Pahamaineinen Kurvi on jälleen ”villi länsi” – Näin sujuu arki poliisin tehovalvonnan päätyttyä

Kurvin asukkaan ja vapaaehtois­työntekijöiden päiväkirjat näyttävät minkälaista arki on pahamaineisella alueella nyt kun tehovalvonta on loppunut.

Heinäkuisena arkipäivänä Vaasanpuistikossa oli rauhallista.

28.7. 2:00 | Päivitetty 28.7. 7:58

S-Marketin edessä oleskelee noin 14 hieman huonokuntoisen oloista ihmistä. Osa juttelee keskenään ja osa istuu maassa nojaten panttilainaamon seinään.

Näin kirjoittaa Piritoriksi kutsuttua Vaasan­puistikkoa suoraan vastapäätä asuva Emma Laakkonen eräästä heinäkuisesta alkuillasta.

Laakkonen piti heinäkuun alussa viikon ajan päiväkirjaa HS:lle. Tarkoitus oli seurata, miltä Vaasan­puistikon ympäristössä näyttää, kun poliisin toukokuinen tehovalvonta on päättynyt.

Laakkosen lisäksi päiväkirjaa pitivät Huudi­koutsit, jotka ovat Sörnäisten alueella liikkuvia vapaaehtois­työntekijöitä. Myös poliisi sekä Vaasan­puistikossa sijaitsevan S-Marketin henkilökunta kertovat kuulumisia samalta ajanjaksolta.

Emma Laakkonen arvostaa alueen liberaalia ja mutkatonta ilmapiiriä.

Laakkonen on asunut Sörnäisissä lähes viiden vuoden ajan. Kyseessä on hänen ensimmäinen kotinsa Helsingissä. Itäinen kantakaupunki oli entuudestaan tuttua aluetta Laakkoselle, eikä asuinalue valikoitunut vahingossa.

”Itselleni tämä on mieluisa ympäristö, sillä kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat, ja erilaisille elämäntavoille on tilaa. Olisin saattanut kokea itseni vieraaksi jollain niin sanotusti hienommalla alueella.”

Laakkosen muistiinpanojen perusteella Kurvissa on ollut rauhallista keskellä heinäkuun helteitä.

Sunnuntaina viikonlopun juhlinta näkyy lisääntyneenä roskien määränä, kahvilat ja terassit ovat täynnä.

Yksi ihminen vaikuttaa sammuneen kukkapenkkiin, mutta hän tokenee kaverin kaataessa pahvimukista vettä kasvoille. Kadulla on ihmisiä ulkoiluttamassa koiriaan sekä lastenrattaiden kanssa. Tunnelma on rauhallinen; ihmiset keskittyvät omiin asioihinsa. –Emma Laakkonen

Laakkonen ei ole itse kokenut Sörnäisissä asuessaan häirintää. Kohtaamiset Vaasan­puistikon oleskelijoiden kanssa ovat olleet lämminhenkisiä.

”Kerran pyydettiin hakemaan tamponeita S-Marketista, kun pyytäjällä itsellä oli kauppaan porttikielto. Hän antoi vitosen, hain tamponit ja toin vaihtorahat. Hän kiitti kovasti”, Laakkonen muistelee.

Juuri Kurvissa sijaitsevassa S-Market Vaasan­hallissa alueen levottomuudet näkyvätkin.

Kaupan apulaispäällikkö Keijo Lahtinen kertoo, että häiriötilanteet ovat päivittäisiä sekä myymälän sisällä että sen edustalla.

”Sisällä on lonkerovarkauksia ja muita näpistyksiä, ulkopuolella sattuu siinä edustalla oleskelevien keskinäisiä välien­selvittelyitä ja muita väkivalta­tilanteita”, Lahtinen kertoo.

Töihin tullessa haisi vahvasti kannabis S-Marketin edessä. Puolen päivän jälkeen rauhallista. R-Kioskin vieressä joku nukkui, poliisit menivät herättelemään. –Huudikoutsit

Lahtisen mukaan kesäisin alueesta tulee ”villi länsi”, jota Vaasan­puistikon työmaan kaventama tila pahentaa entisestään.

”Kolmeviikkoinen tehovalvonta oli meillekin hermolomaa. Vaikutus oli positiivinen, ja sitä jatkui vielä viikon pari. Juhannuksen jälkeen tilanne kuitenkin normalisoitui”, Lahtinen sanoo.

Anniina (vas), Sanna ja Ami jakoivat heinäkuun alussa Sörnäisten alueella mehua ja voileipiä.

Myös poliisista todetaan, että heinäkuun ensimmäisen viikon aikana tilanne on niin sanotusti normaalilla tasolla.

Helsingin poliisi­laitokselta kerrotaan, että 1.–7. heinäkuuta alueella oli noin 20 hälytys­tehtävää. Myymälä­varkauksia, muutama pahoin­pitely­tehtävä sekä häiriö­käyttäytymistä.

Samaan aikaan päiväkirjaa alueen ilmapiiristä pitivät myös Huudikoutsit. Huudikoutsit ovat Irti huumeista ry:n ja Kukunori ry:n palkkaamia työntekijöitä, jotka pyrkivät tavoittamaan erityisesti metro­asemilla oleskelevia päihteiden­käyttäjiä.

Myös Huudikoutsit raportoivat ”pienestä hässäkästä”. Vapaaehtoiset kohtasivat runsaasti päihtyneitä, joita heinäkuun alun helteet uuvuttivat.

Huudikoutsien päiväkirjasta käy ilmi, että alueella käytetään yhä näkyvästi huumeita, ja esimerkiksi pistovälineitä näkyy pitkin poikin Vaasan­puistikkoa.

Ihmisillä on kova jano. Vettä on vaikea saada mistään, alueelle tarvittaisiin vesipisteitä. Monella on myös tulehduksia, kuuma ilma selvästi vaikuttaa. –Huudikoutsit

Huumeiden käytön lisääntymiseen liittyvät haasteet ovat myös kaupungin tiedossa, kertoo Helsingin kaupungin erityisasiantuntija Sanna Lokkila Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiusyksiköstä sähköpostin välityksellä.

Vuoden 2021 lopulla toteutetun Helsingin turvallisuus­tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että Alppiharjun alueella sekä huumeiden­käytön kohtaaminen että turvattomuus­kokemukset ovat yleisiä. Vaasan­puistikko sijaitsee Kallion ja Alppiharjun peruspiirien rajalla.

Huudikoutsit kohtaavat päihteitä käyttäviä metroasemien varrella, mutta eivät mene mukaan tilanteisiin joissa käytetään tai myydään huumeita.

Alppiharju ja Vallila ovat poikkeuksia niiden Helsingin kaupunginosien joukossa, joilla asukkaat kokevat turvallisuus­tilanteen huonoksi: Alppiharjussa ja Vallilassa asukkaat ovat sosio­ekonomisten mittareiden perusteella verraten hyväosaisia.

Turvallisuus­tutkimuksen perusteella alueen huumeongelmat sekä häiriöt vaikuttavat asukkaiden arvostukseen omia kotikulmiaan kohtaan.

”Olemme tunnistaneet yhden haasteen myös siinä, että matalan kynnyksen palveluita tulee tarjota siellä, missä on niitä tarvitsevia asiakkaita. Toisaalta palveluiden keskittyminen maan­tieteellisesti pienelle alueelle saattaa myös lisätä häiriöiden määrää ja heikentää turvallisuuden­tunnetta”, Lokkila kommentoi.

Toisaalta toiset – kuten alueella asuva Emma Laakkonen – arvostavat Kurvin eläväisyyttä.

”Tällä alueella muiden ihmisten läsnäolo luo minulle turvallisuuden­tunnetta”, Laakkonen sanoo.

Lue lisää: ”Poliisin kevätsiivous ei auta”, väittää Piritorilla norkoileva Susanna HS:lle – Huume­kaupan tehovalvonta Kalliossa on jatkunut pian viikon

Lue lisää: Yritykset lähtevät Kurvista pelon vuoksi – "Asiakkaat eivät uskalla tulla myymälään sisälle"

Lue lisää: Poliisi haluaa saattaa ”Piritorin” huume­kauppiaat rikos­vastuuseen: ”Poliisi ei ole kiinnostunut vain isoista kaloista”

Lue lisää: Piritorin häiriöt ovat karanneet käsistä

Oikaisu 28.7. kello 10.20. Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, Sanna Lokkila on erityisasiantuntija, ei Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikkö. Kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikkö on Minna Liimatainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat