Rescue-koirien kuoleman taustalla on Venäjän hyökkäyksen seuraus

Viime viikon lauantaina kymmenen koiraa kuoli lämpöhalvauksen seurauksena. Kyseessä oli Venäjältä tuotujen rescuekoirien kuljetus Suomeen, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa Latvian ja Viron kautta.

Suomeen matkanneet koirat tulivat moskovalaiselta koiratarhalla, jossa on yhdistyksen mukaan 3 000 koiraa. KUVA: ELÄINTEN SUOJAKOTI TOIVO RY.

5.7. 14:50 | Päivitetty 5.7. 15:06

Kahden suomalaisen eläinsuojeluyhdistyksen, Eläinten suojakoti Toivo ry:n sekä Skeppsdal familyn 32:n, järjestämä rescue-koirien yhteiskuljetus moskovalaiselta koiratarhalta Suomeen päättyi kymmenen koiran kuolemaan.

Osa liettualaisen rekan kyydissä tulleista koirista sai lämpöhalvauksen laivamatkalla Tallinnasta Helsinkiin. Seitsemän koiraa kuoli kuljetuksen aikana, kolme jouduttiin lopettamaan heikon ennusteen vuoksi. Neljä koiraa joutui tehohoitoon Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan.

Poliisin mukaan auton ilmastointi ei ollut päällä.

Lue lisää: Seitsemän Suomeen kuljetettua rescue-koiraa kuoli autoon lämpö­halvauksen takia – auton ilmastointi ei ollut päällä, poliisi tutkii tapausta

Eläinten suojakoti Toivo ry:n puheenjohtaja Mari Laijola on tapauksesta järkyttynyt.

”Ihmiset eivät varmasti käsitä, miltä tämä tuntuu. Erityisen järkyttyneitä ovat vapaaehtoiset moskovalaisella tarhalla, josta koirat lähtivät”, Laijola kertoo.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun yhdistys toi koiria Suomeen tätä reittiä. Aiemmin koirat on kuljetettu yhdistyksen yhteistyötarhoilta Pietarista ja Moskovasta Vaalimaan kautta, mutta Ukrainan sota muutti tilanteen.

Laijolan mukaan sodan alettua kustannukset moninkertaistuivat. Venäläisten vapaaehtoisten avulla ryhdyttiin selvittämään vaihtoehtoja suoralle rajanylitykselle.

”Kuljetusfirma löytyi heidän kauttaan. Tuli sellainen kuva, että kyseessä on luotettava yritys, ja uskalsimme alkaa järjestää koirille koteja”, Laijola sanoo.

Kuljetuksen kyydissä oli yhteensä 32 koiraa. Koirista kahdeksantoista pääsi kuljetuksesta suoraan uusiin koteihin.

Viikin eläinsairaalassa olevat koirat ovat Laijolan mukaan toipumassa. Tehohoidosta ja erilaisista toimenpiteistä tulee yhdistykselle tuhansien eurojen lasku.

”Lasku on todennäköisesti noin 15 000 euroa, ja meidän pitäisi karhuta sitä kuljetusyritykseltä. Koska tästä tapauksesta on tullut iso juttu myös Venäjällä ja Euroopassa, firma kuitenkin todennäköisesti ajautuu konkurssiin”, Laijola sanoo.

Yhdistykselle on suunnitteilla varainkeruu, jolla kattaa koirien hoitokulut.

Lue lisää: Poliisi antoi lisätietoja karuissa oloissa kuolleiden rescue-koirien tapauksesta – Kuljetusauto vääränlainen

Yhdistykselle lähetettiin kuvia rekkaan lastatuista koirista kuljetushäkeissään, sekä kuvia ja videoita matkan varrelta, kun koiria ulkoilutettiin, ruokittiin ja juotettiin.

”Jälkikäteen voisi jossitella, kun emme itse pyytäneet etukäteen kuvia autosta. Moskovassa yhteistyökumppanit näkivät kuljetusauton, ja luotimme heidän näkemykseensä”, Laijola sanoo. Laijolan mukaan kyse voi olla myös kulttuurieroista.

Laijolan käsityksen mukaan kuljetusyrityksellä oli kaupallisiin eläinkuljetuksiin vaadittavat luvat kunnossa.

Yhdistyksen mukaan liettualaisella yrityksellä on vuosien kokemus koirien kuljettamisesta Keski-Euroopassa, ja kuljetusyritys on kesäkuussa tuonut Suomeen koiria Viipurin koirat ry:n kautta.

Poliisi kuitenkin kertoo, että koiria kuljettanutta ajoneuvoa ei ole toistaiseksi löydetty kaupallisiin eläinkuljetuksiin soveltuvien ajoneuvojen rekisteristä. Esitutkinta on vielä alkutekijöissään.

Kaikesta huolimatta Laijolan mukaan yhdistys jatkaa toimintaansa. Yhdistys tuo vuositasolla noin 250 koiraa venäläisiltä yhteistyötarhoilta sekä auttaa noin 30 suomalaista koiraa löytämään uuden kodin.

”Olisi helppo luovuttaa, mutta koirilla on suuri hätä. On pakko yrittää auttaa”, Laijola sanoo.

Laijolan mukaan Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät myös koiratarhoilla. Tärkeitä auttajia on muuttanut pois Venäjältä, ja myös koirien ruoan hinta on noussut. Eläimiä hylätään Laijolan mukaan entistä enemmän.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat