Öljysyöpöstä Audista syntyi valtava sotku – Autokauppa syytti myyjää kepulikonsteista, mutta joutui itse maksumieheksi

Tuomion mukaan autoliike ei pystynyt todistamaan, että öljynkulutus olisi ollut liiallinen kaupantekohetkellä.

Helsingin hovioikeuden rakennus Salmisaaressa.

5.7. 9:59 | Päivitetty 5.7. 10:25

Autokauppaa koskeva oikeudenkäynti toi yli 10 000 euron laskun autoliikkeelle. Helsingin hovioikeus piti maanantaina voimassa käräjäoikeuden aiemmin antaman tuomion asiassa.

Riita syntyi keväällä 2018, kun autoliike osti vuonna 1972 syntyneeltä mieheltä Audi-merkkisen henkilöauton vaihdossa ja lunasti siinä jäljellä olleen osamaksurahoituksen runsaalla 13 500 eurolla.

Noin vuotta myöhemmin, keväällä 2019, asia tuli vireille käräjäoikeudessa. Autoliike vaati muun muassa, että Audi-kauppa puretaan.

Autoliikkeen mukaan syynä oli Audin tavallista suurempi öljynkulutus. Kanteen mukaan auton myynyt mies oli tietoinen viasta. Hän ei kuitenkaan ilmoittanut siitä ostajalle, joka ei voinut havaita virhettä kaupanteon yhteydessä.

Auton liikkeelle myyneen miehen mielestä kaupan purkaminen oli perusteeton. Hänestä autossa ei ollut vikaa kaupantekohetkellä.

Miehen mukaan auto oli aikaisemmin kuluttanut öljyä tavallista enemmän, minkä takia auto oli korjattu. Lisäksi hän oli kertomansa mukaan ajanut autolla 10 000 kilometriä ennen sen myymistä, mutta ei ollut joutunut lisäämään autoon öljyä.

Käräjäoikeus hylkäsi autoliikkeen kanteen talvella 2021 ja velvoitti yhtiön suorittamaan miehelle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 8 235 euroa viivästyskorkoineen.

Autoliike valitti ratkaisusta hovioikeuteen, joka nyt siis piti voimassa käräjäoikeuden tuomion ja velvoitti liikkeen korvaamaan uusista oikeudenkäyntikuluista vajaat 5 500 euroa korkoineen.

Hovioikeuden tuomion mukaan autoliike vetosi virheenä liialliseen öljynkulutukseen, jollaista se ei kaupantekohetkellä ole osoittanut olleen.

Käräjäoikeus totesi aiemmin ratkaisussaan, että kaupanteosta oli kulunut jo noin 1,5 kuukautta, kun Audia koeajanut henkilö ilmoitti epäilevänsä auton kuluttavan liikaa öljyä. Tuolloin asian osalta ei tehty tarkempia tutkimuksia.

Myös käräjäoikeus katsoi, ettei autoliike pystynyt näyttämään, että öljynkulutus olisi ollut liiallinen kaupanteon aikana.

Ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta vain, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat