Helsinkiläiset kuntapoliitikot hermostuivat ministerin puheista huumeiden käyttöhuoneisiin liittyen

Helsingin kaupunki esitti valtioneuvostolle huumeiden käyttöhuoneen kokeilun oikeuttavan erillislain säätämistä jo vuonna 2019.

Huumeiden käyttöhuone Kööpenhaminassa Tanskassa vuonna 2019.

15.7. 16:42

Huumeiden käyttöhuoneita ei Suomeen ole näillä näkymin lähiaikoina tulossa. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kommentoi keskiviikkona Ylelle, että jo pelkkä käyttöhuoneiden kokeilu olisi työläs.

”Tällainen säädösvalmistelu vie aikaa. Käyttöhuoneet eivät myöskään ole vakavan huumeongelman ratkaisu. Pääpainon tulee olla ehkäisyn, hoidon saatavuuden ja viranomaisten välisen yhteistyön lisäämisessä”, Lindén sanoi Ylelle.

Käyttöhuoneessa päihteiden ongelmakäyttäjät voivat käyttää huumeita terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on todennut, että käyttöhuoneet olisivat yksi suositeltava keino huumekuolemien vähentämiseksi.

Lue lisää: THL suosittelee huumeiden käyttö­huone­kokeilua – STM:n mukaan käyttö­huoneista ei ole odotettavissa lainsäädäntöä tällä hallitus­kaudella

Ministerin kommentit herättivät voimakasta kritiikkiä Helsingin kaupungin kunnallispoliitikoilta. Kaupunki esitti valtioneuvostolle huumeiden käyttöhuoneen kokeilun oikeuttavan erillislain säätämistä jo vuonna 2019, mutta asia ei ole hallitustasolla edennyt.

Esimerkiksi vihreiden varavaltuutettu ja entinen sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa nosti viestipalvelu Twitterissä esiin, että aikaa käyttöhuoneiden lainvalmistelulle on ollut, mutta hallitukselta on puuttunut siihen tahtoa.

Myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri kertoi olevansa ”harmissansa” ministerin asenteesta. Hänen mukaansa käyttöhuoneet auttaisivat vähentämään inhimillistä kärsimystä.

Helsingin kaupungilla olisi halua kokeilla käyttöhuoneita, jos laki sen mahdollistaisi, kertoo sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov (kok).

”Asia on valtion käsissä, eikä meillä ole mahdollisuuksia liikkua eteenpäin ennen, kuin sille on saatu lainsäädäntöpohja”, Sazonov sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä käyttöhuoneisiin liittyvän ”periaatteellisen problematiikan” esimerkiksi sen suhteen, annettaisiinko niiden kautta huumemyönteistä signaalia.

Sazonov kuitenkin korostaa käytännöllistä näkökulmaa. Helsingissä käytetään jo nyt suonensisäisiä huumeita, ja käyttöhuoneet voisivat hänen mukaansa auttaa käyttäjiä saamaan apua helpommin sekä poistaa esimerkiksi ympäristössä lojuvien huumeneulojen aiheuttamia vaaroja kaupunkilaisille.

”Olen joskus todennut, että nythän meillä on jo käyttöhuoneet. Niitä vain kutsutaan julkisiksi vessoiksi, eikä tämä ole hyvä tilanne”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat