Arabian historiallisen tehdaskorttelin piti mullistua – Kiinteistön omistaja selittää pitkäksi venynyttä hiljaisuutta

Tehdaskortteliin piti tulla uusia asuntoja ja työpaikkoja. Nyt alueen suunnitelmia tehdään uudelleen.

Osittain tyhjillään olevaan Arabian tehdaskortteliin kehitetään uutta. Korttelissa on tilaa noin 120 000 neliötä.

14.7. 11:19

Arabian historiallisen tehdaskorttelin tulevaisuus Helsingissä ei sittenkään toteudu suunnitelmien mukaan.

Kiinteistön omistava työeläkeyhtiö Varma kaavaili alueelle muutama vuosi sitten runsaasti uudisrakentamista.

Kortteliin piti tulla uusia työpaikkoja ja asuntoja enintään 1 250 ihmiselle. Korkein rakennus olisi ollut 25-kerroksinen asuintornitalo.

Varman toimitilajohtaja Toni Pekonen perustelee alueen hiljaiseloa sillä, että asuntopainotteisen uudisrakentamisen sijaan korttelia haluttiin lähteä kehittämään nykyistä monipuolisemmaksi.

Nyt työn alla ovat uudet suunnitelmat, jotka tarkentuvat syksyllä.

”Meillä on parhaillaan käynnissä konsepti- ja hankesuunnittelu, jossa tiettyjä osia korttelissa tullaan ratkaisemaan eri tavalla kuin vuonna 2018 on suunniteltu.”

Pekosen mukaan tarkoituksena on hyödyntää aiemmin suunniteltua enemmän vanhaa rakennuskantaa ja rakentaa vähemmän uutta. Esimerkiksi tornitalo tuskin toteutuu sellaisenaan, mutta kokonaan asuinrakentamisen suunnitelmista ei ole luovuttu.

Havainnekuva näyttää, millainen historiallisesta Arabian tehdaskorttelista piti tulla.

”Aiemmassa suunnitelmassa oli tarkoitus, että vanhaa Arabian tehdashallia olisi osittain purettu. Nykyisissä ajatuksissa tehdashalli tullaan säilyttämään ja sinne kehitetään monipuolista ympärivuotista toimintaa.”

Millaista tuleva toiminta on, sitä Pekonen ei vielä tässä vaiheessa halua tarkemmin avata. Suunnittelupöydällä on erilaisia vaihtoehtoja.

”Kunnianhimoinen tavoite on saada tuosta Helsinkiin entistä mielenkiintoisempi alue, joka voisi kiinnostaa isompaakin yleisöä.”

Tehdaskorttelin muutos tuli ajankohtaiseksi vuonna 2016, kun alueella toiminut Fiskars-konserni kertoi ajavansa tehtaan toiminnot alas ja siirtävänsä ne ulkomaille.

Tänä keväänä Fiskars siirsi pääkonttorinsa Espoon Keilaniemeen uuteen toimistorakennukseen. Fiskarsin Iittala & Arabia -myymälä jatkaa yhä toimintaansa tehdaskorttelissa.

Korttelin vanhoissa rakennuksissa toiminut Pop & Jazz Konservatorio muutti uusiin tiloihin korttelin toiseen päähän niin ikään keväällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat