista ostajaa on ollut.”

”Se [asunto] menee ihan varmasti.”

Bisi kertoo, että koko talossa myymättä tai varaamatta on viisi alempien kerroksien asuntoa. Monet ostajista ovat esimerkiksi it-alalla tai yrityskaupoissa vaurastuneita henkilöitä. Toinen ryhmä on Merikadulla jo asuvat, jotka haluavat suuremman asunnon.

Halvin vielä vapaana oleva asunto on alimman kerroksen 50-neliöinen kaksio, jonka velaton myyntihinta on 745 000 euroa.

Kaikki ostajat ovat tähän asti olleet suomalaisia, mutta kiinnostusta on Bisin mukaan ollut ulkomaillakin.

Vuonna 1925 valmistuneen talon rakennutti ja omisti Suojeluskuntajärjestö, ja se on ollut aina asuinkäytössä. Suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Frosterus & Gripenberg. Arkkitehti Sigurd Frosterus tunnetaan muun muassa Stockmannin tavaratalon suunnittelijana.

Tyyliltään rakennus edustaa klassismia.

Bisin mukaan talo seisoo betonipilareilla. Tämä erottaa sen monista muista aikakautensa rakennuksista. Talossa ei ole seiniä, jotka toimisivat kantavina rakenteina.

”Se mahdollistaa uudet huonejaot ja asuntojen muokkaamisen nykyaikaisiksi. Keittiöt ja olohuoneet siirretään merelle päin ja makuuhuoneet taakse. Nyt ne ovat olleet toisinpäin.”

”Yksi kaveri osti neljännestä kerroksesta kaikki kolmea asuntoa, jotka hän yhdistää.”

Bisin mukaan vanha talo alkoi olla huonossa kunnossa. Monelle rakennuksen uudistamiseen sijoittaneelle on tärkeää, että vanha arvorakennus entisöidään sen historia ja arvokkuus säilyttäen.

Nyt käynnissä olevan julkisivuremontin on tarkoitus valmistua kesän loppuun mennessä. Ukrainan sodan vaikutukset ovat hidasteet joitakin työvaiheita. Esimerkiksi parvekkeet viivästyivät kuukaudella teräksen hinnannousun ja lasin toimitusvaikeuksien vuoksi.

Tavoite on, että asunnot ovat muuttokunnossa vuonna 2024.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälän mukaan Merikadun kattohuoneisto on neliöhinnoissa koko Suomen kärkipäässä.

Aivan omassa luokassaan se ei kuitenkaan ole. Kyhälän mukaan 20 000 euron neliöhintaisia kohteita on myyty Helsingissä useita. On kuitenkin huomattava, suuri osa kalliista kaupoista tehdään julkisuudelta piilossa, Kyhälä sanoo.

Kyhälän mukaan Merikadun kattohuoneiston pyyntihinta on silti korkea.

”Ilmeisesti puhutaan kaupungin kalleimmista julkisuuteen tulleista myyntihinnoista.”

Kyhälän mukaan arvokohteille on Helsingissä hyvät markkinat, sillä niitä tulee harvakseltaan myyntiin. Merinkadun ympäristö kuuluu Helsingin arvostetuimpiin.

Kyhälän mukaan vastaavat kohteet ovat myyjälle usein suhteellisen turvallisia.

”Huippupaikoilla olevat halutut asunnot eivät tunne lamaa. Eteläisen Helsingin merenrantakohteet ovat todella haluttuja.”

Kyhälä muistelee, että Helsingissä yli 20 000 euron neliöhinnan raja on rikkoutunut ensimmäisenä Eiranrannassa. Maailman metropoleissa arvoasuntojen neliöhinnat saattavat liikkua jopa 100 000 eurossa.

”Suomessa asuntokanta on homogeenistä, eikä toinen toistaan selkeästi parempaa asuntoa ole tullut markkinoille.”

Lue lisää: Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat