Kansainvälisiä toimittajia pursuileva risteilijä yli vuorokauden jumissa satamassa Helsingissä

Vuoden alussa valmistuneen Swan Hellenic-yhtiön risteilyaluksen lähtö neitsytmatkalle viivästyi yli vuorokauden verran paperiongelmien vuoksi.

Helsingin telakalla rakennettu SH Vega on yksi kolmesta Swan Hellenicin tilaamasta risteilyaluksesta.

12.7. 16:31 | Päivitetty 13.7. 8:26

Helsingin telakalta vuoden alkupuolella vesille laskettu arktisten alueiden risteilijän SH Vegan oli tarkoitus lähteä kohti Kööpenhaminaa maanantaina.

Risteilijän kyydissä oli kansainvälistä lehdistöä, matkabloggaajia ja yhteistyökumppaneita, joiden oli tarkoitus osallistua SH Vegan neitsytmatkalle.

Aluksen lähtö viivästyi kuitenkin lähes vuorokauden verran. Laiva pääsi lähtemään merille vasta tiistai-illalla.

Myös englantilaisen toimittaja ja matkabloggaaja Rebecca Barnesin oli tarkoitus matkustaa Suomesta Tanskaan SH Vegan kyydissä.

Lähdön viivästymisen vuoksi Barnes joutui kuitenkin palaamaan tiistai-iltana lentäen kotiinsa Lontooseen.

Lentokentällä ollut Barnes kommentoi tilannetta HS:lle sosiaalisen median viestipalvelun kautta.

Barnesin mukaan viivästymisen syyksi kerrottiin paperiongelmat. Matkustajille oli kerrottu, että laivan rekisteröintiin liittyvät paperit eivät olleet saapuneet ajoissa, jotta laiva voisi lähteä liikkeelle.

”Kyydissä olijat suhtautuivat ymmärtäväisesti, koska kyse oli hallinnollisesta ongelmasta johon kukaan ei voinut vaikuttaa”, Barnes kertoo.

Barnesin arvion mukaan laiva oli puoliksi täynnä. SH Vegaan on rekisteröity 152 matkustajapaikkaa.

Laivan valmistaneen Helsinki Shipyard oy:n toimitusjohtaja Simo Rastas vastasi Helsingin Sanomille sähköpostitse, että viive johtuu hallinnollisista asioista ja aikaerosta laivan rekisteriviranomaisen kanssa.

Alkukesästä valmistunut SH Vega on menossa Panaman alusrekisteriin.

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin merenkulun valvonnan päällikkö Aleksi Uttula kertoo, että Traficomin käsityksen mukaan alus oli alunperin tarkoitus rekisteröidä Maltan alusrekisteriin.

Uttulan mukaan alus oli vielä kello kolmelta tiistaina Suomen alusrakennusrekisterissä.

Lue lisää: HS:n tiedot: Helsingin telakka ajautumassa vakaviin vaikeuksiin pakotteiden vuoksi, yhtiön vuokra­sopimus kaupungin kanssa vaarassa

Laivan omistajuussuhteita jouduttiin järjestelemään keväällä uudestaan Ukrainan sodan käynnistyttyä.

SH Vegan alkuperäinen rahoittaja oli Venäjän valtion leasingyhtiö GTLK, jonka oli tarkoitus vuokrata alusta Swan Hellenicille. Kun GTLK asetettiin EU:n sanktiolistalle, ei laivaa voitu luovuttaa yhtiölle. Alus onnistuttiin kuitenkin myymään Swan Hellenicille.

Artikkelia täydennetty 13.7. kello 8.20: Alus laskettiin vesille alkuvuodesta, mutta se valmistui alkukesästä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat