17-vuotias Sami tyrmistyi 33 euron palkkakuitista – Luuli sopineensa kesätyöstä tuntipalkalla

Nuorten työmarkkina-asema on herättänyt keskustelua Samin tapauksen johdosta. Samin kanssa sopimuksen tehnyt yritys toteaa, että työn ehdot on kirjattu sopimukseen. Sami työskenteli yritykselle lopulta vain 19 tuntia.

Nuorten työehdot aiheuttavat keskustelua.

1.7. 10:32

17-vuotias nuori kokee joutuneensa tietämättään yrittäjäksi tehdessään työtä koskevan sopimuksen helsinkiläisen yrityksen kanssa.

HS ei kerro nuoren oikeaa nimeä hänen haavoittuvan asemansa vuoksi. Artikkelissa häntä kutsutaan nimellä Sami.

Sami kertoo aloittaneensa puhelinmyyntityöt Tulokset liikkuu Oy:ssä toukokuun alussa. Kuukauden jälkeen työ ei kuitenkaan enää tuntunut mieluisalta, joten hän päätti lopettaa työt.

Yllätys koitti, kun Sami sai tiedon maksettavasta palkasta. Palkkaa maksettiin yhteensä 33 euroa.

Samin käsityksen mukaan yrityksen oli tarkoitus maksaa hänelle tuntipalkkaa. Palkka maksettiin kuitenkin vain provisiona myyntisuoritteista. Sami arvioi saavansa vielä heinäkuun palkanmaksuerässä noin 20 euron korvauksen kesäkuun alkupäivien työstä.

TuloKSET liikkuu Oy:n myyntijohtaja Valtteri Kujala kertoo, että nuoren työtunnit eivät riittäneet tuntipalkan maksamiseen.

”Hän työskenteli toimeksiantosopimuksella, jossa minimituntimäärä oli 15 tuntia viikossa ja hänen koko kuukauden tuntimäärä oli 19 tuntia, eli hänen tuntimääränsä ei tullut edes lähelle täyteen, eikä olisi ollut muita tunnollisia työntekijöitä kohtaan reilua tulla tässä tapauksessa vastaan”, Kujala kertoo.

17-vuotias myöntää, että hänen sopimuksessaan on tällainen ehto.

Sami sanoo kuitenkin kertoneensa työhaastattelussa, ettei voi vielä toukokuussa työskennellä toivottua määrää lukio-opintojensa vuoksi.

”Kerroin heti, että en voi alkuun olla töissä kuin noin yhdeksän tuntia viikossa koulun takia. Silloin ei mainittu, että se vaikuttaisi tuntipalkan maksamiseen”, nuori sanoo.

Kujala sanoo, että yritys ei työllistä ihmisiä alle 15 viikkotunnin sopimuksilla, koska työtä on vaikea oppia harvoin tehtynä.

TuloKSET liikkuu Oy:n kautta myydään kuluttaja-asiakkaille erilaisia palveluita sekä tuotteita. Kujalan mukaan tuntipalkka on tuotteesta riippuen 7–10 euroa, mikäli työssä ollaan sopimuksen mukaiset tunnit.

Palkkaa maksetaan ”aktiivisesta työstä” eli tässä tapauksessa puhelimessa vietetystä ajasta. Kujalan mukaan nuori työskenteli aktiivisesti puhelimessa hieman päälle 12 tuntia. Nuoren mukaan aktiivista aikaa laskettiin puheluissa siitä hetkestä, kun asiakas vastasi siihen saakka, että puhelu päättyi.

Kujalan mukaan yrityksessä työskentelevä ”aloittelijakin” voi ansaita 1 500 euroa kuukaudessa, jos on täysipäiväisesti töissä.

”Kokeneet myyjät ansaitsevat yli 2 000 euroa”, Kujala kertoo.

Kujala sanoo olevansa pahoillaan väärinymmärryksestä. Samin sukulainen kertoi tapauksesta aiemmin tällä viikolla sosiaalisessa mediassa ja aihe on aiheuttanut siellä paljon keskustelua.

Näyttää siltä, että työtä tarjonnut yritys ei ole teknisesti toiminut väärin. Yhteiskunnallisena ilmiönä tapaus herättää kuitenkin kysymyksen alustataloustyöntekijöiden kaltaiseen kevytyrittäjän asemaan joutuvien alaikäisten nuorten haavoittuvasta työmarkkina-asemasta. Samin tapauksessa työntekijä ei käytännössä ole ymmärtänyt aloittavansa kevytyrittäjänä.

Kujala korostaa, että yritys tulee itseasiassa vastaan, maksaessaan työntekijöille myös tuntipalkkaa tietyn tuntimäärän jälkeen.

”Tämä on provisiopohjaista työtä, mutta olemme tuoneet tähän työhön tuntipalkalla lisäturvan. Sen ehtona on se, että tekee sovitun määrän töitä viikossa. Mielestäni ehtomme ovat reilut ja läpinäkyvät.”

Tulokset liikkuu Oy:lla on TE-palveluiden sivustolla lähes 80 ilmoitusta eri paikkakunnille. Kuva: Kuvakaappaus TE-palveluiden sivuilta

Kujalan kertoo, että suurin osa yrityksen työntekijöistä työskentelee toimeksiantosopimuksilla. Tästä Kujalan mukaan kerrotaan työhaastattelussa.

Toimeksiantosopimus tarkoittaa, että työntekijä työskentelee yrittäjän asemassa. Työntekijä vastaa silloin itse esimerkiksi työeläkemaksusta.

17-vuotias ei muista, että työhaastattelussa olisi kerrottu tarkemmin toimeksiantosopimuksen ja työsopimuksen eroista.

Kesäkuun lopussa Tulokset liikkuu Oy:llä oli TE-palveluiden sivuilla 78 eri työpaikkailmoitusta. Ilmoituksissa ei mainittu, että työt tehdään toimeksiantosopimuksella.

Korjattu 1.7. kello 11.40 yrityksen nimi Tulot liikkuu Oy:sta oikeaan muotoon Tulokset liikkuu Oy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat