Helsinkiläinen rikoskonstaapeli puuttuu kollegoidensa asiattomiin puheisiin – Vaatii ryhtiliikettä surulliseen esimerkkiin nojaten

Rikoskonstaapeli Noora Halmeenlaakso vaatii poliisilta koulutusta, entistä näkyvämpiä esilletuloja ja syrjivään käytökseen puuttumista.

29.6. 14:20

Helsingin poliisin vanhempi rikoskonstaapeli Noora Halmeenlaakso vaatii poliisilta voimakkaampia toimia seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden syrjintään puuttumisessa.

Hän kirjoittaa asiasta poliisin verkkoblogissa.

Halmeenlaakso kirjoittaa, että poliisissa kaiken lähtökohtana on oltava naisvihamielisen ja homofobisen kulttuurin arkisimpienkin esiintymismuotojen kitkeminen.

”Me emme poliiseina voi olla vahvistamassa pohjaa sille väkivallalle, jota pyrimme työssämme torjumaan.”

Halmeenlaakso on huolissaan siitä, että poliisissa ei vielä täysin ymmärretä omien arvojen ja asenteiden väistämätöntä vaikutusta omaan toimintaan.

Äärimmäiseksi esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta aggressiosta Halmeenlaakso nostaa Oslon terrori-iskun. Hän korostaa, että vähemmistöihin kohdistuva väkivalta on kuitenkin vain jäävuoren huippu.

”Tällaisen väkivallan torjuminen voi tuntua vaikealta – erityisesti, jos ajattelee, että kyse on ollut satunnaisesta, yhden ihmisen omasta halustaan toteuttamasta teosta eikä näe sen taustalla vaikuttaneita tekijöitä."

Halmeenlaakso kirjoittaa, että väkivalta, kuten kaikki muukin vähemmistöihin kohdistuva viha pohjaa arkisemmalle syrjinnälle.

”Pystymme puuttumaan vähemmistöihin kohdistuvaan väkivaltaan vain kitkemällä yhteiskunnasta järjestelmällisesti näitä väkivaltaa tukevia ja mahdollistavia tapoja, tekoja ja toimintamalleja. Tätä työtä meidän on tehtävä myös poliisin sisällä.”

Poliisissa Halmeenlaakso korostaa huomion kiinnittämistä omiin sanavalintoihin.

"Se, että vaikkapa käytäväkeskustelussa pohditaan ääneen homoseksuaalien ja pedofiilien samankaltaisuutta, on kyse sitten ajattelemattomuudesta tai vitsistä, ei ole hyväksyttävää.”

Halmeenlaakso kiittelee, että Helsinki Pride huomioidaan nykyisin poliisissa. Hänen mielestä se ei kuitenkaan yksin riitä.

”Tarvitsemme koulutusta, entistä näkyvämpiä esilletuloja ja syrjivään käytökseen puuttumista, jotta voimme jatkossa olla varmoja siitä, että yksikään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaksi itsensä identifioiva nuori ei joudu pohtimaan, onko hän tervetullut organisaatioomme.”

Halmeenlaakso toimii Suomen Sateenkaaripoliisien puheenjohtajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat