Elokapinan mielenosoituksen hajottaminen ei ollut virhe – Eduskunnan oikeusasiamies antoi ratkaisunsa poliisin toimista

Eduskunnan oikeusasiamies katsoo päätöksessään, ettei poliisi toiminut virheellisesti purkaessaan ympäristöliike Elokapinan mielenilmaukset Mannerheimintiellä viime vuoden kesä- ja syyskuussa.

Poliisi hajotti Elokapinan mielenosoituksen.

29.6. 16:00

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan poliisi ei menetellyt virheellisesti puuttuessaan ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksiin viime vuonna.

Ympäristöliikkeen mielenosoittajat katkaisivat liikenteen Mannerheimintiellä sekä kesä- että syyskuussa 2021. Mielenilmaukset päättyivät, kun poliisi purki mielenilmaukset.

Poliisin toiminnasta oli kahdessa eri mielenosoituksien purkamisessa oli tehty kantelut eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kanteluissa katsottiin, että poliisi rikkoi mielenilmaukset purkaessaan mielenosoittajien perusoikeuksia.

Kesäkuun mielenilmauksen osalta oikeusasiamies totesi, että kokoontumislaissa on esimerkkinä olennaisesta lainvastaisuudesta mainittu se, että järjestäjä rikkoo kokouspaikkaa koskevaa poliisin määräystä.

Asiaa arvioitaessa otettiin huomioon, että mielenosoituksesta ei oltu ilmoitettu ennakolta, eikä sille ollut ilmoitettu järjestäjää. Lisäksi oikeusasiamies totesi, että Elokapinan mielenosoitus oli ennen sen päättämistä kestänyt useita päiviä useammassa paikassa, ja myös ennalta ilmoittamattomien Mannerheimintien ja Unioninkadun mielenosoitusten oli sallittu jatkua huolimatta merkittävästä haitasta liikenteelle.

Oikeusasiamies katsoi, ettei poliisi puuttunut mielenosoitukseen suhteettoman matalalla kynnyksellä.

Syyskuun mielenilmauksesta oikeusasiamies huomautti, että mielenosoitusta on ollut tarkoitus pitää 10 päivää Mannerheimintiellä.

”On selvää, että tästä olisi aiheutunut merkittävää pitkäkestoista haittaa ja häiriötä liikenteelle, millä puolestaan olisi ollut moninaisia heijastusvaikutuksia. Katson, että ylikomisario ei ole ylittänyt harkintavaltaansa tai käyttänyt sitä väärin, kun hän katsoi, että kokouspaikan siirtämisen edellytykset olivat käsillä”, oikeusasiamies totesi lausunnossaan.

Ympäristöliike Elokapina on tullut tunnetuksi huomiota herättävistä tavoistaan osoittaa mieltä. Muun muassa viime toukokuussa liikkeen mielenosoittajat pyrkivät katkaisemaan pääsyn Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastukseen.

Lue lisää: Katuja tukkiva Elokapina on tosi­asiassa suuri media­­sirkus – HS:n selvitys näyttää kapina­teatterin takana toimivan hiotun organisaation

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat