Helsinkiläinen päiväkoti muuttui vanhempiakin järkyttäväksi pätsiksi

Lapset ovat olleet uupuneita ja ärtyneempiä ja pienimpiä on pitänyt suihkutella ennen päivälevolle menemistä.

Päiväkoti muuttui pätsiksi Helsingissä

1.7. 9:28 | Päivitetty 1.7. 10:05

Helsingin Myllypurossa sijaitsevassa päiväkoti Neulasessa on tukahduttavan kuumaa. Useassa päiväkodin tiloista on lämpömittarit, ja lasten vanhemmat ovat kauhistelleet korkeita lämpöasteita.

”Tiistaina aamulla klo 7:45 lasten nukkumatiloissa oli 28,9 astetta. Päivän mittaan lukemat varmaan vielä nousevat. Lapset läkähtyvät”, ihmettelee Essiksi esittäytyvä äiti, jonka kaksi lasta käyvät Neulasen päiväkotia. Essi ei ole äidin oikea nimi, sillä hän ei koe voivansa nimellään kritisoida päiväkotia.

Äidin mukaan lapset ovat valittaneet kuumuutta heti päiväkodille päästyään ja olleet päiväkotipäivän jälkeen tavanomaista väsyneempiä ja pahantuulisia.

”Kumpikin on ollut ärtyneempi ja uupuneempi. Pienempi ei ollut kuulemma saanut nukahdettua päiväunille, vaan oli vaan pyörinyt sängyssä.”

Sisälämpötila vaikuttaa suuresti jaksamiseen ja esimerkiksi vireystilaan. Tutkimusten mukaan olisi suotavaa, että etenkin nukkumatiloissa huonelämpötila olisi hieman muita tiloja viileämpi, sillä kuumassa on vaikea nukkua. Neulasen päiväkodissa tämä ei kuitenkaan toteudu, sillä kaikkialla on tasaisen kuumaa.

Päiväkodin varajohtaja Karoliina Silander on tietoinen ongelmasta.

”Kun olen kierrellyt meidän tiloja ja katsellut lämpömittarin lukemia, niin hellepäivinä jokaisessa tilassa on 28–29 astetta päivän aikana”, Silander myöntää.

Varajohtajan mukaan tukaluutta yritetään helpottaa noudattamalla Helsingin kaupungilta saatuja yleisiä ohjeistuksia helteen varalle.

”Jos sisälämpötila on yli 28 astetta, pidetään taukoja, juodaan vettä ja ollaan hellevaatteissa. Olemme yhdessä keskustelleet, että pidämme sälekaihtimet kiinni ja tuuletamme ikkunoista. Iso osa lapsista myös ulkoilee aamusta, kun on vielä viileää.”

Pienimpiä lapsia on suihkuteltu ennen päivälevolle menemistä, Silander kertoo.

Isossa päiväkodissa on 19 lapsiryhmää ja lapsia yksivuotiaista esikouluikäisiin. Essi tuntee myötätuntoa myös päiväkodin työntekijöitä kohtaan.

"Onhan tämä myös heille järkyttävän uuvuttavaa. Tiistaina yksi työntekijä sanoi, että on ollut 20 minuuttia töissä ja hiki valuu. Yhtään puhallinta en ole päiväkodilla nähnyt.”

Myöskään viilentävää ilmastointia päiväkodissa ei ole. Essi ihmettelee tätä, sillä nykyinen päiväkotirakennus on moderni ja valmistui vasta 2019.

”Olen aivan pöyristynyt, että miten voi olla uusi rakennus, joka on näin pätsi. Lämmönsäätely ei pienillä toimi kuten aikuisilla eivätkä he kestä kuumuutta kuten aikuiset. Tuntuu käsittämättömältä, että näinkö pienistä ihmisistä pidetään huolta.”

Silanderin mukaan kuumuusongelmat tulivat ilmi viime kesänä. Päiväkoti raportoi sisätilojen lämpötilapoikkeamista isännöitsijälle. Ongelmat ovat kuitenkin toistuneet tänä kesänä.

Kuumina päivinä viileää ei ole myöskään päiväkodin pihalla.

”Piha on uusi ja hieno, mutta siellä ei ole puita eikä siihen käy tuuli. Lapsilla ei ole varjoista paikkaa leikkiä. Varhaiskasvatuksen opettaja kertoi, että ainakin yksi lapsi on ulkona itkenyt kuumuuden takia”, Essi sanoo.

Silanderin mukaan Helsingin kaupunki on tilannut Neulasen pihalle katoksia, jotka oli määrä saada täksi kesäksi. Katosten toimitus on kuitenkin viivästynyt.

”Olemme hankkineet pihalle purjeaurinkokankaita ja ne on jo otettu käyttöön. Pihalla on myös vesileikkejä ja sadettimia, joiden läpi voi juosta”, Silander kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat