Oodissa lapsille satuja lukenut drag-artisti kertoo HS:lle, miten aggressiivinen häiriköinti kirjastossa eteni

Drag-artisti Gaylien 2000 kertoo HS:lle, että hän saapui perjantaina Oodille turvallisuussyistä jo aikaisin aamulla. Ensimmäinen häirikkö iski noin kello 11.

Tällaiseen asuun Gaylien 2000 pukeutui lasten satutuokion aikana. Hänen mukaansa ihmiset ovat käsittäneet väärin, että lasten ja aikuisten drag-tapahtumiin pukeuduttaisiin samalla tavalla.

1.7. 18:14 | Päivitetty 1.7. 20:21

Helsingin keskustakirjasto Oodissa nähtiin iso poliisioperaatio perjantaina päivällä, kun aikuiset yrittivät häiriköidä lasten satuhetkeä.

HS uutisoi aiemmin, että välikohtauksen vuoksi kirjaston edustalla oli kahdeksan poliisin yksikköä ja ainakin yksi moottoripyöräpoliisi.

Lue lisää: Aggressiivisesti huudelleet häiriköt ilmestyivät drag queenin vetämälle lasten satu­tunnille Oodissa – Laaja poliisitehtävä

Kirjastossa alkoi kello 12 satutuokio 6–10-vuotiaille lapsille. Satujen kertojana toimi drag-artisti Gaylien 2000, joka esitti ”kaukaiselta planeetalta maapallolle saapunutta” hahmoa.

Satutuokio oli jo ennakolta herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa, sillä esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jakoi Oodin tapahtuman Twitterissä suurelle seuraajakunnalleen ja kyseli sen yhteydessä, että ”ai miksi mielenterveyshäiriöitä?”.

Lue lisää: Oodin drag-satutuntia etukäteen Twitterissä kritisoinut Riikka Purra tuomitsee tapahtuman häiriköinnin: ”Sen sijaan aikuisille kuuluvan ideologian pikkulapsille tuputtamisen kritisointi on todellakin sallittua”

Gaylien 2000 on drag-artisti. Dragissa leikitellään usein sukupuolirooleilla ja niiden rajojen rikkomisella.

Drag queen Gaylien 2000 kertoo HS:lle, että hän saapui perjantaina Oodille turvallisuus­syistä jo aikaisin aamulla. Hän ei esiinny jutussa omalla nimellään, sillä hän ei halua tehdä niin silloin, kun hän esiintyy drag-persoonanaan.

Noin kello 11 aikaan Gaylien siirtyi Oodin lasten alueelle, jolloin ensimmäinen häirikkö tuli hänen lähelleen.

”Papiksi pukeutunut mies tuli kysymään, voisinko jättää lapset rauhaan.”

Gaylienin mukaan Oodin henkilökunta poisti miehen paikalta ja tapahtuma pääsi alkamaan ongelmitta.

Gaylien kertoo, ettei hän ollut satutuokion aikana edes tietoinen suhteellisen mittavasta poliisioperaatiosta. Tapahtumat keskittyivätkin enemmän Oodin alakertaan ja ulkopuolelle.

Poliisin mukaan ”Prideen liittyvästä yleisötilaisuudesta” poistettiin ulkopuolisia henkilöitä eikä kiinniottoja tehty. Gaylien kertoo, että häntä oli uhkailtu häiriköinnillä jo etukäteen.

”Onneksi häiriköt eivät saaneet pilattua lasten iloa. Lapset eivät edes nähneet heitä. Oodin työntekijät hoitivat kaiken hyvin hienosti”, Gaylien 2000 sanoo.

”Minusta on mahtavaa, jos saan kannustettua lapsia lukemaan.”

Drag-artistin mukaan itse satutuokio sujui häiriöttä ja lapset kuuntelivat satuja mielissään.

”Se oli aikamoista melskettä. Lapset olivat selvästi kiinnostuneita ja innostuneita. He kommentoivat satuja paljon. Minusta on mahtavaa, jos saan kannustettua lapsia lukemaan ja kuuntelemaan matalalla kynnyksellä”, Gaylien sanoo.

Myös tapahtumassa paikalla ollut apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) vahvisti, että ”lapset innostuivat ennakkoluulottomasti uudesta ja pitivät erilaisuudesta”. Arhinmäki myös kertoi, että satuhetkeä häirinneillä ihmisillä olisi ollut hakaristi­tunnuksia.

Lue lisää: Paikalla ollut Paavo Arhinmäki kertoo HS:lle Oodin tapahtumista – Mielenosoittajilla hakaristejä

Gaylien 2000 luki lapsille kahta satukirjaa: Todd Parrin teosta Ei haittaa, jos on erilainen (2005) sekä Jessica Loven satua Julius on merenneito (2020).

Gaylienin mielestä Oodissa nähty häirintä on malliesimerkki siitä, miksi Priden kaltaisia tapahtumia tarvitaan. Hän ollut otettu siitä, kuinka paljon tukea hän on perjantain aikana saanut.

”On surullista nähdä, miten sosiaalisessa mediassa saadaan edelleen lietsottua vihaa erilaisuutta kohtaan”, hän sanoo.

Gaylien 2000 uskoo, että vihamieliseksi tarkoitettu tunkeutuminen on kääntynyt jopa sateenkaariyhteisön hyödyksi suuren näkyvyyden kautta.

”Iso osa ihmisistä ei selvästi hyväksy enää tällaista.”

Oodissa oli paikalla useita poliisipartioita perjantaina satutuokion aikaan.

STT uutisoi löytäneensä Telegram-ryhmän, jossa Oodin ulkopuolella pidettyä mielen­osoitusta tiettävästi koordinoitiin.

Ryhmässä oli STT:n mukaan 99 jäsentä, ja siellä jaettiin linkkejä kielletyn uusnatsi­järjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivien perustamaan Partisaani-uusnatsijulkaisuun. Ryhmässä puhuttiin transsukupuolisista ja drag-artisteista erittäin alatyylisesti.

Telegram-ryhmässä kuvissa näkyy puhumassa entinen perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen, joka vuonna 2020 kohautti julistautumalla Virossa pidetyssä etnonationalistisessa konferenssissa fasistiksi. Hän joutui eroamaan tehtävästään, mutta kiista säännöistä johti siihen, että perussuomalaiset perustivat uuden nuorisojärjestön.

Vanha nuorisojärjestö PS-nuoret joutui konkurssiin opetusministeriön ryhdyttyä perimään valtion­avustuksia siltä takaisin.

Telegram-ryhmän mukaan Jalonen on edelleen politiikassa aktiivinen, nyt etnisesti yhtenäistä Suomea ajavan Sinimusta liike -puolueen riveissä.

Sinimustalla liikkeellä oli taannoin oma kohunsa keskustakirjasto Oodin kanssa, kun puolue yritti järjestää siellä oman, ”vain suomalaisille” tarkoitetun lukupiirinsä. Tilaisuudessa oli Partisaani-julkaisun mukaan tarkoitus lukea rotusodasta fantasioivaa 14 sanaa -kirjaa. Oodi kertoi Twitterissä peruvansa tapahtuman sen jälkeen, kun asia oli noussut julkisuuteen.

Toni Jalonen kiisti kuitenkin STT:lle liittyvänsä keskustakirjasto Oodissa perjantaina tapahtuneeseen häirintään.

Oikaisu 1.7. klo 20.20: Telegram-ryhmässä koordinoitiin tiettävästi Oodin ulkopuolella järjestettyä mielenosoitusta, ei kirjaston sisällä tapahtunutta häiriköintiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat