Rikosoikeuden professori vaatii huumelainsäädännön lieventämistä – Kannustaa myös kansalaistottelemattomuuteen

Professori uskoo, että käyttöhuoneet tulevat ennen pitkää tavalla tai toisella Suomeenkin.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta toivoo muutosta suomalaiseen huumepolitiikkaan.

12.7. 13:09

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio vaatii, että huumausaineiden vähäisen määrän hallussapidosta tai käytöstä ei rangaistaisi.

Nuotio kertoi kannastaan maanantaina Twitter-viestipalvelussa.

Hänen mukaansa huumeriippuvaisten ongelmakäyttäjien sakottaminen huumeidenkäytöstä tai vähäisen määrän hallussapidosta ei kestä päivänvaloa oikeudellisesti arvioituna.

Nuotio luettelee viestiketjussa, millaisia muutoksia hän toivoisi suomalaiseen huumepolitiikkaan.

Hänestä syyttäjien tulisi itsenäisesti arvioida asiaa oikeudellisesti ja lakata nostamatta syytteitä pienten määrien hallussapitorikoksien kohdalla.

Lisäksi hän toivoo, että poliisi päivittäisi käytäntöjään ja jättäisi useammin sakottamatta huumausaineiden hallussapidosta.

”Jos puhutaan aikuisista ihmisistä, meillä ei ole velvollisuutta rangaistuksen uhalla huolehtia itsestämme ja terveydestämme. Itsensä vaarantaminen on käytännössä sallittu. Tämä on siihen nähden aikamoinen poikkeus”, Nuotio sanoo puhelimessa.

Nuotio vertaa tilannetta alkoholin käyttöön. Käyttöä ei ole kielletty, mutta sen riskejä pyritään vähentämään. Hänestä käytön kieltäminen on hyvin poikkeuksellinen normi.

Nuotio selittää, että nykyisestä huumelainsäädännöstä on päätetty noin 50 vuotta sitten. Silloin päädyttiin rankaisemisen linjalle.

”Silloin meillä ei ollut tällaista ihmisoikeus- ja perusoikeustestiä, eikä ollut kriminalisointiperiaatteita, millaisia ehtoja hyvän rikoslainsäädännön tulee täyttää. Nykyisin käytön kriminalisointi ei menisi enää läpi meidän kriminalisointiperiaatteistamme.”

Nuotio toivoo, että korkein oikeus depenalisoisi omaan käyttöön säilytettävien huumeiden hallussapidon ja huumeiden käytön.

Depenalisaatio on dekriminalisaatiota lievempi muoto. Silloin toiminta säilyisi muodollisesti rangaistavana, mutta syytteitä asiasta ei nostettaisi.

”Korkein oikeus on ottanut entistä aktiivisempaa roolia tällaisena ennakkopäätöstuomioistuimena. Myös näissä huumeasioissa, erityisesti isoissa tapauksissa.”

Päätöstä vaikeuttaa se, että pieniä sakkoja ei yleensä tuoda oikeuden eteen.

”Mutta me tarvitsisimme tällaisia koskevan ennakkopäätöksen.”

Nuotio toteaa twiitissään myös, että käyttöhuoneita tarvitaan, ja ne tulevat Suomeen ennemmin tai myöhemmin.

Muutoksen nopeuttamiseksi hän kannustaa käyttöhuoneiden perustamista kansalaistottelemattomuuden keinoin. Protestina perustetusta käyttöhuoneesta voisi tulla hänen mukaansa käänteentekevä oikeusjuttu.

Nuotio toivoo, että kaikki rikosprosessiketjun toimijat poliisista lainsäätäjiin tekisivät yhteistyötä huumepolitiikan muuttamiseksi.

Nuotio on aikaisemmin twiitannut toivovansa, että Suomi noudattaisi YK:n suosituksia ja siirtyisi huumausaineiden käytön rangaistavuudesta kohti sosiaali- ja terveydenhuollon toimia painottavaan haittoja vähentävään huumepolitiikkaan.

Lue lisää: Norja haluaa luopua huumeiden käytön rangaistavuudesta – Suomessa rikosoikeuden professori kehuu Norjan tietä

Huumepolitiikasta on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua muun muassa Helsingissä. Keskustelua on noussut muun muassa Kurvissa nähtävissä olevista huumeidenkäytön lieveilmiöistä.

Juttua on päivitetty 12.7. klo 15.40: Lisätty Kimmo Nuotion kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat