Pikkukosken uimarannalla uiminen kiellettiin

Pikkukosken rannalla on kärsitty huonosta vedenlaadusta.

Pikkukosken uimaranta ja suosittu ja suojaisa ranta Helsingin Veräjämäessä, Vantaanjoen poukamassa. Ranta suljettiin tänään torstaina.

30.6. 15:21 | Päivitetty 1.7. 14:22

SuositULLA Pikkukosken uimarannalla uiminen Helsingin Veräjämäessä on kielletty toistaiseksi. Tieto asiasta päivittyi pääkaupunkiseudun Ulkoliikuntakartan sivuille torstaina aamupäivällä.

Kielto johtuu veden oudosta ja voimakkaasta hajusta, kertoo Helsingin kaupungin terveysinsinööri Sari Front. Hajun lähde ei ole tiedossa.

”Tilanne on täysi mysteeri”, Front sanoo.

Kaupunki selvittää asiaa. Vielä kaksi päivää sitten otetuissa näytteissä ei havaittu Frontin mukaan mitään poikkeavaa.

Pikkukosken uimaranta on pieni ja suojaisa hiekkaranta kallioiden katveessa Vantaanjoessa. Vesi on siellä kesäisin tavallisesti hyvin lämmintä, tänään torstaina iltapäivällä lämpöasteita oli 25.

Uimaveden laatu Pikkukoskella on ollut aiemmin poikkeuksellisen heikko. Viime kesänä Helsingin kaupunki kehotti asukkaita välttämään uimista Pikkukosken uimarannalla, sillä vedestä löytyi poikkeuksellisen runsaasti suolistoperäisiä bakteeripitoisuuksia. Vedestä otettujen näytteiden mukaan suolistoperäiset bakteerit olivat pääosin peräisin lintujen ulosteista, jotka valuvat sateiden mukana maalta veteen.

Tuloksissa saatiin viitteitä myös ihmisen ulosteesta, mikä voi viitata jätevesipäästöihin.

Viime kesänä uimista ei kuitenkaan kielletty, vaan ihmisiä ainoastaan suositeltiin välttämään sitä. Uimisen kieltäminen on huomattavasti järeämpi toimenpide.

Luonnon vesissä on tavallisesti aina jonkin verran ulosteperäisiä bakteereja eläimistöstä johtuen. Mikäli suolistobakteerien raja-arvot ylittyvät, vedessä uiminen voi kuitenkin aiheuttaa terveyshaittoja, erityisesti jos vettä nielee.

Helsingin kaupunki tekee uimarannoille kesän aikana tarkastuksia, ottaa vedestä näytteitä ja seuraa vedenlaatua. Suolistobakteerien määrä ja mittaustulokset voivat kesän aikana vaihdella.

Oikaisu 1. heinäkuuta kello 14.21: Jutussa luki ensin, että Pikkukosken uimaranta suljettiin. Rannalla uiminen on kielletty, mutta rannalla saa viettää aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat