Hotelli Tornin baarissa levitettiin mahdollisesti hengenvaarallista ainetta – Tukes: ”Oireet voivat ilmetä hyvin nopeasti”

Poliisilla ei vielä ole varmaa tietoa siitä, mitä perjantaina hotelli Tornin ravintolassa levitetty aine oli.

Terveydelle haitallisia kemikaaleja tulisi käsitellä suojakäsineet kädessä.

13.7. 10:14 | Päivitetty 13.7. 10:19

NAINEN levitti Helsingi poliisin epäilyn mukaan perjantai-iltana hotelli Tornin Ateljee bar -ravintolassa tuntematonta ainetta, josta kolme ravintolan työntekijää sai oireita. Poliisi kertoi asiasta tiedotteessaan maanantaina.

Poliisilla ei vielä ole varmaa tietoa siitä, mitä naisen levittämä aine oli, sillä naista ei ole toistaiseksi tavoitettu. Aineesta on kuitenkin saatu tutkinnanjohtaja Crista Granrothin mukaan otettua näytteitä, joita tutkitaan parhaillaan.

Lue lisää: Olitko perjantaina paikalla Helsingin hotelli Tornissa? Näköalabaarissa levitettiin mahdollisesti hengen­vaarallista ainetta

Poliisi ei ole kommentoinut tarkemmin sitä, millaisessa olomuodossa mahdollisesti hengenvaarallista ainetta levitettiin. Kyseessä ei kuitenkaan ole Granrothin mukaan esimerkiksi jauhemainen aine.

Koska ainetta ei ole vielä ehditty analysoida eikä poliisi ole kommentoinut esimerkiksi sen levitystapaa tarkemmin, on toistaiseksi vaikeaa arvioida, mitä aine mahdollisesti oli.

”Näiden tietojen perusteella on mahdotonta sanoa mikä aine on kyseessä”, sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Eeva Rissanen.

Hän ei ota kyseiseen tapaukseen kantaa mutta kertoo, että yleisesti ottaen oireet voivat ilmetä hyvin nopeasti, jos hengitysteiden kautta altistutaan haitalliselle kaasulle, höyrylle tai aerosolille.

”Myös syövyttävään nesteeseen koskeminen voi aiheuttaa välittömiä ikäviä oireita”, Rissanen kertoo.

Tutkinnanjohtaja Granroth kertoo, että altistuneiden työntekijöiden on täytynyt oireiden johdosta mennä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

”Yksi rikosnimikkeistä on törkeä pahoinpitely, joka tarkoittaa, että uhrille tulee jonkinlainen hengenvaarallinen tila. Katson, että on syytä epäillä sellaista tässä vaiheessa esitutkintaa”, hän sanoi HS:lle maanantaina.

Suomessa on yleisesti melko vaikea päästä käsiksi hengenvaarallisiin kemikaaleihin.

Terveydelle vaarallisimpia kemikaaleja myydään Rissasen mukaan lähtökohtaisesti vain ammattikäyttöön. Altistuminen tällaiselle kemikaalille voi aiheuttaa esimerkiksi syöpää, perimävaurioita ja hedelmällisyyden heikentymistä.

Jotkut tällaiset tuotteet saattavat myös aiheuttaa allergisen reaktion hengityselimissä tai hengitysvaikeuksia.

Välittömästi myrkyllisimpien kemikaalien myyntiä sääntelevät puolestaan kemikaalilaki sekä kemikaalien vähittäismyyntiasetus, Rissanen kertoo. Tällaiset kemikaalit ovat heti myrkyllisiä tai jopa tappavia, jos niille altistuu suun tai ihon kautta tai hengitysteitse.

Myös apteekista voi saada hankittua myrkyllisiä kemikaaleja. Rissasen mukaan apteekista myytäessä välittömästi myrkyllisimpiä kemikaaleja koskee tiedonantovelvollisuus, eli ostajan on todistettava henkilöllisyytensä ja ilmoitettava henkilötietonsa sekä kemikaalin nimi, määrä ja käyttötarkoitus.

”Nämä tiedot säilytetään viiden vuoden ajan. Kemikaaleja ei saa myydä, jos on syytä epäillä, että sitä aiotaan hankkia päihtymistarkoitukseen tai muutoin käyttää väärin”, Rissanen kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että haitallisia kemikaaleja on mahdollista hankkia eri lähteistä väärinkäyttötarkoituksessa tai sekoittaa itse.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat