Puutiaisaivo­tulehdukset lähes kaksin­kertaistuivat Husin alueella – Ilmainen rokotus riskialueilla asuville

Puutiaisaivokuumetapausten määrä lähes kaksinkertaistui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vuosien 2020 ja 2021 välillä. THL suosittelee riskialueiden asukkaiden rokottautuvan tautia vastaan.

Puutiainen viihtyy lämpimässä ja kosteassa elinympäristössä, parhaiten 5–25 asteen lämpötilassa.

29.6. 14:15 | Päivitetty 29.6. 15:11

Puutiaisaivotulehdusten määrä on kaksinkertaistunut vuosien 2020–2021 välisenä aikana Hus-alueella. Tartuntatautirekisterin mukaan viime vuonna ilmeni 81 tapausta, kun vuonna 2020 tapauksia oli 46.

Asiasta tiedotti keskiviikkona lääkeyhtiö Pfizer.

Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama tauti (tick-borne encephalitis), joka voi aiheuttaa vakavia pitkäaikaisia neurologisia oireita.

Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokote ei kuitenkaan suojaa puutiaisista yleisesti tarttuvalta borrelioosilta.

HUSin riskialueiden vakituisille tai kesäasukkaille tarjotaan rokotusta ilmaiseksi. Pfizerin mukaan näitä ovat Sipoon saaristo, Luoma, Masala Kirkkonummella, Lohjanjärven saaristoalue, Lohjan Hormajärvi, Vohloinen, Virkkala, Ojamo, Kirkniemi ja Lylyinen.

Rokotetta suositellaan Etelä-Laajasalossa, Jollaksessa, Villingissä, Kivinokalla, Roihuvuoressa, Länsi-Herttoniemessä, Espoossa, muualla Sipoossa, muualla Lohjalla, muualla Kirkkonummella, Siuntiossa, Raaseporissa sekä Inkoossa. Näillä alueilla rokotus maksetaan itse.

TBE-rokotukseen kuuluu kolme annosta. Rokotesuojan takaamiseksi rokotusaikataulun noudattaminen on välttämätöntä.

Husin lisäksi tapaukset ovat lisääntyneet koko maassa. Vuonna 2021 Suomessa todettiin 151 puutiaisaivotulehdusta, joka oli 66 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Siten Husissa havaitut tapaukset ovat voineet tarttua myös muualta Suomesta.

Metsähallituksen mukaan punkeilta voi yrittää suojautua pitämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Lisäksi tärkeää on tehdä puutiaistarkastus myös puutiaisista hitaammin leviävän borrelioosin ennaltaehkäisyyn. Punkkeja kannattaa etsiä nivusista, polvitaipeista, korvista, päänahasta, vyötäröstä ja navan alueelta. Syyni kannattaa tehdä myös koirille ja kissoille. Punkin saa irrotettua iholta punkkipihdeillä.

Ajantasaista tietoa puutiaisten määrästä löytyy Turun yliopiston ja lääkeyritys Pfizerin Punkkilivestä, jonne puutiaishavainnoista voi ilmoittaa. Vuoden 2021 aikana Punkkiliveen ilmoitettiin 79 000 puutiaishavaintoa.

Oikaisu 29.6. klo 15.00: Jutussa oli alun perin virheellinen lista paikoista, joissa rokotteen saa ilmaiseksi. Osassa mainituista paikoista rokotetta suositellaan, mutta se on maksettava itse.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat