Mahdollisesti hengenvaarallisen aineen levittämisestä epäilty nainen otettu kiinni – Hotelli Tornin baarissa olleet asiakkaat kertovat illasta

Poliisin mukaan Helsingin hotelli Tornin ravintolan sisätiloissa levitettiin tuntematonta ainetta noin kello seitsemän aikaan perjantai-iltana.

Hotelli Tornin Ateljee bar -ravintola huhtikuussa 2022. Ravintola toimii kahdessa eri kerroksessa.

13.7. 15:47

NAINEN levitti perjantai-iltana hotelli Tornin Ateljee bar -ravintolassa tuntematonta ainetta, josta kolme ravintolan työntekijää sai oireita, Helsingin poliisi epäilee. Poliisi kertoi asiasta tiedotteessaan maanantaina.

Poliisi kertoi keskiviikkona ottaneensa naisen kiinni. Häntä ei kuitenkaan vielä ole päästy kuulemaan.

Lue lisää: Mahdollisesti hengenvaarallisen aineen levittämisestä hotelli Tornissa epäilty nainen otettu kiinni

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä, vaaran aiheuttamisena ja vahingontekona. Vaikka epäilyt ovat kohdistuneet yhteen ihmiseen, ei tutkinnanjohtaja Crista Granrothin mukaan sitäkään vaihtoehtoa ole poissuljettu, että tekijöitä olisi useampi.

”Ainahan on niin, että ei rikostutkinta lyö kiinni yhteen tapahtumakulkuun. Kyllä myös mietimme, onko oireille voinut olla joitain muitakin mahdollisia aiheuttajia.”

Toistaiseksi epäillyn naisen teolle ei ole Granrothin mukaan ilmennyt minkäänlaista motiivia.

”Ei ole selvinnyt mitään sellaista, että miksi hän olisi tehnyt, mitä on tehnyt”, hän sanoo.

Aineelle altistuneiden työntekijöiden tämänhetkiseen terveydentilaan Granroth ei pysty ottamaan tarkemmin kantaa. Kukaan ei kuitenkaan ole hänen mukaansa esimerkiksi kuollut.

”Henkilökunnan jäsenille tuli oireita, mutta ei kukaan ole missään nimessä ollut sellaisessa vaarassa”, hän sanoo.

Poliisilla ei vielä ole varmaa tietoa siitä, mitä naisen levittämä aine oli. Granroth ei halua kommentoida sitä, miten ainetta levitettiin.

”Annetaan ensin tämän epäillyn itse kertoa toiminnastaan eikä ohjata häntä”, hän sanoo.

Perjantain poikkeuksellisen välikohtauksen aikajana ja tapahtumapaikka on tarkentunut jonkin verran.

Granrothin mukaan oireita aiheuttanut aine levitettiin noin kello 19 aikaan perjantaina hotelli Tornin 12. kerroksen ravintolan sisätiloissa. Ateljee bar on kaksikerroksinen, ja ylimmästä, 13. kerroksesta löytyy kattoterassi.

Myös Sokos Hotelsin aluejohtaja Satu Näsärö kertoo, että heidän havaintojensa perusteella teko on tapahtunut kello 19 ja 20 välillä ravintolan alemmassa kerroksessa.

Näsärön mukaan 12. kerroksen ravintola koostuu kolmesta erilaisesta tilasta. Keskellä on baari, toisella sivulla hissit, vessat ja kierreportaat 13. kerrokseen ja toisella sivulla istumapaikkoja sekä niin ikään portaat ylös.

On siis mahdollista, että moni ravintolan jommassakummassa kerroksessa tapahtumahetkellä olleista asiakkaista ei ole huomannut mitään erikoista. Teko ei kuitenkaan Näsärön mukaan ole tapahtunut esimerkiksi henkilökunnan tiloissa.

Hän kertoo, että asiakkaita on pyydetty poistumaan 12. kerroksen ravintolatilasta ylempään kerrokseen sen jälkeen, kun henkilökunta on havainnut tilanteen olevan ”epäilyttävä”.

Perjantai-iltana Ateljee barissa paikalla olleet HS:n haastattelemat asiakkaat kertovat, etteivät olleet havainneet välikohtausta juuri lainkaan.

Noin kello 18 ja 20 välillä ravintolan yläkerrassa ollut Annika Wegelius ei huomannut mitään erikoista tuona aikana. Hänen mukaansa paikalla oli runsaasti väkeä ja kaikki oli normaalin oloista.

”Istuimme ihan baaritiskin vieressä ja juttelin baarimikonkin kanssa niitä näitä. En huomannut mitään outoa”, hän sanoo.

Lue lisää: Olitko perjantaina paikalla Helsingin hotelli Tornissa? Näköalabaarissa levitettiin mahdollisesti hengen­vaarallista ainetta

HS haastatteli myös naista, joka oli saapunut ystävänsä kanssa Ateljee barin 12. kerrokseen drinkeille kello kahdeksan jälkeen. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska tapahtumasta ja tekijästä tiedetään vielä niin vähän.

Naisen mukaan heidän saapuessaan baariin se oli täynnä ihmisiä. Ystävykset olivat tilanneet juomat ja istuneet ainoaan vapaana olevaan pöytään. Tässä kohtaa tilanne vaikutti naisen mukaan kaikin puolin normaalilta.

Jo noin viiden minuutin kuluttua drinkkien saamisesta tarjoilija kuitenkin kiersi kaikki 12. kerroksen pöytäseurueet läpi ja sanoi asiakkaille, että ravintola menee kiinni ja että kaikkien on siirryttävä 13. kerrokseen jatkamaan iltaa.

”Olimme aivan ihmeissämme, sillä yleensä jo juomia tilatessa varoitetaan, jos baari on juuri menossa kiinni. Lisäksi kello oli vasta noin puoli yhdeksän tässä kohtaa”, nainen kertoo.

Nainen oli kysynyt tarjoilijalta vielä erikseen, mistä on kyse, mutta henkilökunnalta ei hänen mukaansa saanut muuta vastausta, kuin että kerros on menossa ”nyt heti” kiinni.

Tämän jälkeen asiakkaat siirtyivät ylimpään kerrokseen, joka oli naisen mukaan jo valmiiksi täynnä ihmisiä.

Lähdettyään baarista hieman ennen puoli kymmentä ystävykset olivat käyneet vielä 12. kerroksessa vessassa. Kerroksen hissiaulaan pääsi haastatellun naisen mukaan vapaasti kävelemään kierreportaita pitkin, mutta varsinainen ravintola-alue oli suljettu ovilla.

Myös Satu Näsärön mukaan ravintolan keskiosa voidaan sulkea ovilla siten, että kulku hisseille ei esty.

”Siellä ei näkynyt mitään ihmeellistä, ei poliiseja tai henkilökuntaa, kuten ei myöskään alhaalla pihalla. Emmekä koko tänä aikana huomanneet mitään oireita itsellämme tai muilla”, nainen kertoo.

”Asiakkaiden keskuudessakaan ei syntynyt minkäänlaista paniikkia ja henkilökunta käyttäytyi kylmän rauhallisesti.”

Paikalla oli perjantai-iltana myös pitkän linjan toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen, joka julkaisi Ateljee barin kattoterassilta valokuvia Instagram-tilillään.

Hän kertoo HS:lle, että oli viettänyt aikaa ravintolan ylimmässä kerroksessa eikä siellä ollessaan huomannut mitään erikoista.

Lähdettyään alemmassa kerroksessa sijaitseville hisseille noin kello 22.30 aikoihin hän kuitenkin huomasi, että 12. kerroksen tilan ovi oli suljettu.

”Myös muutama poliisi oli tuolloin paikalla”, Virtanen kertoo.

Vielä myöhemmin illalla kattoterassilla käynyt toinen HS:n haastattelema nainen kertoo, ettei hän huomannut paikalla enää mitään poikkeavaa. Nainen oli paikalla noin kello 23 ja 00 välisenä aikana.

”Paljon oli porukkaa, mutta ainahan baari on tosi täynnä tilaan nähden. Lähdimme itse pois, kun siellä oli niin täyttä”, hän kertoo.

Naisen mukaan heidän poistuessaan ravintolaan tuli yhä lisää ihmisiä hissillä eikä hotellin ulkopuolella näkynyt esimerkiksi poliiseja tai ambulansseja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat