Synnytyspiikki ajanut pääkaupunkiseudun sairaalat tiukille – Synnyttäjiä ohjattu kauemmas synnyttämään

Kesäkaudella synnyttäjiä on jälleen ollut runsaasti.

Naistenklinikalla on hoidettu noin 850 synnytystä kesäkuun alusta lähtien.

6.7. 15:51

Kätilöiden lomajärjestelyt, sijaisten puute ja synnytysten runsas määrä ovat aiheuttaneet synnyttäjien siirtoja pois Helsingistä Lohjalle ja Hyvinkäälle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella pääosa synnytyksistä tapahtuu Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa.

Kesäkuun alusta tämän viikon keskiviikkoon saakka on Naistenklinikalta ohjattu 15 synnyttäjää muualle. Synnytyksiä Naistenklinikalla on hoidettu kesäkuun alusta tähän saakka noin 850.

Vt. ylihoitaja Satu Polkko Naistenklinikan päivystystoiminnan linjalta arvioi, että synnytysaikoja on eniten juuri kesäkaudella, jolloin suuri osa vakituisesta henkilökunnasta on vuosilomilla.

Naistenklinikka hoitaa riskiraskaudet ja -synnytykset sekä erittäin ennenaikaiset synnytykset.

Terveitä ja ns. normaalisynnyttäjiä ohjataan sieltä ajoittain muihin Hus-alueen sairaaloihin.

”On erittäin tärkeää, että synnyttäjät soittavat synnytyssairaalaan ennen sinne saapumista”, Polkko muistuttaa.

Polkon mukaan lomasijaisten rekrytointi on tänä vuonna ollut hankalaa. Synnytyssaleihin ei voida ottaa muita sijaisia kuin valmiita kätilöitä.

Vakituiselle henkilökunnalle on pystytty järjestämään enintään kolmen viikon yhtenäinen vuosiloma kesä-elokuun aikana. Loput kesäkauden vuosilomasta on voinut viettää toukokuussa tai sen voi viettää syyskuussa.

Ruuhkahuippujen aikana on mahdollista, että ohjataan Naistenklinikalta toiseen HUS-alueen sairaalaan. Prosentuaalisesti määrä ei ole suuri. Naistenklinikalla alle kaksi prosenttia synnyttäjistä on ohjattu toiseen sairaalaan synnyttämään.

Hätätapaukset pystytään aina hoitamaan ja ne synnyttäjät joille synnytyspaikaksi jo raskausaikana on sovittu Naistenklinikka, hoidetaan Naistenklinikalla.

Synnytysten määrä on kääntynyt nousuun pandemian aikana. Viime vuonna vauvoja syntyi Husin alueella 9,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Vauvoja syntyi viime vuonna Husin sairaaloissa 17 506, joista 9 373 Naistenklinikalla, 4 558 Espoon sairaalassa, 2 170 Hyvinkään sairaalassa ja 1 405 Lohjan sairaalassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat