Suunnitelmat kytevät jo – Kesko omistaa Vantaalla valtavan määrän maata kultaakin kalliimmalta paikalta

Kauppakonserni omistaa runsaasti maata Vantaalle suunnitellun ratikkareitin varrella.

Keskon päivittäistavaran logistiikkakeskusta Hakkilassa on laajennettu vuosien saatossa. Kuva vuodelta 2009.

13.7. 13:14 | Päivitetty 18.7. 15:22

Tikkurilan ja Hakunilan välissä Vantaalla kulkee Kyytitie, jota on suunniteltu uuden raitiolinjan reittikaduksi.

Kauppakonserni Kesko omistaa Kuninkaalassa Kyytitien pohjoispuolella paljon maata. Lisäksi se vuokraa metsän siimeksessä yli yhdeksän hehtaarin kokoista päivittäistavaran varastoa.

Kun isot maanomistajat tai kiinteistökehittäjät ovat yksi toisensa jälkeen kertoneet omista tulevaisuudensuunnitelmistaan mahdollisen raitiolinjan varrella, yksi on ollut poissa.

Kesko ei ole hiiskunut tulevaisuudestaan Vantaalla julkisuuteen mitään.

Viime vuonna Kesko kertoi suunnittelevansa jättimäistä päivittäistavaran logistiikkakeskusta Nurmijärven kirkonkylän ja kolmostien tuntumaan. Helmikuussa Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti myydä Keskolle 71,5 hehtaaria maata Ilvesvuoren yritysalueelta.

Rakennusoikeutta olisi muhkeat 31,4 hehtaaria. Esisopimuksen arvo oli 15,7 miljoonaa euroa.

Vantaan kaupungilta kerrotaan, että epävirallisia yhteyksiä Keskon kiinteistöjohdon kanssa on toki koko ajan. Samalla tavalla kaupunki pitää yhteyttä muihinkin isoihin yrityksiin, muun muassa Tikkurilan väritehtaaseen, jolle ulkomainen omistaja suunnittelee uutta sijaintia.

Väritehtaan omistamalle maa-alueelle ja sen liepeille suunnitellaan aivan avoimesti uutta kaupunkikeskusta. Kansainvälisen suunnittelukilpailun väliaikatietoja kerrottiin kesäkuussa. Kilpailu ratkeaa lokakuussa.

Lue lisää: Näin Tikkurilan väritehtaan alue voisi muuttua: Suunnittelu­kilpailun ehdotukset julki

Mutta mitä Kesko aikoo?

Pörssiyhtiöltä on turha kysellä keskeneräisistä suunnitelmista. Nurmijärven logistiikkakeskusta kauppakonserni on kommentoinut varovaisesti siten, että rakentaminen vois toteutua vaiheittain useiden vuosien aikana.

Kesko omistaa Kyytitieltä kaksi suurehkoa tonttia, jotka sijoittuvat Kyytitien ja Kanervatien risteyksen molemmille puolille. Juuri tälle välille Kuusikon kaupunginosasta kohti Tikkurilaa raitiotien runkokaavassa on soviteltu kaupunkikäytävä. Kaupunkikäytävä tarkoittaa tiiviiden asuinalueiden, niiden aluekeskusten sekä yritysalueiden määrittämää aluetta.

Lisäksi Kesko omistaa kaksi muuta tonttia aivan Kyytitien kupeesta.

Kun Kesko vielä omistustensa lisäksi vuokraa isoa tonttia Kyytitieltä, on konsernin vaikutus alueella iso. Kaupungilla lienee jonkinlainen toive tai ymmärrys siitä, mihin suuntaan Kesko haluaa maitaan kehittää. Näyttää todennäköiseltä, että vähintäänkin pitkällä aikavälillä Keskon logistiikka siirtyy Vantaalta Nurmijärvelle.

Vantaa päättää raitiolinjasta ensi vuonna. Varovainen kauppakonserni kenties odottaa, että hankkeesta tehdään ensin päätöksiä.

Oikaisu 18.7. klo 15.22: Oikaistu Keskon omistamien tonttien määrää alueella. Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Kesko omistaa Kyytitieltä ja sen kupeesta neljä tonttia. Kesko ei myöskään omista tonttia, jolla sen varasto sijaitsee, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki. Kesko on varastorakennuksessa vuokralla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat