Rajavartiolaitos ennustaa venäläisten matkustajien hienoista kasvua Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Viime aikoina Helsinki-Vantaan kautta on kulkenut joitakin satoja venäläisiä viikossa. Kaikki eivät näy tilastoissa, koska EU- ja Schengen-maihin matkustaville ei tehdä rajatarkastuksia lentoasemalla.

Bussilastillinen venäläisiä matkustajia saapui Pietarista Helsinki-Vantaan lentoasemalle 14. kesäkuuta. Helsinki-Vantaalta matka jatkui lentäen.

15.7. 11:11

Rajavartiolaitos ennakoi, että Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkevien venäläisten matkustajien määrä kasvaa lähitulevaisuudessa hieman.

”Kyllähän se varmasti lisääntyy, mutta en käyttäisi sellaisia määriä kuin dramaattisesti, merkittävästi tai kovin paljon”, sanoo apulaiskomentaja Mikko Hirvi Suomenlahden merivartiostosta.

Venäjä luopui koronaviruspandemian perusteella asetetuista matkustusrajoituksistaan Suomen rajalla perjantaina.

Venäjän ilmatila pysyy yhä suljettuna eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä, ja vastaavasti EU:n ilmatila on suljettu venäläisiltä lentoyhtiöiltä.

Eurooppaan suuntaavien ja sieltä palaavien venäläisten on siksi matkustettava jonkin rajanaapurinsa kautta. Moni venäläinen käyttää bussiyhteyttä Pietarin ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä.

Lue lisää: HS haastatteli Helsinki-Vantaalla busseista purkautuvia venäläis­matkustajia – lentoasemasta tuli venäläisten portti maailmalle

Hirven mukaan Helsinki-Vantaan kautta maailmalle on kulkenut viime aikoina ainakin muutamia satoja venäläisiä matkustajia viikossa.

”Tämän hetken käsitys, joka on toki arvio eikä perustu vielä dataan, on se, että kohtuullisen pientä liikenne tulee olemaan.”

Helsinki-Vantaan kautta kulkevien venäläisten matkustajien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, koska EU- ja Schengen-maihin matkustaville ei tehdä lentoasemalla rajatarkastuksia.

Venäjältä tulevat ja sinne menevät matkustajat tarkastetaan Suomen itärajalla.

Ainoastaan kolmansiin maihin eli EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelle suuntaavat ja sieltä palaavat venäläiset kulkevat Helsinki-Vantaalla rajatarkastuksen läpi.

Lentoasemayhtiö Finavian ja lentoyhtiö Finnairin viestinnästä kerrottiin perjantaina, että ne eivät tilastoi matkustajien kansallisuuksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat