Kartat näyttävät puutiaisaivo­kuumeen riskipaikat Uudellamaalla – Asiantuntija selittää omakustanteisen rokotteen tarpeen

Puutiaisaivotulehdus on puutiaisen levittämä, TBE-viruksen aiheuttama tauti, johon ei ole olemassa hoitoa, mutta siihen on rokote.

Tämä puutiainen löytyi Helsingin Seurasaaresta. Osa puutiaisista levittää TBE-virusta.

1.7. 15:20

Puutiaisaivo­tulehdukset ovat lähes kaksin­kertaistuneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, kertoi HS eilen keskiviikkona.

Puutiaisaivotulehdus on puutiaisen levittämä, TBE-viruksen aiheuttama tauti, johon ei ole olemassa hoitoa, mutta siihen on rokote.

Riskialueilla kolmiosaisen rokotteen saavat maksutta sekä vakituiset asukkaat että kesäasukkaat. THL:n mukaan riskialueita Husin alueella ovat muiden muassa Sipoon saaristo ja Masala Kirkkonummella. Myös Lohjanjärven saaristoalueella asuville annetaan rokotteita. Tarkat tiedot suosituksista löytyvät THL:n verkkosivuilta. Uudenmaan kunnista puutiaisaivokuumetta on todettu asukaslukuun suhteutettuna eniten Lohjalla, Kirkkonummella ja Inkoossa.

Matalamman riskin alueilla rokotetta suositellaan otettavaksi omakustanteisesti. THL:n suosittelemia alueita ovat muun muassa Etelä-Laajasalo, Jollas, Villinki, Kivinokka, Roihuvuori, Länsi-Herttoniemi, Espoo, Sipoo, Lohja, Kirkkonummi, Siuntio, Raasepori sekä Inkoo. Näillä alueilla rokotus maksetaan itse. Osalla alueista rokotetta suositellaan niille, jotka liikkuvat luonnossa paljon, osalla niille, jotka oleskelevat alueella pidempään.

Mutta mitä suositus omakustanteisesta rokotteesta todellisuudessa tarkoittaa?

Kolmiosaisen rokotesarjan ottaminen esimerkiksi koko perheelle maksaa helposti yli 500 euroa. Pitääkö esimerkiksi jokaisen Jollaksessa tai Espoossa asuvan ehdottomasti rokotuttaa itsensä?

”Ei tarkoita. Suositus tarkoittaa, että rokotteen voi oman harkinnan mukaan ottaa, jos liikkuu paljon luonnossa ulkoiluteiden ulkopuolella esimerkiksi heinikoissa ja metsässä. Silloin on isompi mahdollisuus saada TBE-virus”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen.

Rokotussuositusalueet ovat niin sanottuja lievemmän riskin alueita mutta kuitenkin sellaisia alueita, joilla tautitapauksia on keskivertoa enemmän alueen asukasmäärään suhteutettuna.

”Esimerkiksi Länsi-Herttoniemessä on tautitapauksia, mutta kuitenkin sen verran vähän, että ei ole yhteiskunnan rahojen kannalta järkevää antaa kaikille alueen asukkaille maksuttomia rokotteita, sillä verovaroista ne kustannetaan”, Muhonen sanoo.

Sen sijaan korkeamman riskin alueilla kuten Lohjanjärven saaristoalueella ja Kirkkonummen Masalan alueella tautitapauksia on todettu hyvin paljon suhteutettuna asukkaiden määrään.

”On laskettu, että näillä alueilla kaikkien asukkaat kannattaa rokottaa.”

Muhonen peräänkuuluttaa arkijärkeä, mutta ei halua lietsoa paniikkia. Rokotussuositusalueillakin riski on pieni, vaikkakin kohonnut.

”Toki jos haluaa maksimoida terveytensä, rokotteen voi ottaa.”

Huonolla tuurilla taudin voi toki saada. Vakavimmillaan TBE-virus voi aiheuttaa vaikeita ja pitkäaikaisia neurologisia ongelmia.

”Yksilön kohdalla on tosi harmi, jos sairastuu ja joutuu vaikka työkyvyttömäksi. Mutta rokotteet pitää aina arvioida kannattavuuden mukaan. Ei influenssarokotteitakaan jaeta maksutta kaikille”, Muhonen sanoo.

Juttua täydennetty: Pfizer täydentää tarkoittavansa suositusalueilla samaa kuin THL.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat